Logo De Belofte

ULFT - Wethouder Peter van de Wardt wordt vervangen in het dagelijks bestuur van de sociale dienst Laborijn. Er was woensdagavond in de gemeenteraad geen vertrouwen dat Van de Wardt, nadat hij eerder aankondigde dat Oude IJsselstreek voornemens is om uit Laborijn te treden, orde op zaken kan stellen.

Door: Davie Klein Gunnewiek

'Wij missen een vorm van zelfreflectie bij deze wethouder', zegt Ton Menke van de PvdA. 'Wij vinden dat de wethouder moet worden vervangen door een ander collegelid.' Ook de rest van de raad ziet liever dat Van de Wardt wordt vervangen als lid van het dagelijks bestuur.'Het moet iemand zijn die blanco aan deze klus kan beginnen en een duidelijke opdracht meekrijgt', zegt Marco Bennink van Lokaal Belang. De SP ging zelfs een stap verder. 'Wij hebben helemaal geen vertrouwen meer in deze wethouder en zijn algehele functioneren', aldus Heini Peters van de SP.

Voor het eerst excuses

Wethouder Van de Wardt ging tijdens het debat diep door het stof en maakte voor het eerst excuses richting de cliënten van Laborijn. 'Opmerkingen die door u als raad zijn gemaakt gaan mij aan het hart', stelt hij. 'Ik neem honderd procent verantwoordelijkheid over wat er is gebeurd en biedt daar bij deze ook mijn excuses voor aan.'

Met het uittreden uit Laborijn heeft Oude IJsselstreek volgens de wethouder lef getoond en gaat de gemeente nu een andere koers varen. De gemeenteraad wil nog wel weten wat de kosten zijn voor uittreding uit Laborijn en hoe Oude IJsselstreek denkt de participatiewet zelf uit te gaan voeren.

Brief voor uittreding verstuurd

Oude IJsselstreek is voornemens de samenwerking binnen Laborijn op te zeggen en heeft dat inmiddels per brief aan het algemeen bestuur van Laborijn laten weten. Vakbond FNV vroeg zich eerder af of dat iets verandert. De sociale dienst ligt onder vuur na een vernietigend rapport van Bureau Berenschot. Een groot deel van de cliënten van Laborijn voelt zich kleinerend, minachtend en respectloos behandeld.

Zie ook:

Live nieuws

 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Rechter verwerpt bezwaren omwonenden, weg vrij voor komst zonnepark

  25 februari 2020
  HALL - De komst van een zonnepark in Hall, gemeente Brummen, is weer een stap dichterbij. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen, maar de rechter wees hun bezwaren onlangs af.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie