Logo De Belofte

ELST - Zo'n 6.300 bewoners van Overbetuwe krijgen aankomende week een uitnodiging van de gemeente om mee te doen aan een enquête. De gemeente wil op die manier peilen of inwoners tevreden zijn met hun leven in Overbetuwe.

Vorig jaar stuurde Overbetuwe als proef een soortgelijke enquête naar bewoners van het dorp Valburg. Daarmee is een hoop informatie verzameld; van bevolkingsopbouw tot cijfers over gezondheid.

Die resultaten besprak de gemeente onder meer met de dorpsraad, huisartsen en onderwijsdeskundigen. 'Samen met die partijen bekeken we wat we kunnen doen en wie dat kan doen', vertelt Maike Weenink, woordvoerder van de gemeente Overbetuwe.

Wat wil het dorp?

Uit de gesprekken in Valburg kwamen verschillende thema's naar boven. Eenzaamheid bleek een groot issue te zijn; zowel onder ouderen als onder jongeren. 'Gebrek aan geschikte voorzieningen voor die doelgroepen speelde daarbij een grote rol', stelt Weenink. 'Naar aanleiding van dat soort resultaten kun je kijken wat voor programma's je bijvoorbeeld kunt organiseren binnen een multifunctioneel centrum (MFC).'

Omdat de proef in Valburg een succes bleek, rolt Overbetuwe de enquête nu in de hele gemeente uit. Verzamelde data moet per dorp en wijk een overzicht bieden van kansen en kwetsbaarheden. 'Dan kunnen we uiteindelijk gerichter werken. Ieder dorp en iedere kern heeft namelijk haar eigen behoeften. Met deze gegevens kunnen we zien wat er nodig is om daarin te voorzien', aldus de woordvoerder.

Gezondheid en werk

Naast de enquêteresultaten worden ook cijfers over gezondheid, werk, onderwijs en bevolkingsopbouw meegenomen. De gemeente gaat hiermee vervolgens het gesprek aan met de politie, basisscholen, woningbouwcorporaties, welzijnswerk en andere betrokkenen.

Overbetuwe geeft aan zorgvuldig en privacygericht om te gaan met gegevens. 'De data is niet terug te leiden naar personen', besluit Wenink.

Live nieuws

 • Arnhem over geweigerde veteranen Airborne-herdenking: 'Je moet roeien met de riemen die je hebt'

  21 september 2019
  ARNHEM - Vier Britse Tweede Wereldoorlogsveteranen uit Birmingham van de '1944 Alliance Normandy-Market Garden' zijn vrijdagavond weggestuurd bij de Airborne-herdenking in Arnhem. Er was geen plek meer voor ze in de vip-ruimte in de Berenkuil, omdat ze geen toegangspas hadden. Volgens de gemeente was de maximale capaciteit in de speciale ruimte al bereikt.
 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie