Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het zwemonderwijs in Winterswijk moet 'toekomstbestendig' worden, maar de grote vraag is of er nog toekomst is voor overdekt zwembad Jaspers. De samenwerking met een commerciële partij zoals bijvoorbeeld 'De Twee Bruggen' moet in de toekomst niet worden uitgesloten.

door Domien Esselink

De oppositie (CDA, D66 en Voor Winterswijk) vroeg in de raadsvergadering meerdere malen naar de toekomst van Jaspers, maar zowel coalitie als college omzeilde dinsdagavond die vraag door louter over 'toekomstbestendig zwemonderwijs' te spreken.

Er was overigens in verband met de hitte uitgeweken naar de kleine zaal van Theater De Storm waar het koeler zou zijn dan in de raadszaal in het raadhuis.

'Ouders laten kinderen elders afzwemmen'

Fractievoorzitter Gert-Jan te Gronde van de VVD was nog het meest duidelijk met betrekking tot Jaspers: 'De laatste jaren gaat het met de exploitatie van het zwembad net aan of net niet. Ouders laten kinderen steeds vaker elders afzwemmen. Op deze manier werkt het niet meer.'

De bezoekersaantallen van het relatief kleine en sobere zwembad zijn gedaald tot onder de 100.000 zwemmers per jaar. Ouders met kinderen kiezen liever voor bijvoorbeeld een zwemparadijs als Bahia in het Duitse Bocholt of het vernieuwde bad van camping De Twee Bruggen. 

'Consumptie aan de bar'

De aangekondigde bezuiniging treft zwembad Jaspers volgend jaar nog niet. Dat geldt ook voor het muziekonderwijs bij muziekschool Boogie Woogie. De sportverenigingen die gebruikmaken van een gemeentelijke accommodatie zijn echter wel volgend jaar aan de beurt. Zij moeten 75.000 euro per jaar afdragen, tot ergernis van de oppositie die pleitte voor behoud van de basisvoorzieningen.

'Een bijdrage van de leden ter hoogte van een consumptie aan de bar vinden we verdedigbaar', stelde Peter Voogt, fractievoorzitter van GroenLinks. Zijn collega Henk Jan Tannemaat vond 'dat er op de inventiviteit van de verenigingen' gerekend mag worden: 'De kwaliteit van de accommodaties van de sportverenigingen is dermate groot dat een eigen bijdrage gerechtvaardigd is.' 

   

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend