Logo De Belofte

- Wie een hond heeft, moet daar vaak belasting voor betalen. Maar hoe word je gecontroleerd en gebeurt dat ook? Volgens mensen die onze enquête over hondenpoep en -belasting invulden, is dat lang niet altijd het geval.

door Bastiaan van Blokland 

Uit ons onderzoek (dat voor bijna 90 procent werd ingevuld door mensen die hondenbelasting betalen), blijkt dat zo'n twee derde van de ruim 2800 respondenten de afgelopen jaren geen controleur aan de deur heeft gezien. Maar dat wil niet zeggen dat de controleur niet is langsgekomen.

Zie ook: Belasting voor je hond: dit vinden Gelderlanders ervan

Amper controle?

De controle in Renkum lijkt daarbij wel degelijk aan de lage kant (of de controleur kwam altijd nét op het verkeerde moment), want daar zegt maar liefst 82 procent in de voorbije jaren nooit een controleur te hebben gehad.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de heffing van de belastingen is uitbesteed aan De Connectie, die dit soort taken ook voor Arnhem, Rheden en Rozendaal uitvoert. Maar of er ook minder gecontroleerd wordt, kon zij niet zeggen.

Al sinds de middeleeuwen

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor de belastingregeling helemaal af te schaffen. Maar waarom is deze ooit ingevoerd?

De hondenbelasting is een erg oude belasting en wordt sinds het einde van de middeleeuwen geheven. Oorspronkelijk was de maatregel onder meer bedoeld om hondsdolheid tegen te gaan en het aantal dieren te beperken dat kon gaan rondzwerven. Honden waren toen nog vooral werkdieren.

Ook zouden de opbrengsten worden gebruikt voor de armen. Het kwam in de algemene pot, zeg maar. En zo is het tot op de dag van vandaag: de opbrengsten zijn niet 'geoormerkt' en vallen binnen de algemene middelen. 

'Niet meer van deze tijd' 

In Maasdriel werd het tarief donderdag gehalveerd, in Westervoort gaat de gemeente het tarief omlaag brengen per 2020 en in Ede gingen onlangs stemmen op om de regeling geheel af te schaffen. Het argument is in veel gevallen: 'het is niet meer van deze tijd', of de politiek wil de belasting meer in lijn brengen met de kosten die de gemeente maakt, zoals in Westervoort. 

Maar er is meestal een onderliggende reden: handhaving. Want wie een regel instelt, wordt ook geacht die na te leven. Bij hondenbelasting betekent handhaving dat je controleurs langs de deuren stuurt. Dat is arbeidsintensief en weegt niet altijd op tegen de baten, dus afschaffing is in zo'n geval geen gek idee.

Kattentaks

Ook het argument dat het oneerlijk is tegenover andere dierenbezitters komt veelvuldig terug in onze enquête. Want waarom bestaat er geen belasting voor je kat? 

Al zouden gemeenten het willen, ze mogen geen kattenbelasting heffen, omdat dit zo is vastgelegd in de wet. De Gemeentewet noemt expliciet alleen honden. Een taks voor de hond is een uitzondering die voor de viervoeter is gemaakt. Daar ligt weinig ruimte voor verandering.

De Hoge Raad oordeelde bovendien jaren terug dat dit zo mag: 'Het heffen van hondenbelasting voor de algemene middelen is niet in strijd met het discriminatieverbod'. 

Zie ook: Hondenbelasting: prima zo of weg ermee?

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie