Logo De Belofte

ELST - Het Overbetuwe College (OBC) in Elst krijgt een nieuw schoolpand op de Vinkenhof in Elst. Dinsdag besloot de gemeente de nieuwbouw te realiseren door de samenwerking met Scholengroep Over en Midden Betuwe aan te gaan. Dat gaat 11,2 miljoen euro kosten - een bedrag waar de raad kritisch over blijft.

door Thomas Overdijk

Het schoolgebouw van OBC is volgens de gemeente echt toe aan vervanging. De twee gebouwen die het college nu heeft, komen nog uit de jaren zestig en hebben verouderde installaties en faciliteiten. Daarnaast kreeg het OBC er in de afgelopen jaren een hoop nieuwe leerlingen bij.

Van 6,1 naar 11,2 miljoen

Na een haalbaarheidsonderzoek in 2015, werd het bedrag voor de nieuwbouw van het college geschat op 6,1 miljoen euro. Het geplande gebouw is toen groter geworden, omdat er in eerste instantie alleen rekening is gehouden met de bovenbouw havo, terwijl er ook sprake is van een mavo.

Daarnaast is het bedrag uit 2015 gebaseerd op gegevens uit de crisistijd. ‘Nu is de bouwmarkt genormaliseerd, waardoor de kosten zijn gestegen. Prijsstijgingen zijn de afgelopen anderhalf jaar zelfs hoger geweest dan voorzien kon worden’, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Ook de verduurzaming van het gebouw zorgt voor extra kosten.

Al die extra kosten liepen samen op tot het bedrag van 11,2 miljoen euro dat nu op de begroting staat.

‘Positief kritisch’

Op 5 november wordt er nog een keer vergaderd over de begroting. Raadsfracties willen het bedrag dan nog eens kritisch onder de loep nemen.

‘Als het bedrag definitief wordt opgenomen in de begroting, dan gaan we positief kritisch bekijken of iedereen wel weet wat er precies moet gebeuren. Het lijkt me niet meer dan logisch dat er over zo’n groot prijsverschil vragen worden gesteld’, vertelt Richard Beune, fractielid van het CDA.

Ook Henk Vreman, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Overbetuwe, is er nog niet klaar mee: ‘We zijn voor de nieuwbouw, maar we zijn het niet eens met het kostenplaatje. Als het nieuwe bestemmingsplan voorgesteld wordt bij de raad, dan zullen wij daar zeker bezwaar tegen indienen.'

Alternatieve, goedkopere locatie

Volgens Hanno Krijgsman, fractievoorzitter van GroenLinks, mag het college wel wat specifieker zijn en nog eens goed naar de plannen kijken: ‘Je hebt het niet over een miljoentje - het gaat echt over een paar miljoen. Onze partij was het destijds niet eens met de locatie op de Vinkenhof en we zijn eigenlijk nog steeds benieuwd of er geen alternatieve, goedkopere locatie mogelijk is.'

‘Het klopt dat de geschatte kosten voor de nieuwbouw van het OBC hoger zijn dan de oorspronkelijk geraamde kosten. Natuurlijk zijn kostenstijgingen nooit prettig, maar ze zijn wel verklaarbaar’, zo reageert de gemeentewoordvoerder.

Live nieuws

 • Burgemeester Lingewaard sluit ene na andere drugspand

  16 oktober 2019
  HUISSEN - Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Lingewaard heeft opnieuw opdracht gegeven tot het sluiten van een drugspand. Ditmaal gaat het om een restaurant en een bovenwoning in de Vierakkerstraat 38 in Huissen. Begin september ontdekte de politie dat er wiet gekweekt werd.
 • Buurt wil uitbreiding van Almende College in Silvolde voorkomen

  16 oktober 2019
  SILVOLDE - Buurtbewoners van het Almende College in Silvolde willen dat de nieuwbouw van de school op die locatie wordt opgeschort. Dinsdag was er een zitting bij de Raad van State in Den Haag, waarbij omwonenden onder meer hun zorg uitspraken over mogelijke verkeersproblematiek.
 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Begroting Ede: 'Tekort op zorg blijft aandachtspunt'

  16 oktober 2019
  EDE - Het proces om te komen tot een begroting met een financieel duurzaam perspectief was niet eenvoudig volgens wethouder financiën Leon Meijer.
 • Gemeente Rheden heft relatief lage toeristenbelasting

  16 oktober 2019
  DE STEEG - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Rheden betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,17. Dit is nog wel een groei van 2,6% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €1,14 per nacht was.
 • Wijchense jongeren die het 'hard nodig hebben' krijgen rond Kerst een plekje

  16 oktober 2019
  WIJCHEN - Zestien Wijchense jongeren ‘die het hard nodig hebben’, komen rond de kerstdagen in het vooralsnog leegstaande Molenhuis aan de Bronckhorstlaan te wonen. De kersverse starters mogen er tegen een scherpe huurprijs wonen, maar dan moeten ze wél een ‘maatschappelijke bijdrage’ leveren.
 • Tiel zoekt een ton voor herstel Cruyff Court

  16 oktober 2019
  TIEL - Tiel gaat op zoek naar geld voor renovatie van het Cruyff Court in Tiel West. Daarvoor is naar schatting 100.000 euro nodig. Voor medio volgend jaar moet er een plan zijn voor het opknappen van het geliefde voetbalveld.
 • Extra lokaal voor basisschool Heerde: leerlingenaantal blijft stijgen

  16 oktober 2019
  HEERDE - Goed nieuws voor de Heerdense Jenaplanschool: er komt meer ruimte beschikbaar. Kinderen van groep 6 kunnen straks plaatsnemen in een noodlokaal. Het lokaal staat er in principe voor twee jaar.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie