Logo De Belofte

ELBURG - Oud-wethouder en huidig raadslid voor de SGP in Elburg, Jan Polinder, heeft meerdere keren werkzaamheden voor een adviesbureau verzwegen terwijl die werkzaamheden op dat moment werden besproken in de gemeenteraad. Het raadslid zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

Het adviesbureau adviseert een bedrijf dat zaken doet met de gemeente. Polinder sprak namens het bureau met de gemeente Elburg en dat is in strijd met de gemeentewet, zegt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries:  'Je mag geen raadslid zijn, en tegelijk adviseur van een partij waarmee de gemeente in onderhandeling is.'

Zie ook: Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

Buurt sloeg alarm

In Elburg is de afgelopen tijd consternatie ontstaan over de vestiging van arbeidsmigranten in het voormalige gebouw van de Marechaussee op 't Harde. Dat gebouw werd vorig jaar verkocht door het Rijksvastgoedbedrijf en eerst aangeboden aan de gemeente Elburg. De gemeente zag af van aankoop. Polinder was destijds de verantwoordelijk wethouder. 

Vastgoedondernemer Frens uit Nunspeet kocht vervolgens het gebouw. Hij wil het gebruiken voor de huisvesting van arbeidsmigranten, maar de buurt is hier fel tegen.

De vastgoedondernemer wordt in dit traject bijgestaan door Kubiek, een adviesbureau waar Polinder werkzaam is als projectleider. De buurt sloeg daarop aan en wees de gemeenteraad erop in een commissievergadering op 24 april. 

Polinder verklaarde in die vergadering dat zijn collega dit dossier behandelde. 'Ik voel mij vrij hier te zitten, aangezien mijn collega Frens adviseert', reageerde hij.   

Tijdens een daaropvolgende gemeenteraadsvergadering en voor de camera van Omroep Gelderland verwees hij naar die verklaring en vertelde hij;  'Ik ben daar niet de projectleider van en kan meediscussiëren over dit onderwerp.' 

Ander licht op de zaak

De gemeente Elburg heeft een feitenrelaas rondom het brigadegebouw opgesteld. Daaruit blijkt dat Polinder op 24 januari namens het adviesbureau over het arbeidsmigrantengebouw heeft gesproken met ambtenaren van de gemeente Elburg. Bovendien heeft hij op 1 februari via de mail contact gehad met de gemeente, als vertegenwoordiger van de heer Frens.

En dat is in strijd met de gemeentewet, zegt bestuurskundige Michiel de Vries. 'Als raadslid zou hij überhaupt niet mogen werken voor een bedrijf dat onderhandelt met de gemeente', benadrukt hij. 'Dat staat duidelijk vermeld in de gemeentewet.'

Polinder is zich van geen kwaad bewust. 'In mijn interpretatie doelt de gemeentewet op geschillen tussen de gemeente en een partij. Niet op een vergunningaanvraag. Ik heb in mijn tijd als raadslid veel vaker met de gemeente om tafel gezeten, om een vergunningaanvraag te regelen voor iemand. Als we die wet zo gaan interpreteren, kan ik niet langer in Elburg werken.'

Schijn van belangenverstrengeling

De Vries vindt dat Polinder daarmee te kort door de bocht gaat. 'Die wet is er niet voor niets: als raadslid, en zeker als oud-wethouder, heb je voorkennis. Als je die voorkennis gebruikt in onderhandelingen namens een andere partij, dan is dat op z'n minst schimmig.'

Polinder begrijpt dat de schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan. 'Daarom ben ik bijvoorbeeld ook niet aanwezig geweest bij de bijpraatavond met de buurt', legt hij uit. 'Dan zouden ze mij toch zien als die oud-wethouder, die de zaakjes wel even regelt. Al denk ik dat ik daar als adviseur gewoon had mogen zijn, ook al ben ik raadslid.'

Hij is geen projectleider in dit traject, maar geeft ook toe contact te hebben met zijn collega over de zaak. 'Natuurlijk bespreken we af en toe de gang van zaken op 't Harde. Zo gaat dat, als je met elkaar werkt.'

Daarnaast vindt het raadslid dat hij ook binnen de raad correct gehandeld heeft. 'Toen mijn naam gekoppeld werd aan dit project, heb ik aangegeven dat ik hier niet langer over in de raad zou praten. Ik heb me, bij de stemming hierover, ook onthouden van stemmen. Dat vind ik integer. Ik ben er voor mezelf heilig van overtuigd dat ik in dit dossier niet iets heb gedaan wat niet kan.'

Dat Polinder op 24 januari namens de ondernemer met de gemeente heeft gesproken, is in de optiek van De Vries dus fout. De burgemeester of gemeenteraad zouden hiervoor sancties moeten opleggen aan het raadslid, vindt de hoogleraar bestuursrecht. Komende maandag spreekt de raadscommissie over het feitenrelaas. 

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Museumdirecteur 'blij verrast' met 'hoognodig' extra geld

  11 juli 2019
  ELBURG - Anne-Marie van Hout, directeur van Museum Elburg, is verrast door de brede steun voor extra geld voor haar museum. Woensdagavond werd een motie daarvoor, ingediend door Elburg Beleid en de VVD, unaniem aangenomen. 'Dat had ik niet verwacht, maar ik ben er enorm blij mee.'
 • 'Van Elburgs vuurwerk blijf je af'

  10 juli 2019
  ELBURG - Elburg zal dit jaar geen vuurwerkvrije zones creëren. Een oproep daartoe, ingediend door de ChristenUnie en de SGP, werd woensdagavond door bijna alle andere partijen weggestemd. Alleen de PvdA steunde de motie.
 • Doornspijk krijgt geld om Zuiderzeestraatweg over te steken

  10 juli 2019
  DOORNSPIJK - De gemeente Elburg stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor de 'oversteekbaarheid' van de Zuiderzeestraatweg in Doornspijk. Dat blijkt uit de behandeling van de Kadernota, woensdagmiddag.
 • Extern onderzoek naar handelswijze oud-wethouder Elburg

  19 juni 2019
  ELBURG - Er komt een extern onderzoek naar de rol van SGP-raadslid Jan Polinder in het proces rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op 't Harde. Dat kondigde burgemeester Jan Nathan Rozendaal woensdagavond aan in de commissievergadering.
 • Oud-wethouder Elburg verzwijgt advieswerk: 'Dat is in strijd met de wet'

  19 juni 2019
  ELBURG - Oud-wethouder en huidig raadslid voor de SGP in Elburg, Jan Polinder, heeft meerdere keren werkzaamheden voor een adviesbureau verzwegen terwijl die werkzaamheden op dat moment werden besproken in de gemeenteraad. Het raadslid zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend