Logo De Belofte

HENGELO - 'Het is een heuglijke dag', zegt Ton van Linder van de VVD. 'We gaan ruimte scheppen voor wonen en ik denk dat we inwoners heel gelukkig gaan maken.' De gemeenteraad van Bronckhorst stemde donderdagavond in met de woonvisie. Woningsplitsing en nieuwbouw mogen weer.

door Melanie Lokate

De woningbouwmarkt zat de afgelopen jaren op slot. 'De juiste woning op de juiste plek lijkt nu gelukkig centraal te staan', zei Marcel Westerink van Gemeente Belangen Bronckhorst.

Kwaliteit boven kwantiteit

Transformatie van bestaande woningen en ander vastgoed heeft daarbij prioriteit, maar er zijn ook mogelijkheden voor onder andere woningsplitsing en vernieuwende woonvormen. In de visie staat dat er ruimte is voor ongeveer 400 nieuwe woningen. 'Maar we gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit', aldus wethouder Evert Blaauw.

De gemeenteraad besloot de woonvisie aan te passen op het punt woningsplitsing. Het college stelde voor dat bij woningsplitsing buiten de bebouwde kom woningen allebei een inhoud van 350 kubieke meter moesten hebben. De raad heeft besloten om dat los te laten. Zo kan de woning gesplitst worden in een grote en een kleinere woning.

Coalitie pronkt met beleid

De coalitiepartijen (GroenLinks, VVD en Gemeente Belangen Bronckhorst) in de gemeente Bronckhorst konden tijdens de raadsvergadering over de woonvisie niet vaak genoeg zeggen dat dit in het coalitieakkoord staat en dat er nu eindelijk iets gaat veranderen. 'Uiteraard is wonen één van onze speerpunten', bevestigde de wethouder.

Oppositiepartij CDA dacht er anders over. 'We missen een duidelijke visie, een punt op de horizon.' Volgens wethouder Evert Blaauw is de woonvisie een dynamisch document en de visie kan aangepast worden. 'We komen keer op keer bij uw raad terug en er is altijd de mogelijkheid om te reageren.'

Vanaf september kunnen inwoners initiatieven op het gebied van woningbouw, woningsplitsing en transformatie van ander vastgoed naar wonen bij de gemeente indienen.

Live nieuws

 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Rechter verwerpt bezwaren omwonenden, weg vrij voor komst zonnepark

  25 februari 2020
  HALL - De komst van een zonnepark in Hall, gemeente Brummen, is weer een stap dichterbij. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen, maar de rechter wees hun bezwaren onlangs af.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie