Logo De Belofte

EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil dat informatie rondom terugkeerders uit het IS-kalifaat beter gedeeld wordt. De gemeente loopt nu 'achter de feiten aan', staat in een brief aan de raad. De gebrekkige informatie-uitwisseling verklaart mogelijk ook waarom twee kinderen bij hun grootouders werden gehuisvest, terwijl die volgens de gemeente geradicaliseerd zijn.

door Joukje Valkenburg - Beiboer 

In Ede werden vorig jaar twee kleine kinderen bij hun opa in huis geplaatst. De man stond bij het Openbaar Ministerie (OM) bekend als een geradicaliseerde IS-aanhanger. Dat bleek tijdens een rechtszaak tegen de moeder van de kinderen, meldde het NRC.

De man schreef bijvoorbeeld een brief aan terreurgroep IS, waarin staat dat hij met het hele gezin in het kalifaat wilde wonen. Ook bij de gemeente stond het gezin bekend als geradicaliseerd. Toch werden de kinderen bij opa in huis geplaatst.

Het Openbaar Ministerie, de reclassering, de gemeente en de Kinderbescherming hebben allemaal informatie over zogenoemde terugkeerders, aanhangers van terreurgroep IS die terug naar Nederland komen. Die informatie is heel lastig te delen, zegt burgemeester Verhulst van Ede. 

Naar aanleiding van de ophef rond de IS-kinderen heeft het gemeentebestuur een brief naar de raad gestuurd met uitleg over wat er precies schort aan de uitwisseling van informatie. 'De informatie die in het ene proces ter beschikking komt, kan niet voor het andere proces worden ingezet', is te lezen. 

Onderzoeken mogen niet gedeeld worden

Eerdere onderzoeken mogen niet zomaar gedeeld worden, staat in de memo. 'Als de gemeente informatie wil vragen bij betrokken partijen, dan kan dit alleen met toestemming van de terugkeerder.' De informatie uit een strafrechtelijk onderzoek is überhaupt niet in te zien voor de gemeente. 

Zelfs de Raad voor de Kinderbescherming, die adviseert over een veilige woonplek voor kinderen uit IS-gebied, geeft aan dat informatie in een nog te voeren rechtszaak ook door hen niet altijd gebruikt mag worden. Gevolg is dat partijen onvolledige informatie hebben.

En daar zit de frustratie. 'Gemeente en partners kunnen alleen handelen op basis van de informatie die zij mogen ontvangen', laat het college weten. Als uit een onderzoek blijkt dat er een gevaar dreigt, maar een instantie heeft geen toegang tot die informatie, is die informatie er formeel niet en kan het gevaar niet bestreden worden.

Of er bij het huisvesten van de twee IS-kinderen in Ede ook sprake was van gebrekkige informatieoverdracht, is niet met zekerheid te zeggen. De gemeente Ede, de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg Gelderland wilden niet ingaan op de specifieke casus.

Beter geregeld

Burgemeester René Verhulst vindt in ieder geval dat de informatie-uitwisseling beter geregeld moet worden. Hij is verantwoordelijk voor de nazorg en de re-integratie van IS-gangers die naar zijn gemeente komen. Maar Verhulst geeft aan zijn taken niet goed te kunnen doen als hij niet alle informatie heeft. Daarom wil hij dat de gemeente informatie van alle partijen mag ontvangen. 

Verhulst hoopt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het ministerie een oplossing te vinden voor het probleem.

De burgemeester van Ede vertelt wat er mis gaat bij de informatie-uitwisseling over IS-terugkeerders

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend