Logo De Belofte

WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De compensatie geldt voor inwoners die gebruikmaken van minimaregelingen óf een bijstandsuitkering ontvangen óf tot 130 procent van het bijstandsniveau verdienen en zich voor compensatie melden bij de gemeente. 

Nipte meerderheid: 13 van de 25 stemmen 

Het voorstel is ingediend op initiatief van het CDA en werd met een nipte meerderheid aangenomen, 13 van de 25 raadsleden stemden voor: GroenLinks, SP, CDA, PvdA, CU en twee leden van D66. VVD, Connect Wageningen, 3 leden van D66 en de Stadspartij stemden tegen.

'Voor de Stadspartij is het een principekwestie', zegt Rien Bor (Stadspartij). 'Als je onterecht geld int, dan moet je dat ook teruggeven aan iedereen bij wie je dit onterecht geïnd hebt.' En dus niet aan een klein deel van de mensen, stelt hij.

Toch nog 

Het is niet de eerste keer dat de gemeenteraad over een compensatie voor de rekeningen van waterbedrijf Vitens sprak. Vorige maand kreeg de vergadering hierover een verrassende wending. Hoewel bijna alle partijen een compensatie voor mensen met een laag inkomen wilden regelen, werd een voorstel daarvoor op het laatste moment verworpen. Nu wordt het toch nog geregeld.

In september valt de rekening van Waterbedrijf Vitens op de mat. Die is hoger dan normaal gesproken. Het bedrijf rekent de precariobelasting, van 340.000 euro per jaar, namelijk door aan haar klanten. Die belasting, voor het gebruiken van gemeentegrond, is formeel afgeschaft, maar gemeenten mogen tot 2022 gebruikmaken van een overgangsregeling.

Wageningen doet dat. Daardoor valt de waterrekening voor huishoudens hoger uit. In 2019 gaat het om ongeveer 75 euro, in 2020 om een nog onbekend iets hoger bedrag. In 2021 zal de rekening ongeveer 30 euro hoger uitvallen, schat de gemeente. 

Zie ook: 'Veel meer Wageningers moeten geld krijgen om hoge rekening Vitens te betalen'

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie