Logo De Belofte

AALTEN - Hoe moet Berkelland het financiële tekort oplossen? Op die vraag kwam dinsdagavond tijdens de bespreking van de perspectiefnota geen antwoord.

door Melanie Lokate

De nota geeft een inkijkje in de financiën van de gemeente, maar het is geen begroting waarin concrete maatregelen staan. De oppositie kwam met alternatieven om de tekorten op te lossen. De vergadering wordt woensdagavond voorgezet. Dan wordt er gestemd over de amendementen en moties.

Berkelland diep in de rode cijfers

Als je de portemonnee van de gemeente Berkelland de komende jaren op de kop houdt, dan komt daar geen cent uitrollen. Volgend jaar heeft de gemeente een tekort van 1,1 miljoen euro en in 2023 loopt dat zelfs op naar 3,5 miljoen.

Die tekorten komen onder andere door de uitgaven op het sociaal domein (jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Het kan niet anders of er moet fors bezuinigd worden en iedere maatregel die genomen wordt is voelbaar.

Raad moet meedenken, maar oppositie is kritisch

De gemeenteraad wordt daarom ook gevraagd mee te denken. Volgens de VVD zou er mogelijk bespaard kunnen worden op de aanpak van het onderliggend wegennet, de afwaardering van de N18. 'Dit komt in totaal uit op zo'n 6 miljoen euro. Kan dit niet wat soberder?' vraagt Hans Boxem zich hardop af.

'Bijsturen zit er op dit moment niet in, omdat in de perspectiefnota geen actuele cijfers zitten van het lopende boekjaar,' zegt Han Boer van D66. 'Als het college niet transparant is in de kosten, hoe kunnen we dan keuzes maken?', vraagt Boer. De PvdA worstelt met het college: 'Heb nou eens een visie, toon nou eens daadkracht,' zegt Betsy Wormgoor.

Oppositie wil geen ozb-teruggave

Toch komt Boer, samen met andere oppositiepartijen met een alternatief. 'Aan de ene kant hebben we heel veel schulden en aan de andere kant delen we ozb-cadeautjes die nog van de verkiezingen over zijn uit,' zegt Han Boer van D66.

'Dit geld kunnen we helemaal niet missen. Dit is laaghangend fruit, dat kunnen we zo in de zak stoppen en dan zijn we voor volgend jaar klaar'. Samen met PvdA, GroenLinks en OBL dienen ze een amendement in om in 2020 en in 2021 geen ozb-teruggave in de begroting op te nemen.

Coalitiepartij CDA ziet het als één van de mogelijkheden, maar wil niet nu al, op voorhand, instemmen met het amendement. 'We moeten eerst het totaalpakket op tafel leggen en daarna willen we hier inhoudelijk over praten,' aldus Hilhorst.

Nieuwe woningen zijn hard nodig

Verschillende partijen willen dat er actie ondernomen wordt in de woningbouwsector. 'Zet die schop in de grond, er is behoefte aan woningen,' zegt CDA'er Gerard Hilhorst. Ook Hans Boxem van de VVD wil dat er actie komt. 'We kunnen onze eigen inwoners geen nee meer verkopen'.

Volgens wethouder Maikel van der Neut komt er na de zomer een voorstel richting de raad over nieuwe woningbouwplannen. 'We gaan in de zomer Achterhoekbreed praten over dit thema en na de zomer komen we dan naar u met een voorstel'.

Live nieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

  17 januari 2020
  - Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
 • Parkeerplaatsen 'onveilig ver weg' bij station Ede-Wageningen

  17 januari 2020
  EDE - De gemeente Ede moet nog eens goed kijken naar de parkeermogelijkheden bij het nieuwe station Ede-Wageningen. Veel parkeerplekken staan nog onveilig ver weg. Dat stellen lokale politici donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering waar de nieuwste ontwerpen werden besproken.
 • Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

  16 januari 2020
  ARNHEM - Zorgonderneming Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bij de gemeente bekend waren. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens wethouder Roeland van der Zee heeft de gemeente de zorg wel onder controle.
 • Arnhemse wijk Malburgen vreest voor meer sociale huur

  16 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wijk Malburgen vreest voor de gevolgen en 'aanverwante problematiek' als er nog meer sociale huur wordt gerealiseerd. 'Er is al zoveel sociale huur in onze wijk', zegt Frans van den Berg namens de wijkbeheergroep Malburgen Oost Zuid woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie