Logo De Belofte

DE STEEG - De gemeente Rheden komt structureel miljoenen tekort op haar begroting. Dat wordt opgelost door de spaarpotjes aan te spreken. Die raken snel leeg op dit moment. Voor 2020 moeten er structurele bezuinigingen komen. Wethouder Klomberg: 'Anders gaan we het niet redden.'

door Huibert Veth

Over 2018 wordt het tekort van ruim 6 miljoen euro weggewerkt door de reserves aan te spreken. Met de maatregelen van dit jaar gebeurt grotendeels hetzelfde voor het verwachte tekort van 5,5 miljoen euro. Daarnaast kijkt de gemeente kritisch naar de kosten binnen de eigen organisatie. Sommige vacatures worden niet opnieuw ingevuld.

Reserves met 12 miljoen euro geslonken

De gemeentelijke spaarpot, de zogenoemde algemene reserve, is in 4 jaar tijd van 29 miljoen euro gezakt naar 17 miljoen euro. Op dit moment is de gemeente Rheden nog voldoende in staat om aan haar verplichtingen te voldoen.

Het tempo waarin de reserves opraken is wel zorgwekkend, erkent ook wethouder financiën Dorus Klomberg. 'Dit kunnen we niet lang volhouden.'

Bekijk hier de reactie van wethouder Dorus Klomberg (tekst loopt door onder de video):

'We schuiven de schuld vooruit'

'Jaren achter elkaar is het college niet in staat om de begroting op de nullijn uit te voeren', aldus VVD-raadslid Sjir Hanssen.

Hanssen is ervan geschrokken dat incidentele reserves ingezet worden voor structurele tekorten. Fractievoorzitter Magda Rook (GPR Burgerbelangen) vraagt zich af of je wel kunt spreken van bezuinigingen. 'De schuld wordt gewoon vooruitgeschoven.'

Wethouder Klomberg zegt: 'We zijn ons ervan bewust dat we structurele maatregelen moeten nemen. Voor 2020 en verder zullen we daarvoor zorgen. Voor 2019 gaat dat nog niet lukken.'

In september wil Klomberg met bezuinigingsvoorstellen komen.

Zie ook:

Live nieuws

 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
 • Vuurwerkverbod in Apeldoorn

  18 oktober 2019
  APELDOORN - Apeldoorn wordt als eerste Nederlandse gemeente vuurwerkvrij. De komende jaarwisseling komen er vuurwerkvrije zones, tijdens de oud en nieuw van 2020 naar 2021 geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Een ruime raadsmeerderheid had via een motie opgeroepen een streep te zetten door het afsteken door particulieren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie