Logo De Belofte

BORCULO - De fractie van D66 in de gemeente Berkelland wil dat het college er bij Rijkswaterstaat op aandringt maatregelen te nemen om het aantal wildaanrijdingen op de nieuwe N18 te verminderen. De partij heeft al een paar keer vragen over het onderwerp gesteld

In de eerste helft van 2019 zijn er 16 aanrijdingen met wild geweest en dat is veel meer dan in 2018. D66 wil dat er maatregelen genomen worden. De partij zegt veel reacties van verontruste Berkellandse inwoners gehad te hebben over de verkeersveiligheid.

Vertrouwen in Rijkswaterstaat

Het college wil de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat niet overnemen. Rijkswaterstaat is wegbeheerder van de N18 en heeft een gedeelde verantwoordelijkheid voor onderhoud en veiligheid. 'Rijkswaterstaat heeft bij het project N18 een omgevingsmanager die contact onderhoudt met de buurt- en belangenverenigingen. Wij hebben geen signalen ontvangen dat Rijkswaterstaat hierin tekortschiet of geen actie onderneemt het aantal wildaanrijdingen zoveel mogelijk te voorkomen,' schrijft het college. Het college zegt er vertrouwen in te hebben in de aanpak van Rijkswaterstaat. 

Wat is de oorzaak van de toename in aanrijdingen?

Daarnaast schrijft het college dat het aantal wildaanrijdingen in de gehele Achterhoek toeneemt en dat die toename verschillende oorzaken kan hebben. Zo rijdt er meer verkeer over de nieuwe N18 dan over de oude N18 en door de droogte gaat wild op zoek naar water. Volgens de gemeente moet eerst onderzocht worden waardoor het aantal aanrijdingen stijgt, voordat er maatregelen genomen worden.

'Het plaatsen van extra afrastering kan bijvoorbeeld het probleem verplaatsen of zelfs verergeren, terwijl extra watervoorzieningen misschien wel
helpen. Wij hebben vertrouwen in Rijkswaterstaat dat zij werken aan de meest passende maatregelen', aldus het college.

D66 is niet tevreden met de antwoorden en bekijkt nog welke acties ze kan ondernemen.
 

Zie ook: Reeën houden van bloemenbermen N18, gevolg: explosieve stijging aanrijdingen

Live nieuws

 • Burgemeester Lingewaard sluit ene na andere drugspand

  16 oktober 2019
  HUISSEN - Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Lingewaard heeft opnieuw opdracht gegeven tot het sluiten van een drugspand. Ditmaal gaat het om een restaurant en een bovenwoning in de Vierakkerstraat 38 in Huissen. Begin september ontdekte de politie dat er wiet gekweekt werd.
 • Buurt wil uitbreiding van Almende College in Silvolde voorkomen

  16 oktober 2019
  SILVOLDE - Buurtbewoners van het Almende College in Silvolde willen dat de nieuwbouw van de school op die locatie wordt opgeschort. Dinsdag was er een zitting bij de Raad van State in Den Haag, waarbij omwonenden onder meer hun zorg uitspraken over mogelijke verkeersproblematiek.
 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Begroting Ede: 'Tekort op zorg blijft aandachtspunt'

  16 oktober 2019
  EDE - Het proces om te komen tot een begroting met een financieel duurzaam perspectief was niet eenvoudig volgens wethouder financiën Leon Meijer.
 • Gemeente Rheden heft relatief lage toeristenbelasting

  16 oktober 2019
  DE STEEG - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Rheden betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,17. Dit is nog wel een groei van 2,6% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €1,14 per nacht was.
 • Wijchense jongeren die het 'hard nodig hebben' krijgen rond Kerst een plekje

  16 oktober 2019
  WIJCHEN - Zestien Wijchense jongeren ‘die het hard nodig hebben’, komen rond de kerstdagen in het vooralsnog leegstaande Molenhuis aan de Bronckhorstlaan te wonen. De kersverse starters mogen er tegen een scherpe huurprijs wonen, maar dan moeten ze wél een ‘maatschappelijke bijdrage’ leveren.
 • Tiel zoekt een ton voor herstel Cruyff Court

  16 oktober 2019
  TIEL - Tiel gaat op zoek naar geld voor renovatie van het Cruyff Court in Tiel West. Daarvoor is naar schatting 100.000 euro nodig. Voor medio volgend jaar moet er een plan zijn voor het opknappen van het geliefde voetbalveld.
 • Extra lokaal voor basisschool Heerde: leerlingenaantal blijft stijgen

  16 oktober 2019
  HEERDE - Goed nieuws voor de Heerdense Jenaplanschool: er komt meer ruimte beschikbaar. Kinderen van groep 6 kunnen straks plaatsnemen in een noodlokaal. Het lokaal staat er in principe voor twee jaar.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie