Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.

Door: Davie Klein Gunnewiek

In 2014 werd bekend dat de gevel van het in 2010 geopende theater niet goed was. Delen van het bouwsel brokkelden zelfs af, waarna uit veiligheidsoverwegingen hekken rondom het gebouw werden geplaatst. Wat volgde was een voor het Amphion onbevredigend juridisch steekspel, resulterend in de bijdrage van de gemeente.

'Het is een waanzinnig bedrag'

“Het is een waanzinnig bedrag", aldus Paul Hiferink van het CDA. "Maar je kan niet weglopen voor je verantwoordelijkheid. Ook niet als je krap bij kas zit." Wethouder Maureen Sluiter bevestigt dit: “We weten hoe we er financieel voorstaan, maar we weten ook dat Doetinchem zonder Amphion geen optie is."

Ook Gemeentebelangen wil dit dossier zo snel mogelijk afsluiten. “Het wordt tijd dat we dit achter ons kunnen laten en dat Amphion bekend wordt om zijn kwaliteiten als schouwburg”, zegt Marcel Zaaijer.

GroenLinks opperde nog voor een crowdfundingsactie vanuit de samenleving dat een extra duit in het zakje kan brengen. “Met 2,3 miljoen hebben we het gevelprobleem opgelost, maar dit bedrag reikt niet ver genoeg voor een gezonde situatie binnen Amphion”, aldus Marcella Heerenveen.

'2,3 miljoen is veel geld voor een zinken wand'

SP en Lokaal Belang Doetinchem zijn niet akkoord met de investeringsbijdrage van 2,3 miljoen. “We staan voor een tijd van bezuinigen, dan is 2,3 miljoen wel veel geld voor een zinken wand”, zegt Marijke Rutten van de SP.

De partij diende een motie in waarin de noodzaak van de renovatie in een financieel moeilijke tijd voor Doetinchem wordt aangestipt. En waarin de partij aan de gemeente vraagt om samen met het Amphion op zoek te gaan naar alternatieve financieringen. Deze motie haalde het niet. De verwachting is dat er na de zomer gestart kan worden met de herstelwerkzaamheden.
 

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Raad stelt vragen na boycot Superboeren

  14 augustus 2019
  DOETINCHEM - De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Maastricht heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college naar aanleiding van de boycot van De Graafschap-supporters. De supporters zijn niet tevreden over de manier waarop zij moesten afreizen naar het uitduel met MVV.
 • Gedeputeerde Markink: 'Eén Achterhoekse gemeente geen voorgekookt plan'

  02 augustus 2019
  DOETINCHEM - Een herindeling naar één Achterhoekse gemeente, onder druk van ondernemers en organisaties, wordt door burgemeester Mark Boumans van Doetinchem niet uitgesloten. Maar een fusie is volgens gedeputeerde Jan Markink geen voorgekookt plan.
 • Speciale parkeervakken voor zwangere vrouwen in de maak

  31 juli 2019
  DOETINCHEM - Doetinchem gaat parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen en jonge gezinnen realiseren. Het idee ontstond tijdens de in juni gehouden ideeënmarkt en werd onlangs omarmd door de gemeenteraad.
 • Gerben Karssenberg nieuwe gemeentesecretaris Doetinchem

  22 juli 2019
  DOETINCHEM - Gerben Karssenberg is de nieuwe gemeentesecretaris van Doetinchem. De geboren Achterhoeker wordt met ingang van 9 september adviseur van het college van burgemeester en wethouders en geeft samen met het managementteam leiding aan de ambtelijke organisatie.
 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Sociale wijkteams luiden noodklok: 'Dat gaat de Arnhemmer merken'

  17 augustus 2019
  ARNHEM - De sociale wijkteams moeten meer gaan doen zonder extra personeel, wil het Arnhemse college. Dat gaat niet zonder consequenties, stellen de wijkteams in een brief aan de Arnhemse politiek. 'Dat gaat de Arnhemmer merken.'
 • Hoe kan Overbetuwe de pijn nu nog verzachten voor omwonenden van de Railterminal?

  16 augustus 2019
  ELST - Binnenkort wordt duidelijk of de gemeente Overbetuwe of de provincie Gelderland een vergunning gaat verlenen voor de Railterminal Gelderland (RTG). Die afspraken gaan onder andere over de beperking van overlast voor omwonenden. Tijdens een extra vergadering overlegt de raad op 21 augustus wat de beste keuze is voor de burger.
 • Op Reces Met | 'Dat is de multiculturele samenleving waar ik écht trots op ben'

  16 augustus 2019
  ARNHEM - Op straat zie je mensen met allerlei achtergronden voor elkaar opkomen, stelt Talip Aydemir van DENK Verenigd Arnhem in de vijfde aflevering van 'Op Reces Met'. 'Maar als je elke dag De Telegraaf leest, krijg je een heel ander beeld van Nederland.' We blikken met alle Arnhemse fracties terug op het politieke jaar.
 • Overbetuwe wil weten wie je bent en wat je vindt

  16 augustus 2019
  ELST - Zo'n 6.300 bewoners van Overbetuwe krijgen aankomende week een uitnodiging van de gemeente om mee te doen aan een enquête. De gemeente wil op die manier peilen of inwoners tevreden zijn met hun leven in Overbetuwe.
 • Schone stad kost Tiel nog eens twee ton

  15 augustus 2019
  TIEL - Tiel zal de portemonnee moeten trekken om de stad met het nieuwe afvalsysteem schoon te houden. Met die boodschap gaat wethouder Frank Groen in september naar de gemeenteraad. Met afvalverwerker Avri is hiervoor een plan gemaakt. Het extra schoonmaken en opruimen, extra bekeuren en het geven van voorlichting kost tot eind volgend jaar ruim twee ton.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend