Logo De Belofte

HENGELO - 'Het is een heuglijke dag', zegt Ton van Linder van de VVD. 'We gaan ruimte scheppen voor wonen en ik denk dat we inwoners heel gelukkig gaan maken.' De gemeenteraad van Bronckhorst stemde donderdagavond in met de woonvisie. Woningsplitsing en nieuwbouw mogen weer.

door Melanie Lokate

De woningbouwmarkt zat de afgelopen jaren op slot. 'De juiste woning op de juiste plek lijkt nu gelukkig centraal te staan', zei Marcel Westerink van Gemeente Belangen Bronckhorst.

Kwaliteit boven kwantiteit

Transformatie van bestaande woningen en ander vastgoed heeft daarbij prioriteit, maar er zijn ook mogelijkheden voor onder andere woningsplitsing en vernieuwende woonvormen. In de visie staat dat er ruimte is voor ongeveer 400 nieuwe woningen. 'Maar we gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit', aldus wethouder Evert Blaauw.

De gemeenteraad besloot de woonvisie aan te passen op het punt woningsplitsing. Het college stelde voor dat bij woningsplitsing buiten de bebouwde kom woningen allebei een inhoud van 350 kubieke meter moesten hebben. De raad heeft besloten om dat los te laten. Zo kan de woning gesplitst worden in een grote en een kleinere woning.

Coalitie pronkt met beleid

De coalitiepartijen (GroenLinks, VVD en Gemeente Belangen Bronckhorst) in de gemeente Bronckhorst konden tijdens de raadsvergadering over de woonvisie niet vaak genoeg zeggen dat dit in het coalitieakkoord staat en dat er nu eindelijk iets gaat veranderen. 'Uiteraard is wonen één van onze speerpunten', bevestigde de wethouder.

Oppositiepartij CDA dacht er anders over. 'We missen een duidelijke visie, een punt op de horizon.' Volgens wethouder Evert Blaauw is de woonvisie een dynamisch document en de visie kan aangepast worden. 'We komen keer op keer bij uw raad terug en er is altijd de mogelijkheid om te reageren.'

Vanaf september kunnen inwoners initiatieven op het gebied van woningbouw, woningsplitsing en transformatie van ander vastgoed naar wonen bij de gemeente indienen.

Live nieuws

 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie