Logo De Belofte

DOORNENBURG - Twee tot drie schepen per dag, zegt de SP te hebben betrapt. Met hun actie Gifspot hebben de politici een week lang op de landtong bij Fort Pannerden de Gelderse rivieren afgespeurd. Ze waren op zoek naar schepen die giftige stoffen lozen. De partij strijdt voor een landelijk verbod op deze benzeenlozingen.

door Huibert Veth

'We hebben een hoop tankers langs zien komen', zegt Ronald Jansen (voorzitter SP Arnhem) vrijdagochtend vanaf de locatie bij Fort Pannerden. 'Ongeveer 70 per dag. Bij twee tot drie daarvan roken wij een hele sterke lucht die vrij komt bij het ontgassen.' In de loop van de week werd het wel minder. 'Dan weten ze dat we daar zitten', denkt Jansen.

Schepen volgen via app

Het op heterdaad betrappen was volgens Jansen ook niet het hoofddoel van de actie. 'Dan hadden we beter onopvallend in de struiken kunnen liggen in plaats van hier met vlaggen te staan.' De partij heeft deze week alle schepen die ze langs zag komen opgeschreven. Die schepen worden de komende tijd via een speciale app gevolgd.

Maandag ging Omroep Gelderland al langs bij Fort Pannerden (de tekst gaat verder onder het fragment):

'Bij het pakken van een nieuwe lading moet een schip ontgassen', legt Jansen uit. 'Anders raakt de nieuwe lading verontreinigd. En als je niet hebt aangelegd bij een ontgassingsstation, wat heb je er dan mee gedaan?'

Dat is vanaf nu dus allemaal te volgen via de app. Binnen enkele weken hoopt de partij op die manier voldoende data te hebben verzameld.

'Naming and shaming'

Daarna wil Jansen de rederijen in beeld hebben die het meest in de fout gaan. Wat hem betreft volgt er dan naming and shaming. 'Het is nu helaas nog niet verboden. Maar de vraag is: sta je voor de grote bedrijven of voor de gezondheid van je inwoners?'

Vrijdagmiddag zal de SP zijn kamp bij Fort Pannerden opbreken. De actie krijgt zeker een vervolg. 'Wij vermoeden dat dit probleem in heel Nederland speelt, dus alle provincies gaan dit jaar aan bod komen', belooft Jansen.

Zie ook: SP vraagt aandacht voor giflozingen op rivieren

Live nieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

  17 januari 2020
  - Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
 • Parkeerplaatsen 'onveilig ver weg' bij station Ede-Wageningen

  17 januari 2020
  EDE - De gemeente Ede moet nog eens goed kijken naar de parkeermogelijkheden bij het nieuwe station Ede-Wageningen. Veel parkeerplekken staan nog onveilig ver weg. Dat stellen lokale politici donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering waar de nieuwste ontwerpen werden besproken.
 • Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

  16 januari 2020
  ARNHEM - Zorgonderneming Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bij de gemeente bekend waren. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens wethouder Roeland van der Zee heeft de gemeente de zorg wel onder controle.
 • Arnhemse wijk Malburgen vreest voor meer sociale huur

  16 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wijk Malburgen vreest voor de gevolgen en 'aanverwante problematiek' als er nog meer sociale huur wordt gerealiseerd. 'Er is al zoveel sociale huur in onze wijk', zegt Frans van den Berg namens de wijkbeheergroep Malburgen Oost Zuid woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie