Logo De Belofte

LIEVELDE - Een primeur op de Zwarte Cross dit jaar: harmonie- en fanfaremuziek krijgt een podium op het megafestival. Het Oost Gelders Jeugd Orkest treedt vrijdag 19 juli op in de Theaterweide van de Zwarte Cross op de Besselinkschans bij Lichtenvoorde.

Het concert van het jeugdorkest moet de aanzet vormen voor een jaarlijkse deelname aan de Zwarte Cross en dan op alle drie dagen van het megafestival. 'Wat ons betreft wel', zegt Gijs Jolink van de Feestfabriek, de organisator van de Zwarte Cross. 'Het was nu korte termijnwerk, maar we willen het de komende jaren uitbreiden.'

Verankerd

Jolink hoefde niet lang na te denken toen het idee werd geopperd om het jeugdorkest een podium te bieden. 'Wat me meteen in het verhaal aansprak, was dat het muzikanten uit de buurt zijn', zegt Jolink. 'Deze muziek is verankerd in de lokale structuur. Wat is een optocht zonder muziek...'

Hij beschouwt het optreden op de Zwarte Cross als een stimulans voor jonge, Achterhoekse muzikanten én de muziekverenigingen. 'We steken de muziekverenigingen hiermee een hart onder de riem', stelt Jolink. 'En hopelijk stimuleren we jeugd om lid te worden van een muziekvereniging.'

'Helemaal te gek'

Het Oost Gelders Jeugd Orkest bestaat uit muzikanten tussen de 15 en 25 jaar uit de Achterhoek en ook Twente. Ze komen op projectbasis bij elkaar.

'Het is een mooie gelegenheid om het misschien stoffige imago af te schudden', zegt Marian Roerdinkholder, bestuurslid van de overkoepelende stichting van het jeugdorkest. 'We vinden het helemaal te gek om op de Zwarte Cross te staan en zullen drie kwartier mooie nummers spelen. Mart Hillen zal onder anderen met ons meespelen.'

Het jeugdorkest komt met zo'n 70 muzikanten naar de Zwarte Cross. 'We zijn zes jaar bezig en er hebben zo'n 700 muzikanten meegedaan uit de Achterhoek. Maar ook uit Twente. We kunnen putten uit zo'n 80 muziekverenigingen', aldus Rob Kuenen van het jeugdorkest.

Live nieuws

 • Rechter verwerpt bezwaren omwonenden, weg vrij voor komst zonnepark

  25 februari 2020
  HALL - De komst van een zonnepark in Hall, gemeente Brummen, is weer een stap dichterbij. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen, maar de rechter wees hun bezwaren onlangs af.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie