Logo De Belofte

OOSTERHOUT - Bewoners van chaletpark Tergouw in Oosterhout hebben recht op een nieuw netwerk voor gas en elektra, stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van wet- en regelgeving. Dat nieuwe netwerk is voer voor discussie tussen bewoners en de parkdirectie. De gemeente Overbetuwe houdt zich afzijdig, maar heeft volgens bewoners ernstige steken laten vallen.

door Sven Strijbosch

In 2015 werd permanent wonen op het voormalige vakantiepark gelegaliseerd. Tergouw is sindsdien een officiële wijk van de gemeente Overbetuwe. Eis voor het park was onder meer het aanleggen van een calamiteitenweg. Dat is ook gebeurd. Maar bij een woonwijk hoort ook een goed netwerk voor gas en stroom.

Park mag netwerk niet zelf beheren

Er ligt nu een sterk verouderd energienetwerk op het park. 'In de winter, als er veel stroom wordt gebruikt, zie ik mijn lichten soms gewoon knipperen', zegt bewoner Theo Jansen. Liander regelt gas en elektriciteit tot aan de aansluiting bij de ‘voordeur’ van het chaletpark. Tergouw voorziet bewoners vervolgens van gas en elektra. Maar dat mag niet, zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

'Het park mag een elektriciteits- of gastransportnet niet zelf beheren. Het is verplicht hiervoor een netbeheerder aan te wijzen', benadrukt de ACM op basis van wet- en regelgeving. Dat zou Liander kunnen zijn, maar die neemt het verouderde netwerk niet over omdat deze niet aan de eisen voldoet. 

Gemeente houdt zich afzijdig

De gemeente Overbetuwe houdt zich tot nu toe afzijdig. Het gaat immers om een afgesloten park dat door Tergouw wordt beheerd. 'In het algemeen geldt dat de eigenaar van de grond zich dient te houden aan de regels die voor de nieuwe bestemming gelden, en vanzelfsprekend ook aan de wetten, regels en eisen die in Nederland gelden voor bijvoorbeeld de infrastructuur. Zolang dat gebeurt en de veiligheid en de openbare orde niet in gevaar zijn, heeft de gemeente hier formeel geen rol in', stelt een gemeentewoordvoerder.  

Maar er wordt dus wel degelijk in strijd met de wet gehandeld, aangezien Tergouw het energienetwerk zelf beheert. Er moet een netbeheerder worden aangewezen, want bewoners hebben net als iedereen recht op vrije keuze als het gaat om aanbieders. 

'Steken laten vallen'

'Wij hadden het buitengewoon aardig gevonden wanneer de gemeente in 2015 had geëist dat alle infrastructuur op orde zou zijn. Dat had ons als bewoners ontzettend veel onrust gescheeld. De gemeente wast nu haar handen in onschuld, maar heeft steken laten vallen', stelt Henri Geerts, voorzitter van een bewonersvereniging op het park.

Hij wordt in die zienswijze gesteund door onder meer de lokale D66-fractie: 'Er hadden hele duidelijke kaders moeten zijn voor Tergouw toen in 2015 een woonbestemming op het park werd gelegd, maar dat is niet gebeurd', voegt fractievoorzitter Roel Eefting toe. 

'Voor goed netbeheer is het noodzakelijk dat Liander op het park een nieuw gas- en elektriciteitsnet aanlegt', benadrukt een woordvoerder.

Maar dat kost geld, veel geld. Tergouw wil bewoners op laten draaien voor die kosten. Bewoners merken op dat ze al opdraaien voor aansluitkosten, ze vinden het niet nodig om ook mee te betalen aan de aanleg van een geheel nieuw netwerk. Jarenlang is er namelijk aan het park betaald voor onderhoud en de grond waarin moet worden gegraven is in veel gevallen eigendom van Tergouw.

Zie ook: Bewoners chaletpark weer in de clinch met directie: 'Wij willen rust aan onze kont'

Ondertussen zitten bewoners nog steeds vast aan de parkdirectie die hen van gas en elektra voorziet. Volgens bewoners tegen veel te hoge tarieven. In een gerechtelijke uitspraak is het park op het hart gedrukt dat ze maximaal vijf procent extra mogen vragen voor gas en stroom.

Mediator

Onlangs is in de gemeenteraad van Overbetuwe alleen besloten een onafhankelijke mediator aan te stellen die de gemoederen op het park tot bedaren moet brengen. Die mediator zal ook een einde moeten maken aan de financiële discussie over het nieuw aan te leggen energienetwerk. Het park en de bewoners staan daarin lijnrecht tegenover elkaar.

Live nieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie