Logo De Belofte

EEFDE - Inwoners van Eefde-West roepen Zutphense raadsleden op eens op de koffie te komen, om van dichtbij te bekijken waar de nieuwe windmolens komen te staan. Tijdens een speciale forumvergadering lieten omwonenden nogmaals weten dat ze niet zitten te wachten op drie reusachtige windturbines in hun buurt.

Door: Madelien Jansen

Geluidsoverlast, slagschaduw, gezondheidsrisico's: inwoners van Eefde-West vrezen voor hun woongenot en gezondheid als de plannen doorgaan. In de Burgerzaal werden zij en de Zutphense raad donderdagavond bijgepraat over de huidige stand van zaken. 

'Niet betrokken'

Langs het Twentekanaal moeten 185 meter hoge windmolens komen. Met deze hoogte torenen ze waarschijnlijk flink uit boven de huidige windmolens op bedrijventerrein de Mars, die 120 meter hoog zijn. IJsselwind, bestaande uit vier lokale energiecorporaties en waterschap Rijn en IJssel, is de initiatiefnemer van de windturbines. Met de windenergie willen ze straks 6700 huishoudens van groene stroom te gaan voorzien. 

Het stoort omwonenden vooral dat er geen alternatieve locaties zijn onderzocht, of de bouw van een zonnepark in plaats van een windpark. Ook het feit dat ze in hun ogen pas laat zijn ingelicht, zit ze dwars. 'Wij hebben sterk het gevoel dat we er niet bij betrokken worden of buiten boord worden gezet', lichtte Klaas Bron toe namens het bewonersplatform. De initiatiefnemers bestrijden dat en zeggen dat ze omwonenden sinds het begin in 2015 actief hebben geïnformeerd. 

Energieakkoord

Wethouder Harry Matser sprak de bezorgde omwonenden toe, maar ze geruststellen lukte niet. 'Men wil geen windmolens, die boodschap heb ik best gehoord, al denkt u van niet.' Een weg terug is er volgens hem niet. 'Samen hebben we een regionale energiestrategie bedacht. De windmolens zijn een manier om die ambitie om te zetten in resultaat.' In maart sprak het college zich uit voor het plan, tegen het ontwerp-bestemmingsplan werden de afgelopen tijd 62 zienswijzen ingediend. 

Toch vindt Matser dat er nu tot actie moet worden overgegaan. 'Ik begrijp dat persoonlijk belang, maar ik moet kiezen en ik heb gekozen voor het algemeen belang, hoe ingewikkeld en lastig dat ook is.' Ook stipte hij aan dat het draagvlak in de gemeente Zutphen voor windmolens hoog is. Uit een onderzoek bleek dat een ruime meerderheid van alle inwoners voor is. In een kleinere straal rondom de windmolenlocatie lag dat cijfer heel anders: 84 procent van de omwonenden is tegen. 

Tegemoetkoming

In een omgevingsadviesraad zijn alle betrokkenen, de initiatiefnemers, omwonenden en de gemeente Zutphen en Lochem, momenteel wel met elkaar in gesprek. Dit gebeurt onder leiding van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines. Ondanks het meningsverschil over of de windmolens er überhaupt moeten komen, probeert men zo toch afspraken te maken. 

Een onderdeel daarvan is een vergoeding voor de omwonenden en de omliggende wijken. Het plan is dat twintig procent van alle winst zo terugvloeit in de omgeving. Dat zou, volgens de eerste berekeningen, uitkomen op zo'n 60.000 euro per jaar. Het grootste gedeelte is dan voor buurt: hoe dichterbij je woont, hoe meer geld je krijgt. Volgens Bron staat dit echter niet in verhouding tot de overlast. Liever hebben de omwonenden dat het hele plan van tafel gaat. 

Subsidie

De initiatiefnemers hebben haast bij de realisatie van de windmolens, omdat een belangrijke subsidie volgend jaar vermoedelijk met tien procent wordt verlaagd. IJsselwind en het waterschap willen deze subsidie daarom graag in oktober aanvragen, als er een nieuwe inschrijfronde opent. Voor de subsidie geldt vol is vol, waardoor het van belang is zo snel mogelijk te reageren.

De raad bespreekt alleen pas na de zomer, in september, het bestemmingsplan dat nodig is voor de realisatie van de windmolens. Indien de gemeente in het najaar het bestemmingsplan vaststelt, wordt ook dit weer zes weken ter inzage gelegd. Vervolgens kan men in beroep gaan bij de Raad van State. Of oktober haalbaar is voor het aanvragen van de subsidie is dus erg onzeker. 

Live nieuws

 • Rechter verwerpt bezwaren omwonenden, weg vrij voor komst zonnepark

  25 februari 2020
  HALL - De komst van een zonnepark in Hall, gemeente Brummen, is weer een stap dichterbij. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen, maar de rechter wees hun bezwaren onlangs af.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie