Logo De Belofte

WIJCHEN - De helft minder jongeren doorverwijzen voor intensieve, dure zorg - dat is het nieuwe streven van de gemeente Wijchen. Samen met Rondom Wijchen - de coöperatie van welzijnspartijen rondom jeugdzorg en WMO - gaat de gemeente kijken hoe jongeren preventief geholpen kunnen worden en zo niet in een te zwaar traject belanden.

door Thomas Overdijk

Dat betekent; jongeren niet meteen naar een psycholoog doorsturen, maar bijvoorbeeld een alternatief programma aanbieden zodat ze niet in een te zwaar, duur traject terechtkomen waar ze dan meestal ook lastiger weer uitkomen. Daarmee wil Wijchen ook de tekorten op jeugdzorg en WMO enigszins proberen te dekken.

Zie ook: Wijchen kampt met tekorten: 'Je kan als lokale overheid niet goed je werk doen'

Aantal doorverwijzingen halveren

Daarvoor is een streven bepaald van niet meer dan veertig doorverwijzingen voor specialistische zorg per maand. Dat zijn er nu - over een jaar gemeten - twee keer zo veel. Momenteel krijgt zo’n tien procent van alle jongeren in Wijchen die intensievere zorg. 

‘Als een kind het écht nodig heeft, en het is de eenenveertigste, dan krijgt het natuurlijk nog wel gewoon de zorg dat het nodig heeft. Het is ook geen plafond, maar een richtlijn’, legt wethouder Titus Burgers uit.

Als een huisarts vindt dat een kind doorverwezen moet worden voor intensievere zorg, dan heeft de gemeente daar ook niets over te zeggen. Voor de huisarts verandert er in principe dus weinig.

Onzekere pubers

De gemeente is nu wel met huisartsen en andere belanghebbenden in gesprek over alternatieve oplossingen: ‘Wij zijn nu goed aan het kijken welke vrij toegankelijke programma’s we moeten ontwikkelen zodat er een preventieve tussenstap komt die voor veel jongeren al genoeg is’, aldus de wethouder.

Dat soort programma's zijn bijvoorbeeld praatgroepen, extra begeleiding op school of speciale trainingen, zoals faalangsttrainingen. ‘Neem als voorbeeld jongeren in de puberteit die niet ziek zijn, maar gewoon onzeker. We gaan de lichtere gevallen kritischer onder de loep nemen zodat ze niet meer meteen worden doorgestuurd naar een psycholoog’, vertelt Burgers.

Tekorten

Net zoals veel andere gemeenten kampt Wijchen met fikse tekorten op gebied van jeugdzorg en WMO. De preventieve regeling van de jeugdzorg moet de tekorten ook weer verlichten volgens de wethouder. ‘In 2021 willen we met het geld van het Rijk voor jeugdzorg rond kunnen komen’, besluit wethouder Burgers.

Zie ook: Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie