Logo De Belofte

OOSTERHOUT - Bewoners van chaletpark Tergouw in Oosterhout hebben recht op een nieuw netwerk voor gas en elektra, stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van wet- en regelgeving. Dat nieuwe netwerk is voer voor discussie tussen bewoners en de parkdirectie. De gemeente Overbetuwe houdt zich afzijdig, maar heeft volgens bewoners ernstige steken laten vallen.

door Sven Strijbosch

In 2015 werd permanent wonen op het voormalige vakantiepark gelegaliseerd. Tergouw is sindsdien een officiële wijk van de gemeente Overbetuwe. Eis voor het park was onder meer het aanleggen van een calamiteitenweg. Dat is ook gebeurd. Maar bij een woonwijk hoort ook een goed netwerk voor gas en stroom.

Park mag netwerk niet zelf beheren

Er ligt nu een sterk verouderd energienetwerk op het park. 'In de winter, als er veel stroom wordt gebruikt, zie ik mijn lichten soms gewoon knipperen', zegt bewoner Theo Jansen. Liander regelt gas en elektriciteit tot aan de aansluiting bij de ‘voordeur’ van het chaletpark. Tergouw voorziet bewoners vervolgens van gas en elektra. Maar dat mag niet, zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

'Het park mag een elektriciteits- of gastransportnet niet zelf beheren. Het is verplicht hiervoor een netbeheerder aan te wijzen', benadrukt de ACM op basis van wet- en regelgeving. Dat zou Liander kunnen zijn, maar die neemt het verouderde netwerk niet over omdat deze niet aan de eisen voldoet. 

Gemeente houdt zich afzijdig

De gemeente Overbetuwe houdt zich tot nu toe afzijdig. Het gaat immers om een afgesloten park dat door Tergouw wordt beheerd. 'In het algemeen geldt dat de eigenaar van de grond zich dient te houden aan de regels die voor de nieuwe bestemming gelden, en vanzelfsprekend ook aan de wetten, regels en eisen die in Nederland gelden voor bijvoorbeeld de infrastructuur. Zolang dat gebeurt en de veiligheid en de openbare orde niet in gevaar zijn, heeft de gemeente hier formeel geen rol in', stelt een gemeentewoordvoerder.  

Maar er wordt dus wel degelijk in strijd met de wet gehandeld, aangezien Tergouw het energienetwerk zelf beheert. Er moet een netbeheerder worden aangewezen, want bewoners hebben net als iedereen recht op vrije keuze als het gaat om aanbieders. 

'Steken laten vallen'

'Wij hadden het buitengewoon aardig gevonden wanneer de gemeente in 2015 had geëist dat alle infrastructuur op orde zou zijn. Dat had ons als bewoners ontzettend veel onrust gescheeld. De gemeente wast nu haar handen in onschuld, maar heeft steken laten vallen', stelt Henri Geerts, voorzitter van een bewonersvereniging op het park.

Hij wordt in die zienswijze gesteund door onder meer de lokale D66-fractie: 'Er hadden hele duidelijke kaders moeten zijn voor Tergouw toen in 2015 een woonbestemming op het park werd gelegd, maar dat is niet gebeurd', voegt fractievoorzitter Roel Eefting toe. 

'Voor goed netbeheer is het noodzakelijk dat Liander op het park een nieuw gas- en elektriciteitsnet aanlegt', benadrukt een woordvoerder.

Maar dat kost geld, veel geld. Tergouw wil bewoners op laten draaien voor die kosten. Bewoners merken op dat ze al opdraaien voor aansluitkosten, ze vinden het niet nodig om ook mee te betalen aan de aanleg van een geheel nieuw netwerk. Jarenlang is er namelijk aan het park betaald voor onderhoud en de grond waarin moet worden gegraven is in veel gevallen eigendom van Tergouw.

Zie ook: Bewoners chaletpark weer in de clinch met directie: 'Wij willen rust aan onze kont'

Ondertussen zitten bewoners nog steeds vast aan de parkdirectie die hen van gas en elektra voorziet. Volgens bewoners tegen veel te hoge tarieven. In een gerechtelijke uitspraak is het park op het hart gedrukt dat ze maximaal vijf procent extra mogen vragen voor gas en stroom.

Mediator

Onlangs is in de gemeenteraad van Overbetuwe alleen besloten een onafhankelijke mediator aan te stellen die de gemoederen op het park tot bedaren moet brengen. Die mediator zal ook een einde moeten maken aan de financiële discussie over het nieuw aan te leggen energienetwerk. Het park en de bewoners staan daarin lijnrecht tegenover elkaar.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie