Logo De Belofte

ZALTBOMMEL - Zaltbommel heeft eindelijk de knoop doorgehakt over de huisvesting van arbeidsmigranten. De raad wil dat er in 2025 geen arbeidsmigrant meer in de dorpskernen woont. Dat betekent dat ook geconcentreerde locaties tot 150 personen vanaf nu mogelijk zijn.

In het uiteindelijke beleidskader is huisvesting bij de tuinders mogelijk. Net als geconcentreerde huisvesting. In het beleidsvoorstel van de wethouder was 'verkamering', een term voor meerdere arbeidsmigranten in een eengezinswoning, nog toegestaan in dorpskernen. 

De raad paste dit aan: zij wilde dat er vanaf 2025 geen arbeidsmigranten meer in eengezinswoningen wonen. Dat heeft wel als gevolg dat geconcentreerde locaties gerealiseerd moeten worden - want de arbeidsmigranten moeten wel ergens naartoe verhuizen. 'Zonder geconcentreerde locaties kunnen we de arbeidsmigranten niet kwijt', zegt wethouder Gijs van Leeuwen.

Hij is blij dat de raad unaniem tot een besluit is gekomen en er een beleidskader ligt. Nu kunnen initiatiefnemers, zoals uitzendbureaus, verder. 'Het is natuurlijk zo dat tuinders nu aanvragen zullen indienen om arbeidsmigranten te huisvesten.'

Een lange weg 
Verantwoordelijk wethouder Gijs van Leeuwen (SGP) praatte lang en uitvoerig met inwoners, uitzendbureaus en tuinders. Die gesprekken startten in juli 2018. In maart van dit jaar presenteerde de wethouder trots het plan. Toen hij het beleid aan de raad voorlegde bleek dat er niet voldoende draagvlak was: twee keer moest er extra vergaderd worden en ook achter de schermen spraken de partijen uitvoerig met elkaar. Een paar weken geleden diende de raad tijdens een speciale vergadering vijf moties in. Die moties heeft de wethouder de afgelopen weken in het vastgestelde beleid verwerkt.

Lees ook: Uitzendbureau over huisvesting arbeidsmigranten: 'Gemeenten schiet eens op!'

De discussie in de raad ging ook nog over de integratie van arbeidsmigranten die langer blijven. Zij zouden hulp moeten krijgen bij het leren van de taal met als doel goed te integreren. 

De wethouder beloofde hiernaar te kijken nadat hij duidelijkheid had over het aantal arbeidsmigranten dat in Zaltbommel blijft hangen - al verwacht hij dat het merendeel slechts tijdelijk blijft. Van Leeuwen: 'Het gaat in dit beleid vooral om seizoensarbeiders bij tuinders.'

Ook met het aangepaste beleid door de raad zegt de wethouder uit de voeten te kunnen: 'ik denk dat het goed is voor de samenleving, voor de arbeidsmigranten en ook voor de bedrijven.'

Mogelijke locaties

Aanleiding voor de lange gesprekken was het partycentrum Heeren van Suylighem. Destijds was het plan om daar 200 tot 400 arbeidsmigranten te huisvesten. Inwoners van het dorp kwamen daar echter tegen in opstand. Zoals het beleid er nu ligt mogen daar straks maximaal 150 arbeidsmigranten wonen. In een vorige raadsvergadering benadrukten verschillende partijen deze plek niet uit te willen sluiten.

Lees ookPolenhotel in Zuilichem is van de baan

Door: Esther Hendriks

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

 • Zaltbommel heeft eindelijk een oplossing voor zijn arbeidsmigranten

  21 juni 2019
  ZALTBOMMEL - Zaltbommel heeft eindelijk de knoop doorgehakt over de huisvesting van arbeidsmigranten. De raad wil dat er in 2025 geen arbeidsmigrant meer in de dorpskernen woont. Dat betekent dat ook geconcentreerde locaties tot 150 personen vanaf nu mogelijk zijn.
 • Zaltbommel wil stichting voor controle op huisvesting arbeidsmigranten

  22 mei 2019
  ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel moet het plan voor huisvesting van arbeidsmigranten aanpassen. Dat vindt de gemeenteraad. In aanloop naar de besluitvorming volgende maand wordt er extra vergaderd en is er zelfs een nieuw plan: een stichting voor controle op de huisvesting.
 • Zorgen om overleg chemiebedrijf Sachem Zaltbommel

  19 juni 2018
  ZALTBOMMEL - De PvdA/GroenLinksfractie in Zaltbommel vraagt burgemeester Peter Rehwinkel in te grijpen in de situatie rond chemiebedrijf Sachem. Het gaat om een nieuwe milieuvergunning voor het bedrijf. Het overleg hierover verloopt stroef.
 • CDA levert vierde wethouder Culemborg

  14 juni 2018
  CULEMBORG - Simon Buwalda wordt de vierde wethouder in Culemborg. Dat heeft formateur Jan Greeven donderdagavond bekendgemaakt in de gemeenteraad van de Lekstad.
 • Wonen: welke beloftes doet Zaltbommel?

  04 juni 2018
  WIJCHEN - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend