Logo De Belofte

ELST - Verkeerspunten bij de spoorwegovergangen aan de Rijksweg-Noord en Eerste Weteringsewal in Elst zijn te druk. Zo moeten overstekers aan de Rijksweg-Noord soms wachten tot er drie treinen zijn gepasseerd. De kruisingen worden daarom vervangen door een tunnel en een viaduct.

door Thomas Overdijk

Dat meldt de gemeente Overbetuwe. Die maakt 20 miljoen vrij om de laatste knelpunten op het traject Arnhem-Nijmegen op te schonen.

Verandering 

In 2015 besloot de gemeente de overgang aan de Rijksweg te vervangen met een tunnel die onder het spoor doorloopt. Inwoners van Elst vroegen al een tijdje om verandering.

Vanaf juli 2020 beginnen de bouwwerkzaamheden, dan is de Rijksweg maar liefst één jaar lang voor al het verkeer gesloten. Mensen kunnen een alternatieve route pakken via de Grote Molenstraat of de A325.

'Veel oponthoud'

Projectontwikkelaar Dennis van de Bos: ‘Vooral de kruising met het spoorbaan aan de Rijksweg-Noord zorgt voor verkeer tussen Arnhem en Elst voor ontzettend veel oponthoud.’ Het traject Arnhem-Nijmegen en Arnhem-Tiel loopt over de overgang, waardoor mensen soms op drie treinen moeten wachten.

Daarnaast rijdt er ook veel vrachtvervoer van de Betuweroute langs en zijn er volgens Van de Bos veel storingen op de trajecten. Aangezien de overgang dicht bij het station ligt, heeft het verkeer daar ook last van.

Levensgevaarlijk

Ook is besloten de spoorwegovergang aan de Eerste Weteringsewal aan te pakken. Dat is een oversteekplaats voor de Oost-Westverbinding, voornamelijk gebruikt door agrarisch verkeer. Daar komt nu een viaduct.

Daarnaast worden twee andere overwegen aangepakt; één is niet meer in gebruik, de ander wordt gebruikt door een agrarisch bedrijf. ‘Die laatste is gewoon levensgevaarlijk. De boer steekt zonder beveiliging het drukste traject van Oost-Nederland over. Als het bijvoorbeeld mistig is en de boer de trein niet ziet aankomen, moet hij luisteren naar de spoorbellen verderop. Dat kan gewoon niet meer’, legt de projectontwikkelaar uit.

Volgens Van de Bos worden daarmee de laatste vier pijnpunten op het spoor tussen Arnhem en Nijmegen opgeschoond. Dinsdagavond is er een openbare informatiebijeenkomst over de plannen. 

Voorzichtiger rijden

Tot slot wordt ook de verkeersveiligheid en algehele infrastructuur onder handen genomen langs de Rijksweg-Noord, de Ceintuurbaan en de Linge. De weg wordt daar smaller, waardoor mensen voorzichtiger moeten rijden, en er komen vrijliggende fietspaden.

De eerste werkzaamheden starten volgende week vrijdag en duren tot en met de maandag erop. De totale uitvoering van alle bouwprojecten duurt ongeveer twee jaar.

Live nieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie