Logo De Belofte

LIEVELDE - De gebroeders Hulshof en het bedrijf Sunvest kunnen de plannen voor een zonnepark van acht hectare aan de Nieuwendijk in Lievelde doorzetten. De gemeenteraad van Oost Gelre heeft dinsdagavond in Groenlo ingestemd met de plannen.

door Domien Esselink

Op de fractie van Nieuwe Liberalen na waren de overige partijen het eens: het zonnepark is meer dan welkom om als gemeente de doelstelling in 2030 energieneutraal te zijn te kunnen realiseren. Sunvest is een landelijke ontwikkelaar van zonneparken. De gebroeders Hulshof hebben besloten hun boerenbedrijf niet verder uit te breiden en hebben voor het zonnepark toenadering gezocht tot de Achterhoekse energiemaatschappij AGEM.

'Moeten zonneparken toestaan'

'Er komt geen nieuwe varkensstal, maar er is gekozen voor duurzame energie', reageerde fractievoorzitter Richard Klein Tank van de PvdA. 'We komen er niet in 2030 als we niet óók naar veldopstellingen kijken. Met alleen zonnepanelen op daken redden we het niet, we moeten zonneparken toestaan.'

Wethouder Bart Porskamp wees op de eind 2018 aangenomen energiemix in Oost Gelre. 'Daarbij gaat het om achttien hectare zonnepanelen op daken, vijftig hectare zonneparken, zestien windmolens en nog enkele vergisters voor biomassa', aldus de wethouder. Hij ziet geen obstakels voor de plannen in Lievelde.

Betrouwbaar bestuur

VVD en CDA hadden, net als de Nieuwe Liberalen, moeite met het feit dat landbouwgrond wordt opgeofferd voor een zonnepark. 'We kijken liever eerst naar daken en retentiegebieden, maar willen ook een betrouwbaar bestuur zijn', stelde CDA-fractievoorzitter Niek Bragt. 'Wat betreft het zonnepark aan de Nieuwendijk: laat het nu maar gebeuren.'  

Live nieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie