Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De winkels in Winterswijk kunnen in de zomer elke zondag open. Dat heeft de gemeenteraad donderdagmiddag besloten tijdens de raadsvergadering. Het gaat om een proef in juli en augustus die daarna geëvalueerd wordt.

De koopzondagen staan expliciet in het coalitieakkoord van VVD, PvdA, GroenLinks en Winterswijks Belang. De laatste partij stemt louter als 'betrouwbare coalitiepartner' in, want veel ondernemers in het Winterswijkse winkelcentrum zijn tegen.

Amendement

D66 probeerde met een amendement de beslissingsbevoegdheid bij winkeliersvereniging ABH City neer te leggen, maar dat voorstel haalde het niet. De gemeenteraad beslist over de proef, het is aan de winkeliers of ze meedoen of niet.

Gatenkaas

Het CDA is tegen de proef en is voor duidelijkheid: de winkels wel open of niet open. CDA-raadslid Ismaël Johannis sprak de vrees uit voor verdeeldheid: 'Veel ondernemers zullen niet meedoen, het wordt een gatenkaas en dat is geen goede reclame voor Winterswijk.'

De VVD, de geestelijk vader van de proef, wil echter geen 'betutteling' zoals raadslid Tineke van der Linden het noemde: 'Laat de keus aan de ondernemers of ze gebruik willen maken van de extra mogelijkheden.'

'Duidelijk verhaal'

Winterswijks Belang wilde de doorslaggevende stem niet bij de winkeliersvereniging leggen. 'Binnen ABH City kan ook een meerderheid ontstaan voor openstelling en dan moeten de tegenstanders mee. Dan kun je het beter op deze manier reguleren', aldus Tannemaat, die het met WB dus liever gehouden had bij de laatste open zondag in de maand, maar coalitiegenoot VVD volgde.

Wethouder Wim Aalderink stelde met betrekking tot het amendement van D66  dat 'de raad leidend is en niet ABH City', maar trok al wel een conclusie: 'Als het gros van de winkeliers niet open gaat, dan is het een duidelijk verhaal.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Sociale wijkteams luiden noodklok: 'Dat gaat de Arnhemmer merken'

  17 augustus 2019
  ARNHEM - De sociale wijkteams moeten meer gaan doen zonder extra personeel, wil het Arnhemse college. Dat gaat niet zonder consequenties, stellen de wijkteams in een brief aan de Arnhemse politiek. 'Dat gaat de Arnhemmer merken.'
 • Hoe kan Overbetuwe de pijn nu nog verzachten voor omwonenden van de Railterminal?

  16 augustus 2019
  ELST - Binnenkort wordt duidelijk of de gemeente Overbetuwe of de provincie Gelderland een vergunning gaat verlenen voor de Railterminal Gelderland (RTG). Die afspraken gaan onder andere over de beperking van overlast voor omwonenden. Tijdens een extra vergadering overlegt de raad op 21 augustus wat de beste keuze is voor de burger.
 • Op Reces Met | 'Dat is de multiculturele samenleving waar ik écht trots op ben'

  16 augustus 2019
  ARNHEM - Op straat zie je mensen met allerlei achtergronden voor elkaar opkomen, stelt Talip Aydemir van DENK Verenigd Arnhem in de vijfde aflevering van 'Op Reces Met'. 'Maar als je elke dag De Telegraaf leest, krijg je een heel ander beeld van Nederland.' We blikken met alle Arnhemse fracties terug op het politieke jaar.
 • Overbetuwe wil weten wie je bent en wat je vindt

  16 augustus 2019
  ELST - Zo'n 6.300 bewoners van Overbetuwe krijgen aankomende week een uitnodiging van de gemeente om mee te doen aan een enquête. De gemeente wil op die manier peilen of inwoners tevreden zijn met hun leven in Overbetuwe.
 • Schone stad kost Tiel nog eens twee ton

  15 augustus 2019
  TIEL - Tiel zal de portemonnee moeten trekken om de stad met het nieuwe afvalsysteem schoon te houden. Met die boodschap gaat wethouder Frank Groen in september naar de gemeenteraad. Met afvalverwerker Avri is hiervoor een plan gemaakt. Het extra schoonmaken en opruimen, extra bekeuren en het geven van voorlichting kost tot eind volgend jaar ruim twee ton.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend