Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De bezwaren van de buurt van het Arrisveld in Winterswijk, waar Obelink een nieuwe hal wil bouwen, richten zich niet tegen de vrijetijdsmarkt. De grootste zorg betreft de toename van de verkeersdrukte en er is ergernis onder de buurtbewoners dat ze wéér met een nieuw plan worden geconfronteerd.

'Wéér nieuwe plannen, ik ben heel sceptisch', zei een buurtbewoonster dinsdag tijdens een informatiebijeenkomst bij Palio op het Beatrixpark. 'Het verkeer vormt het grote probleem, de gemeente is nog nooit wezen kijken. Die nieuwe rotonde is een grote fout.'

Dertien jaar

Een buurtbewoner meldt na afloop van de bijeenkomst dat ze al dertien jaar met nieuwe plannen worden geconfronteerd; van een woonwijk tot een gezondheidspark (Park Achterhoek) van 6,5 hectare groot met 'vakantiehuisjes' en hotel. 'Dit wordt de vijfde bestemmingsplanwijziging', aldus de buurtbewoner, die mede een zienswijze heeft ingediend.

Dat beoogde gezondheidspark naast het Streekziekenhuis Koningin Beatrix is inmiddels van de baan. Op het terrein van 2,5 hectare komt een afgeslankt, aan zorg gerelateerd Park Achterhoek en op het terrein van 4 hectare moet de nieuwe hal van Obelink verrijzen. Daarmee faciliteert Winterswijk een belangrijke werkgever voor de gemeente, die daardoor in Winterswijk blijft en niet verhuist.

Privacy

De onvrede van de buurt lijkt vooral oud zeer te betreffen. De buurtbewoners vrezen voor hun privacy en willen dat er een 'fatsoenlijke' groenstrook komt ter bescherming van de inkijk in de tuin. Een zorghotel van twintig meter hoog is inmiddels van de baan, want dat hotel was gepland op de 4 hectare waarop Obelink de hal voor opslag en distributie van de online goederen wil bouwen.

En die hal wordt niet hoger dan de hal van Obelink aan de Snelliusstraat. 'Die is 15 meter hoog', vertelde directeur Berrie Velthuis van Obelink aan de buurtbewoners. 'Het hoeft niet hoger. Er is echter nog geen plan. Maar we willen er iets moois van maken, er zijn zoveel mogelijkheden.'

'Samen uitkomen'

Velthuis wees naar het prima overleg dat hij heeft met de buurt aan de Misterweg. 'Laten we weer een keer bij elkaar komen, bij ons op het bedrijf. Misschien daarna nog eens, met een kleiner comité. Dat hebben we aan de Misterweg ook altijd gedaan. We willen er samen uitkomen, dat is onze insteek.'

Joachim Tuenter van LOCIS Adviseurs, woordvoerder namens de buurt, zegt de vervolgstappen af te wachten. 'Want er is nog geen plan', verklaart hij. Het streven is eind dit jaar met een ontwerp te komen, om de nieuwe hal in juni volgend jaar gerealiseerd te hebben. 'Een jaar kunnen we nog wel op deze manier verder, maar niet langer', aldus Velthuis. 

Zie ook: Obelink bouwt nieuwe hal naast ziekenhuis in Winterswijk

 

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend