Logo De Belofte

NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'Alle gemeenten die ik vandaag op de regiodag heb gesproken hebben problemen om hun begroting sluitend te krijgen', illustreert wethouder Monique Esselbrugge de raadsleden dat het probleem niet exclusief een Nijmeegs probleem is. Door veranderingen van de spelregels in Den Haag krijgen gemeenten minder geld van het Rijk.

'Het Rijk heeft echt ongelofelijk veel geld niet uitgegeven'

Volgende week donderdag is er een commissievergadering financiën van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarin ook aan de orde komt hoezeer het water de gemeenten aan de lippen staat. Daar zal een oproep aan het bestuur van de VNG worden gedaan. 'Om richting Den Haag een hartenkreet uit te doen', zegt Esselbrugge. 'Dat dit voor een groot deel zou moeten worden hersteld in de septembercirculaire.'

De wethouder wijst erop dat het Rijk 'echt ongelofelijk veel geld niet heeft uitgegeven.' Dat geld moet de noodlijdende gemeenten redden, meent Esselbrugge. 'Dus beste Rijk: help ons.' Uit de meicirculaire van de overheid is recent duidelijk geworden dat gemeenten, waaronder Nijmegen, het met miljoenen minder moeten doen vanuit Den Haag. Bovenop het voorziene tekort van 6 miljoen komt daar nu voor dit jaar nog 6 miljoen extra boven op. De komende jaren loopt dat tekort structureel op naar 10 miljoen euro.

Zorgwekkende cijfers uit de brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van Nijmegen

Niet uit te sluiten dat tekort oploopt

De bezorgde en geschrokken raadsleden willen vooral weten hoe dit nu heeft kunnen gebeuren en hoe het nu verder moet. 'Het is zó ingewikkeld dat we nog steeds aan het rekenen zijn', zegt wethouder Esselbrugge daar onder meer over. 'Dat betekent dat wat nu gepresenteerd is in de brief aan de raad ook nog wel kan gaan verschillen. Of positief in de zin van minder tekort, maar ik kan ook niet helemaal uitsluiten, gezien de complexiteit, dat het tekort nog iets oploopt. We rekenen dus nog'. 

'De Rijksoverheid wordt steeds onvoorspelbaarder, waardoor je als lokale overheid niet goed je werk kan doen’, zei wethouder Geert Gerrits van de gemeente Wijchen eerder op woensdag tegen Omroep Gelderland. Gemeenteraadsleden in Nijmegen uiten soortgelijke visies, die ook gedeeld worden door de Nijmeegse wethouder financiën. 'Ik maak me daar net als de raad zorgen over want zowel positief als negatief begroten is ontzettend ingewikkeld omdat we niet precies weten hoeveel geld we krijgen', reageert Esselbrugge in antwoord op vragen van raadsleden. 'Dus die zorgen heb ik ook.'

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

(illustratie: Omroep Gelderland)

Geld Rijksoverheid: 'Schommelingen zijn enorm én onvoorspelbaar'

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen vult de wethouder daarop aan over de rol van de Rijksoverheid: 'Het probleem is nu, maar dat hebben we ook de afgelopen 5 jaar gemerkt, dat de schommelingen enorm zijn én onvoorspelbaar. Kijk, ik weet niet hoe het bij u thuis is, maar als ik zakgeld krijg - zo zijn de verhoudingen in Huize Bruls, ik merk dat sommige mannen nu ook beginnen te lachen die hetzelfde hebben - maar als ik zakgeld krijg en ik krijg te horen dat ik volgend jaar iets minder krijg, kan ik heel ontevreden zijn. Maar dan dan weet ik wel waar ik aan toe ben. Maar als ik dat de dag van tevoren hoor, dan is er gedoe. En dat is eigenlijk wat hier aan de hand is.'

De plannen zoals die in de zomernota van Nijmegen verwoord staan gaan nu de ijskast in. Op 3 juli volgt een debat over de financiële problemen. Na de zomer moet inhoudelijk gekeken worden waar het mes in de plannen moet. 'Het gaat ons allemaal aan. Een fors tekort vraagt straks om scherpe, pijnlijke keuzes', aldus Esselbrugge. Daar is nog enige haast bij ook. De wethouder wees de raadsleden er op dat uiterlijk 15 november een sluitende meerjarenbegroting bij de toezichthouder de provincie moet liggen.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Stadstour geeft inzicht in het harde daklozenbestaan

  12 juli 2019
  NIJMEGEN - Hoe is het om dakloos te zijn in Nijmegen? Om dat een beetje te ervaren bieden ex-daklozen een stadstour aan langs de plekken waar daklozen veel verkeren. Want ondanks alle vangnetten in Nederland kan het volgens hen iedereen overkomen om dakloos te worden.
 • NEC krijgt langer de tijd om stadion terug te kopen

  09 juli 2019
  NIJMEGEN - NEC krijgt meer tijd om op zoek te gaan naar investeerders die stadion De Goffert willen terugkopen van de gemeente Nijmegen. De club krijgt het niet voor elkaar om het stadion vóór 31 december van dit jaar te kopen. Daarom verlengt het Nijmeegse college de looptijd met anderhalf jaar tot 30 juni 2021. Die datum is volgens wethouder Velthuis wel een harde eis.
 • Nijmegen moet stevig bezuinigen: 'Geen heilige huisjes'

  03 juli 2019
  NIJMEGEN - Er zijn geen heilige huisjes als het gaat om bezuinigingen in Nijmegen. Dat gaven meerdere partijen aan tijdens de laatste raadsvergadering van het politieke seizoen woensdagavond. Die was minder rooskleurig dan gehoopt. De stad komt miljoenen tekort en geeft Den Haag daarvan de schuld. Schuldige of niet, er zal stevig gesneden moeten gaan worden.
 • Ruim 3700 handtekeningen tegen sluiten speelveldje

  03 juli 2019
  NIJMEGEN - Zo'n 150 kinderen en ouders van basisschool De Buut in Nijmegen zijn woensdagmiddag in colonne naar het gemeentehuis gegaan om te protesteren tegen de voorgenomen sluiting van het pannaveldje op hun schoolplein.
 • Nijmegen zoekt miljoenen: 'Hoe gaan we dat in godsnaam doen?'

  03 juli 2019
  NIJMEGEN - Hoe kon het zo verschrikkelijk misgaan? De gemeenteraad van Nijmegen buigt zich deze woensdagavond over die vraag. Er moet dit jaar 20 miljoen euro uit het spaarvarken van Nijmegen. Gevolgd door de komende jaren elk jaar 10 miljoen pijnlijke bezuinigingen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend