Logo De Belofte

HOENZADRIEL - De komst van windmolens in de gemeente Maasdriel is een stuk dichterbij gekomen. De gemeenteraad is donderdagavond met een minieme meerderheid (tien tegen negen) akkoord gegaan met nader onderzoek naar de mogelijkheid voor een windpark bij de A2 langs de Hoenzadrielsedijk in Hoenzadriel.

Het eerdere collegevoorstel om de aanvraag van Greentrust en de lokale energiecoöperatie Bommelerwaar voor de bouw van drie windmolens aan de Lage Rooijen in Hoenzadriel af te wijzen, kon in maart niet rekenen op steun van de gemeenteraad. Die droeg het college in een motie op om in gesprek te gaan Bommelerwaar en met een aangepast plan te komen.

Zo moest 'het participatiemodel van de coöperatie zodanig worden aangescherpt dat deelnemende inwoners direct een voldoende aantrekkelijk financieel voordeel krijgen.'

'Gemeente moet regie nemen'

Ook werd het college gevraagd om de regie in handen te nemen. Niet meewerken aan het plan zou betekenen dat de provincie in kan grijpen en de gemeente buitenspel komt te staan, zoals vorig jaar in buurgemeente Zaltbommel. De provincie besloot toen dat de komst van drie windmolens bij Zaltbommel doorgaat, ondanks bezwaren van omwonenden en de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel.

De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het nieuwe voorstel. Daarin is ook opgenomen dat Maasdriel een voorbereidingskrediet van 170.000 euro beschikbaar stelt voor de ambtelijke inzet bij het project. Alle kosten die de gemeente moet maken, worden verhaald op de aanvrager.

Wethouder Peter de Vries is blij dat de raad heeft ingestemd met het onderzoek naar de komst van het windpark. 'Wij zijn als Maasdriel sceptisch over de plaatsing van windmolens, we vinden het niet passen in zo'n klein gebied. Maar we moeten niet weglopen voor de energievraagstukken, dus lag in de lijn van verwachting dat het vroeg of laat zou komen. Nu is het wat vroeger. Maar met dit besluit blijven we aan het stuur zitten, anders legt de provincie het op', zo legt de wethouder vrijdag uit.

Nader onderzoek nodig

Het gaat om een 'positief principebesluit'. In het raadsvoorstel schrijven B&W dat uit verder onderzoek, overleg met de betrokken instanties en een MER-procedure zal moeten blijken of en zo ja welke belemmeringen er zijn voor het plan. 'Het initiatief ligt in een laagvlieggebied, vlakbij een dijk, er zijn archeologische waarden, het ligt vlakbij een snelweg, het grenst aan de Maas en de uiterwaarden en ligt vlakbij de gemeente Den Bosch en provincie Noord-Brabant', staat in het voorstel. Overigens heeft de eerste bezwaarmaker zich al gemeld bij de gemeente Maasdriel. Een inwoner van Hoenzadriel heeft gevraagd welke mogelijkheden er zijn om de komst van de windturbines tegen te houden.

Zie ook:

Live nieuws

 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
 • Vuurwerkverbod in Apeldoorn

  18 oktober 2019
  APELDOORN - Apeldoorn wordt als eerste Nederlandse gemeente vuurwerkvrij. De komende jaarwisseling komen er vuurwerkvrije zones, tijdens de oud en nieuw van 2020 naar 2021 geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Een ruime raadsmeerderheid had via een motie opgeroepen een streep te zetten door het afsteken door particulieren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie