Logo De Belofte

ELST - Zo'n 6.300 bewoners van Overbetuwe krijgen aankomende week een uitnodiging van de gemeente om mee te doen aan een enquête. De gemeente wil op die manier peilen of inwoners tevreden zijn met hun leven in Overbetuwe.

Vorig jaar stuurde Overbetuwe als proef een soortgelijke enquête naar bewoners van het dorp Valburg. Daarmee is een hoop informatie verzameld; van bevolkingsopbouw tot cijfers over gezondheid.

Die resultaten besprak de gemeente onder meer met de dorpsraad, huisartsen en onderwijsdeskundigen. 'Samen met die partijen bekeken we wat we kunnen doen en wie dat kan doen', vertelt Maike Weenink, woordvoerder van de gemeente Overbetuwe.

Wat wil het dorp?

Uit de gesprekken in Valburg kwamen verschillende thema's naar boven. Eenzaamheid bleek een groot issue te zijn; zowel onder ouderen als onder jongeren. 'Gebrek aan geschikte voorzieningen voor die doelgroepen speelde daarbij een grote rol', stelt Weenink. 'Naar aanleiding van dat soort resultaten kun je kijken wat voor programma's je bijvoorbeeld kunt organiseren binnen een multifunctioneel centrum (MFC).'

Omdat de proef in Valburg een succes bleek, rolt Overbetuwe de enquête nu in de hele gemeente uit. Verzamelde data moet per dorp en wijk een overzicht bieden van kansen en kwetsbaarheden. 'Dan kunnen we uiteindelijk gerichter werken. Ieder dorp en iedere kern heeft namelijk haar eigen behoeften. Met deze gegevens kunnen we zien wat er nodig is om daarin te voorzien', aldus de woordvoerder.

Gezondheid en werk

Naast de enquêteresultaten worden ook cijfers over gezondheid, werk, onderwijs en bevolkingsopbouw meegenomen. De gemeente gaat hiermee vervolgens het gesprek aan met de politie, basisscholen, woningbouwcorporaties, welzijnswerk en andere betrokkenen.

Overbetuwe geeft aan zorgvuldig en privacygericht om te gaan met gegevens. 'De data is niet terug te leiden naar personen', besluit Wenink.

Live nieuws

 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
 • College Heumen barst: CDA zegt vertrouwen in GroenLinks op

  20 februari 2020
  - Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Heumen is donderdagavond een politieke bom ontploft. Fractievoorzitter Rob de Graaf van de lokale CDA-fractie verklaarde onmogelijk nog langer samen te kunnen werken met GroenLinks. De vergadering werd onmiddellijk geschorst.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie