Logo De Belofte

AFFERDEN - De gemeente Druten wist niets van militaire oefeningen en parades in een boerderij in Afferden. Dat zegt waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld vrijdag tegen Omroep Gelderland. De politie deelde vermoedens wel met 'gespecialiseerde instanties', maar tot ingrijpen kwam het niet.

De boerderij aan de Kerkdam blijkt toneel te zijn geweest van trainende soldaten en militaire parades van de niet-erkende republiek Chameria in Albanië en Griekenland. De vlag van de officieuze republiek wapperde voor de woning. Aan het hoofd stond de zelfbenoemde ’president in ballingschap’ Festim Lato. Zijn lichaam werd in juli gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal. Hij was de bewoner van de boerderij en kwam om door een misdrijf.

Burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld laat weten dat zij tot vrijdagochtend niet op de hoogte was van de militaire oefeningen en parades in de boerderij van Lato. 'De politie stelde mij wel op de hoogte van zijn dood, maar dit is nieuw voor mij', zegt de burgemeester.

Beelden van een parade in Afferden via Youtube:

Meerdere bewoners in stapelbedden

Toch namen ambtenaren in 2018 wel degelijk een kijkje in de boerderij omdat er signalen waren over meerdere bewoners. Controleurs troffen toen inderdaad meerdere mensen die duidelijk in het pand woonden en sliepen in stapelbedden. 'Dat was in strijd met de bestemming van de boerderij. De boel is toen korte tijd op slot gegaan', aldus een gemeentewoordvoerder. Toen de controleurs nogmaals op bezoek gingen, waren de andere bewoners verdwenen.

'Niet gericht tegen inwoners van Druten'

Voor de gemeente was de kous daarmee op dat moment af, zegt burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld. Erg verontrustend vindt zij het nieuws of militaire oefeningen vooralsnog niet. 'Je hebt het misschien liever niet in je gemeente, maar rondlopen in een militair uniform is op zich niet verboden. En als ik het goed begrijp, waren de oefeningen niet gericht tegen inwoners van Druten.'

Bekijk de reportage (de tekst gaat daaronder verder):

Eventuele strafbare feiten zijn volgens de burgemeester een zaak voor de politie. Die wijst er in een reactie ook op dat het niet verboden is om in uniform rond te lopen, te marcheren of te salueren. 'Zolang er geen machtsmiddelen worden toegepast waarvoor geen toestemming is en zolang de wet niet wordt overtreden, is er geen wettelijke basis om op te treden', schrijft de politie.

Vermoedens

De politie laat weten dat er wel vermoedens waren en dat die zijn gedeeld met gespecialiseerde instanties. Maar echte aanleiding voor ingrijpen was er niet in Afferden.

Belang van tips

De politie wijst verder op het belang van tips. Eind 2017 leidde een tip over strafbare feiten wel tot een controle door de politie. Over de aard en het resultaat doen de politie geen mededelingen. In februari 2018 assisteerden agenten de gemeente Druten bij de controle op overbewoning.

Reactie Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat het onderzoek doorgaat, ondanks de dood van Festim Lato.

Live nieuws

 • Kartbaan blijft voorlopig van Apeldoorn, maar Brussel kijkt er wel naar

  22 november 2019
  APELDOORN - Amusementscentrum Zero55 blijft voorlopig in handen van gemeentebedrijf Accres in Apeldoorn. Bij Zero55 kun je onder meer karten en lasergamen. Het is een commercieel bedrijf onder de vleugels van Accres. Bij de Europese Commissie ligt een bezwaar van een ondernemer die vindt dat Apeldoorn daarmee oneerlijke concurrentie aangaat.
 • Lachgas aan banden leggen: grote meerderheid raad Apeldoorn is voor

  21 november 2019
  APELDOORN - Even een ballonnetje leegzuigen wordt lastiger in Apeldoorn. Vrijwel alle partijen in de Apeldoornse raad willen de lokale wet aanpassen en daarin een verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte opnemen. Daarnaast moet de gemeente meer duidelijkheid geven over lachgas.
 • Inwoners Azewijn en Netterden willen plan uitbreiding DocksNLD van tafel

  21 november 2019
  ULFT - Inwoners van Azewijn en Netterden hebben zich donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van Montferland fel uitgesproken over de uitbreiding van bedrijventerrein DocksNLD, op de grens van 's-Heerenberg en het buitengebied van Azewijn en Netterden. Het terrein moet met 60 hectare vergroot worden en daar zijn veel inwoners fel op tegen.
 • VVD wil Arnhems azc sluiten: 'Nu mogen andere gemeenten bijdragen'

  21 november 2019
  ARNHEM - Arnhem stopt eind volgend jaar met de opvang van asielzoekers in AZC Elderhoeve, als het aan de VVD ligt. 'Arnhem heeft haar taken in het opvangen van asielzoekers terecht zeer serieus genomen. Nu is er een rol weggelegd voor andere gemeenten om bij te dragen', laat fractievoorzitter Leendert Combee weten.
 • Marcouch mag mobiel cameratoezicht inzetten

  21 november 2019
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch mag straks ook gebruikmaken van mobiel cameratoezicht in Arnhem. Daarvoor hoeft de gemeenteraad alleen maar één woordje uit de regels te schrappen: 'vaste' dat nu nog voor 'cameratoezicht' staat. En daar bleek een meerderheid toe bereid.
 • Oppositie gemeente Wageningen komt met eigen begroting

  21 november 2019
  WAGENINGEN - De oppositiepartijen in de Wageningse gemeenteraad, VVD, CDA, Stadspartij en Connect, hebben gezamenlijk een aantal wijzigingen op de begroting opgesteld omdat in hun ogen de uitgaven van het college de spuigaten uitlopen.
 • Provincie dreigt met ingrijpen in zelfstandigheidsdiscussie Scherpenzeel

  21 november 2019
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland dreigt met ingrijpen in de discussie over de zelfstandigheid van Scherpenzeel als gemeente. Dat maakt de lokale ChristenUnie op uit een brief van de provincie, die de raadsleden woensdagmiddag hebben gekregen. In Scherpenzeel wordt al maanden gediscussieerd over zelfstandig blijven of een gemeentelijke herindeling met het naastgelegen Barneveld.
 • Arnhemse energieplannen: 'De één nog minder concreet dan de ander'

  21 november 2019
  ARNHEM - De Arnhemse energie- en klimaatdoelstellingen zijn de afgelopen jaren bij lange na niet gehaald. Toch wil wethouder Cathelijne Bouwkamp vasthouden aan haar ambities en komt ze met een nieuw plan. Maar dat is weinig realistisch en concreet, vindt een deel van de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie