Logo De Belofte

ULFT - Wethouder Peter van de Wardt wordt vervangen in het dagelijks bestuur van de sociale dienst Laborijn. Er was woensdagavond in de gemeenteraad geen vertrouwen dat Van de Wardt, nadat hij eerder aankondigde dat Oude IJsselstreek voornemens is om uit Laborijn te treden, orde op zaken kan stellen.

Door: Davie Klein Gunnewiek

'Wij missen een vorm van zelfreflectie bij deze wethouder', zegt Ton Menke van de PvdA. 'Wij vinden dat de wethouder moet worden vervangen door een ander collegelid.' Ook de rest van de raad ziet liever dat Van de Wardt wordt vervangen als lid van het dagelijks bestuur.'Het moet iemand zijn die blanco aan deze klus kan beginnen en een duidelijke opdracht meekrijgt', zegt Marco Bennink van Lokaal Belang. De SP ging zelfs een stap verder. 'Wij hebben helemaal geen vertrouwen meer in deze wethouder en zijn algehele functioneren', aldus Heini Peters van de SP.

Voor het eerst excuses

Wethouder Van de Wardt ging tijdens het debat diep door het stof en maakte voor het eerst excuses richting de cliënten van Laborijn. 'Opmerkingen die door u als raad zijn gemaakt gaan mij aan het hart', stelt hij. 'Ik neem honderd procent verantwoordelijkheid over wat er is gebeurd en biedt daar bij deze ook mijn excuses voor aan.'

Met het uittreden uit Laborijn heeft Oude IJsselstreek volgens de wethouder lef getoond en gaat de gemeente nu een andere koers varen. De gemeenteraad wil nog wel weten wat de kosten zijn voor uittreding uit Laborijn en hoe Oude IJsselstreek denkt de participatiewet zelf uit te gaan voeren.

Brief voor uittreding verstuurd

Oude IJsselstreek is voornemens de samenwerking binnen Laborijn op te zeggen en heeft dat inmiddels per brief aan het algemeen bestuur van Laborijn laten weten. Vakbond FNV vroeg zich eerder af of dat iets verandert. De sociale dienst ligt onder vuur na een vernietigend rapport van Bureau Berenschot. Een groot deel van de cliënten van Laborijn voelt zich kleinerend, minachtend en respectloos behandeld.

Zie ook:

Live nieuws

 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie