Logo De Belofte

EDE - De eikenprocessierups bezorgt de inwoners van Ede behoorlijke jeukmomenten. De Edese SGP en VVD hebben signalen ontvangen dat mensen enorm veel overlast ondervinden en geen gehoor vinden bij de gemeente.

Beide Edese fracties stelde hierover vragen tijdens de raadsvergadering van donderdagavond. Het SGP-raadslid Pieter Kool wil weten of er beleid is om de overlast te beperken. Daarnaast wilde hij weten of bij het college van burgemeester en wethouders bekend is dat op openbare plaatsen zoals schoolpleinen en speelplaatsen er ook veel overlast is. Ouders zouden kinderen zelfs binnen houden. Kool vroeg ook aandacht voor het fietspad bij Kernhem, er is daar te veel hinder. 'Zijn er alternatieven?'

Prioriteit

Zowel de SGP als de VVD hadden vragen over de prioriteit met betrekking tot de bestrijding van de rupsen. De Edese VVD wilde ook weten of er wel genoeg prioriteit is inzake de meldingen die inwoners doen. Sjoerd Bakker van de VVD: 'Soms worden er meldingen gedaan, waarbij de melder zich niet gehoord voelt. Er wordt een plaats aangegeven van er overlast is, maar op de kaart waarop te zien is waar er eikenprocessierupsen zijn valt niets te zien terwijl er wel melding gedaan is.'

Verder wilde Bakker weten welke maatregelen er voor volgend jaar genomen zijn en vroeg hij het college hoe men omgaat met particuliere bedrijven die de rupsen zelf moeten verwijderen, maar hinder ondervinden door de openbare ruimte.

'Wij doen ons best'

In beantwoording op de vragen liet wethouder Lex Hoefsloot weten dat de gemeente Ede deze problematiek erg serieus neemt. 'De klimaatveranderingen eisen hun tol. Helaas neemt hiermee ook de overlast toe. Wij moeten accepteren dat de eikenprocessierups er is. Daar doen wij helaas niets aan. Samen met partners, bijvoorbeeld groenbeheerders moeten wij goed nadenken over de bestrijding en voorplanting van de rupsen.'

Verder moet er volgens de wethouder gekeken worden hoe eikenprocessierupsen-bestrijders in te zetten. 'Ook moeten wij goed kijken hoe deze rups overwintert. Helaas is de overlast er ook bij scholen en speelplaatsen. Wij hebben een gekwalificeerd bedrijf in de arm genomen voor de bestrijding.'

'Geef meldingen door'

Wethouder Hoefsloot erkent dat er klachten zijn en zegt het ook jammer te vinden dat door drukte het termijn voor afhandeling oploopt. Voor wat betreft het fietspad bij Kernhem zijn er volgens de wethouder voldoende alternatieven.

Hoefsloot herkent de opmerking van Sjoerd Bakker niet met betrekking tot de status van de kaart waarop de overlastlocaties te zien zijn. Hij wil wel kijken wat er gaande is. De particulieren die overlast ondervinden kan de gemeente alleen voorzien van advies. Hoefsloot: 'Geef meldingen door, wij pakken dit op en doen ons uiterste best', besloot de wethouder.

Zie ook: 

 

 

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend