Logo De Belofte

BORCULO - De fractie van D66 in de gemeente Berkelland wil dat het college er bij Rijkswaterstaat op aandringt maatregelen te nemen om het aantal wildaanrijdingen op de nieuwe N18 te verminderen. De partij heeft al een paar keer vragen over het onderwerp gesteld

In de eerste helft van 2019 zijn er 16 aanrijdingen met wild geweest en dat is veel meer dan in 2018. D66 wil dat er maatregelen genomen worden. De partij zegt veel reacties van verontruste Berkellandse inwoners gehad te hebben over de verkeersveiligheid.

Vertrouwen in Rijkswaterstaat

Het college wil de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat niet overnemen. Rijkswaterstaat is wegbeheerder van de N18 en heeft een gedeelde verantwoordelijkheid voor onderhoud en veiligheid. 'Rijkswaterstaat heeft bij het project N18 een omgevingsmanager die contact onderhoudt met de buurt- en belangenverenigingen. Wij hebben geen signalen ontvangen dat Rijkswaterstaat hierin tekortschiet of geen actie onderneemt het aantal wildaanrijdingen zoveel mogelijk te voorkomen,' schrijft het college. Het college zegt er vertrouwen in te hebben in de aanpak van Rijkswaterstaat. 

Wat is de oorzaak van de toename in aanrijdingen?

Daarnaast schrijft het college dat het aantal wildaanrijdingen in de gehele Achterhoek toeneemt en dat die toename verschillende oorzaken kan hebben. Zo rijdt er meer verkeer over de nieuwe N18 dan over de oude N18 en door de droogte gaat wild op zoek naar water. Volgens de gemeente moet eerst onderzocht worden waardoor het aantal aanrijdingen stijgt, voordat er maatregelen genomen worden.

'Het plaatsen van extra afrastering kan bijvoorbeeld het probleem verplaatsen of zelfs verergeren, terwijl extra watervoorzieningen misschien wel
helpen. Wij hebben vertrouwen in Rijkswaterstaat dat zij werken aan de meest passende maatregelen', aldus het college.

D66 is niet tevreden met de antwoorden en bekijkt nog welke acties ze kan ondernemen.
 

Zie ook: Reeën houden van bloemenbermen N18, gevolg: explosieve stijging aanrijdingen

Live nieuws

 • Zendmast toch op Needse Berg, tot woede van omwonenden

  24 augustus 2019
  NEEDE - KPN dient alsnog een aanvraag in voor een omgevingsvergunning van een 40 meter hoge zendmast op de Needse Berg. Drie alternatieve locaties die omwoners vorige maand aandroegen, zijn volgens het bedrijf niet geschikt.
 • Weten we in september of de Arnhemse crisis is opgelost?

  23 augustus 2019
  ARNHEM - Op 2 september moet er een advies liggen om de Arnhemse politieke crisis te bezweren. Dat laten gedeputeerde Jan Markink en de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink vrijdagmiddag aan alle Arnhemse fractievoorzitters weten.
 • Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten

  22 augustus 2019
  DIDAM - Montferland onderzoekt samen met de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. De gemeente herbergt op dit moment 2500 buitenlandse werkkrachten en merkt dat de huisvesting kan zorgen voor onveilige en ongezonde situaties, wat vraagt om een oplossing.
 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Honderden bewoners chaletpark leven mogelijk op vervuilde grond: 'Wij weten dit al jaren'

  22 augustus 2019
  OOSTERHOUT - De grond van chaletpark Tergouw in Oosterhout wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Tot grote frustratie van bewoners komen plannen voor een nieuw energienet daardoor mogelijk stil te liggen.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie