Logo De Belofte

ARNHEM - Een volgend hoofdstuk is toegevoegd aan de langslepende soap rond de verziekte bestuurscultuur in de gemeenteraad van Arnhem. En dat is gebeurd in de vorm van een brief van burgemeester en wethouders. En deze brief over het onderzoek naar die cultuur is totaal verkeerd gevallen bij de oppositie. Het college in Arnhem wordt gevormd door CDA, SP en D66.

Eerder deze maand werd een rapport gepresenteerd waarin de bestuurscultuur in Arnhem werd geanalyseerd. Daaruit bleek onder meer dat politici onprofessioneel met elkaar omgaan.

Zie ook: Bikkelhard rapport: 'Arnhemse politici gaan onprofessioneel met elkaar om'

In een brief aan de raad stelden de recent aangetreden burgemeester Ahmed Marcouch en de wethouders voor om individuele gesprekken te voeren met betrokkenen.

Geen zin in 'achterkamertjesgesprekken'

Voor die, zoals ze het noemen, achterkamertjesgesprekken voelt een groot deel van de partijen in de gemeenteraad helemaal niets. Oppositiefracties PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, VVD, Partij voor de Dieren, Arnhem Centraal, Verenigd Arnhem en de Arnhemse Ouderenpartij hebben een raadsdebat afgedwongen om over de cultuur te praten. Dat vindt maandag plaats.

De brief op Facebook. Het artikel gaat daaronder verder.

Geen spijt

Fractievoorzitter Lea Manders van Arnhem Centraal ergert zich aan de afhoudende houding toon in de brief en het feit dat er geen inhoudelijke reactie is op het rapport. 'Nergens laat het college blijken het jammer te vinden dat deze situatie ontstaan is', zo stelt zij.

Dit zeggen ook raadslid Daniël Becker van de ChristenUnie en fractievoorzitter Leendert Combée van de VVD. Het steekt Combée dat er in de brief geen enkel woord aan zelfreflectie is gewijd. Ook is hij het niet eens met de persoonlijke gesprekken. 'Het is wat het is, het onderzoek is duidelijk en om dan te gaan praten over wat er over bepaalde mensen wordt geschreven is niet relevant. We moeten juist verder met dit onderzoek en niet in twijfel gaan trekken wat er in staat.'

Ook Becker laat weten dat het onderzoek niet bedoeld is om in twijfel te trekken. 'Je moet niet gaan uitpluizen wie wat heeft gezegd en beelden over bepaalde mensen in twijfel trekken.'

Becker tegenover Omroep Gelderland:

Rommelt al langer

Het rommelt al heel lang in de Arnhemse politiek. Naar aanleiding van het rapport van hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen dat sommige politici er een gewoonte van maken om 'elkaar te beledigen, te schofferen en te intimideren'. In de raadsvergadering op 9 oktober werden over en weer verwijten gemaakt over het rapport. Toen zei Frissen: 'De fameuze opgestoken middelvinger is het weinig verheffende, maar treffende symbool.' 

In juni van dit jaar stapte de ChristenUnie ook al uit de coalitie, omdat ze het vertrouwen kwijt was in coalitiepartners D66 en SP. 

Eerder gaf Paul Frissen, een van de opstellers van het rapport, een toelichting op Radio Gelderland:

Zie ook: 

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniƫnstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend