Logo De Belofte

NIJMEGEN - Te weinig stembiljetten en geen doeltreffende maatregelen om daar wat aan te doen. Chaos bij de Tweede Kamerverkiezingen in Nijmegen in maart van dit jaar. Dat komt door een slechte voorbereiding en een onervaren organisatie, blijkt nu uit een evaluatie van de gemeente.

Geen enkel stembiljet meer bij tientallen stembureaus in Nijmegen op 15 maart 2017. Mensen die uitweken naar andere stembureaus kwamen bedrogen uit als ze eenmaal ontdekten dat ook daar geen formulieren meer waren om de democratie wat vooruit te helpen.

Wel langer open, toch niet langer open

Toen kwam de mededeling vanuit het stadhuis dat daar tot 23.00 nog gestemd mocht worden. Maar dat mag volgens de kieswet helemaal niet. Dus werd dat besluit in allerijl weer ingetrokken. Rond half tien sloot daar alsnog het stembureau en kwamen flink wat mensen voor een dichte deur te staan zonder hun stem uit te hebben kunnen uitbrengen.

Conclusies uit de evaluatie van nu: er waren wél ruim genoeg stembiljetten, maar niet op de juiste plekken. Van de 83 stembureaus hadden er 30 te weinig formulieren. Een voorraadje van meer dan 5000 stembiljetten hield men achter de hand, maar dat is niet tijdig en juist verdeeld over de noodlijdende stembureaus.

Stembusje verrekend

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 werden populaire bureaus in bijvoorbeeld het Radboud UMC en het Centraal Station halverwege de stemdag voorzien van een verse stembus en een nieuwe voorraad stembiljetten.

In 2017 is dit niet gebeurd en was de voorraad stembiljetten gebaseerd op het aantal biljetten dat in 2012 in één van de twee bussen zat, in plaats van op het aantal stembiljetten van de twee bussen per bureau samen. En zo gingen er nog meer dingen mis. Zo waren er ook 14 stembureaus waar de voorraad formulieren veel groter was dan het aantal kiezers.

Platgebeld

De reactie die op al die problemen volgde liet ernstig te wensen over. Halverwege de middag kwam er op het stadhuis een toenemende stroom van telefoontjes binnen met de mededeling: 'Help, bij ons zijn ze bijna op!' Het centrale verkiezingsbureau werd zodanig platgebeld, dat de bereikbaarheid steeds slechter werd en het stembureauvoorzitters niet meer lukte om telefonisch contact te leggen.

Toen is men maar lukraak extra stembiljetten gaan rondbrengen zonder goed te kijken waar ze écht nodig waren. Ook waar het nog niet zo dringend was werden extra stembiljetten achtergelaten, waardoor de al beperkte centrale voorraad nóg kleiner werd.

Rond 18:00 was de hele stapel reserve-formulieren op. Stembureauvoorzitters probeerden de ellende toen zelf maar op te lossen. Bijvoorbeeld door voorraden te delen met andere bureaus of door kiezers door te verwijzen naar andere stembureaus.

Oorzaken

Volgens de evaluatie zijn al die problemen deels te verklaren door te weinig en onervaren mensen op het centrale verkiezingsbureau. Een bezetting van vier, waarvan één externe projectleider en twee stagiaires. Om dergelijke chaos in de toekomst te voorkomen moet het stemgedrag na afloop beter in kaart worden gebracht zodat daar voor een volgende keer de verdeling van de biljetten op kan worden afgestemd.

Ook tijdens de verkiezingsdag zelf moet beter worden gekeken naar het stemgedrag. Betrokkenen moeten nog eens worden opgefrist over wat er zoal mis kan gaan en een groepsapp om elkaar snel op te hoogte te houden lijkt ze op het stadhuis ook een goed idee.

Zie ook:

 

 

 

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend