Logo De Belofte

LIEVELDE - Een primeur op de Zwarte Cross dit jaar: harmonie- en fanfaremuziek krijgt een podium op het megafestival. Het Oost Gelders Jeugd Orkest treedt vrijdag 19 juli op in de Theaterweide van de Zwarte Cross op de Besselinkschans bij Lichtenvoorde.

Het concert van het jeugdorkest moet de aanzet vormen voor een jaarlijkse deelname aan de Zwarte Cross en dan op alle drie dagen van het megafestival. 'Wat ons betreft wel', zegt Gijs Jolink van de Feestfabriek, de organisator van de Zwarte Cross. 'Het was nu korte termijnwerk, maar we willen het de komende jaren uitbreiden.'

Verankerd

Jolink hoefde niet lang na te denken toen het idee werd geopperd om het jeugdorkest een podium te bieden. 'Wat me meteen in het verhaal aansprak, was dat het muzikanten uit de buurt zijn', zegt Jolink. 'Deze muziek is verankerd in de lokale structuur. Wat is een optocht zonder muziek...'

Hij beschouwt het optreden op de Zwarte Cross als een stimulans voor jonge, Achterhoekse muzikanten én de muziekverenigingen. 'We steken de muziekverenigingen hiermee een hart onder de riem', stelt Jolink. 'En hopelijk stimuleren we jeugd om lid te worden van een muziekvereniging.'

'Helemaal te gek'

Het Oost Gelders Jeugd Orkest bestaat uit muzikanten tussen de 15 en 25 jaar uit de Achterhoek en ook Twente. Ze komen op projectbasis bij elkaar.

'Het is een mooie gelegenheid om het misschien stoffige imago af te schudden', zegt Marian Roerdinkholder, bestuurslid van de overkoepelende stichting van het jeugdorkest. 'We vinden het helemaal te gek om op de Zwarte Cross te staan en zullen drie kwartier mooie nummers spelen. Mart Hillen zal onder anderen met ons meespelen.'

Het jeugdorkest komt met zo'n 70 muzikanten naar de Zwarte Cross. 'We zijn zes jaar bezig en er hebben zo'n 700 muzikanten meegedaan uit de Achterhoek. Maar ook uit Twente. We kunnen putten uit zo'n 80 muziekverenigingen', aldus Rob Kuenen van het jeugdorkest.

Live nieuws

 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie