Logo De Belofte

BEMMEL - Burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard had er de handen vol aan de afgelopen zes jaar: bestuurlijke onrust bij haar aantreden, een strijd tegen ondermijning, de aanslag op het gemeentehuis en terreurverdachten in de gemeente. Toch kijkt ze met veel plezier terug op haar burgemeesterschap. 'Van alle gemeenten waar ik ooit gewoond heb, is dit de fijnste gemeente om te wonen.'

door Sven Strijbosch

Schuurmans vertrekt na één periode als burgemeester naar de gemeente Haarlemmermeer. Ze volgt daar waarnemend burgemeester Onno Hoes op en betrekt zijn voormalige huurwoning in Hoofddorp. Over vier weken staat de verhuizing al op de planning. 'Ik heb het natuurlijk eerst met mijn man overlegd', vertelt de burgemeester lachend. 'We gaan dit avontuur samen aan.'

De burgemeester is realistisch en benadrukt dat ze een volgende stap nu nog kan maken. 'Ik ben 58 jaar, dan moet je geen vijf jaar meer wachten. Het is een hele mooie gemeente die langskwam. Haarlemmermeer is vergelijkbaar met Lingewaard: een samengestelde gemeente van veel dorpen en steden. Dat spreekt mij aan. In combinatie met Schiphol en een zeehaven zodat mijn taken op het gebied van openbare orde en veiligheid worden uitgebreid. Daar ligt mijn hart', zo verklaart ze haar keuze.

Vertrek kwam onverwachts 

Haarlemmermeer telt drie keer zoveel inwoners als Lingewaard en heeft dus een van de grootste luchthavens van Europa: Schiphol. Een mooie uitdaging, zo geeft Schuurmans toe. Wel een uitdaging die onverwachts kwam. De burgemeester werd onlangs namelijk herbenoemd als burgemeester van Lingewaard en maakte niet veel later haar vertrek bekend. 

'Je kan niet zeggen dat er een traject loopt bij de gemeente Haarlemmermeer. Op 16 mei, toen ik werd herbenoemd in Lingewaard, wist ik dat de dag erna het eerste gesprek met Haarlemmermeer zou plaatsvinden. Maar dat is vertrouwelijk', aldus de burgemeester. 'Ik verlaat Lingewaard met moeite, maar dit is ook een baan. Ik wil graag een volgende stap zetten.'

Schuurmans over haar keuze voor Haarlemmermeer (tekst gaat verder onder video):

Aanslag had enorme impact

Het moment dat Schuurmans het meest bij blijft is de aanslag op het gemeentehuis van Lingewaard. De 59-jarige Hans van M. boorde er in de vroege ochtend van 22 augustus 2018 zijn auto met gasflessen naar binnen en overleefde het niet. 'Ik kreeg midden in de nacht een telefoontje. Dan ga je gelijk kijken naar wat er moet gebeuren. Pas later, toen ik bij de brandweermensen langs ging, realiseer je je wat voor impact dit heeft. Dat daalt pas later in', blikt Schuurmans terug. 'We hebben tot op de dag van vandaag te maken met de gevolgen.'

De burgemeester baalt van het feit dat ze het vernieuwde gemeentehuis niet kan opleveren. 'Dat had ik graag afgemaakt', zo stelt ze. Onlangs is door de gemeenteraad ingestemd met herbouw. In het ontwerp wordt heel nadrukkelijk rekening gehouden met de veiligheid van medewerkers.

'Mensen moeten er straks weer gaan werken. Die medewerkers beseffen ineens dat ze best kwetsbaar zijn. Ze moeten straks weer veilig en prettig hun werk kunnen doen', aldus Schuurmans. Er wordt bijvoorbeeld een strikte scheiding gemaakt tussen het gedeelte voor ambtenaren en het gedeelte voor bezoekers. 

Schuurmans over de aanslag van vorig jaar (tekst gaat verder onder video):

'Er was geen sprake van een persoonlijke afrekening met ons. Uit alles bleek dat deze meneer boos was op iedereen', stelt de burgemeester. Het ging dan ook om een wanhoopsdaad waarbij verder niemand gewond raakte.

Ondermijning: 'Blij dat kinderen uit huis zijn'

Anders is dat bij de strijd tegen ondermijning. Steeds vaker zijn bestuurders bewust doelwit van criminelen. 'Er zijn burgemeesters die daarom besluiten te stoppen. Onderwerpen als ondermijning hebben hier heel hoog op de agenda gestaan. Ik denk dat we dat echt moeten aanpakken. We moeten dan niet stoppen als er dreiging of intimidatie uit voort komt. Want dan hebben ze gewonnen', benadrukt Schuurmans.

De burgemeester erkent ook wel eens last te hebben gehad van dreiging tijdens haar periode in Lingewaard. 'Maar niet in de mate die je hoort in andere steden. Dus wat dat betreft heb ik niets te klagen.'

Angst voor soortgelijke dreiging in het grotere Haarlemmermeer in de Randstad heeft ze dan ook niet. 'Maar dat kan zo omslaan. Toen de burgemeester van Haarlem benoemd werd, had hij ook nooit verwacht dat hij onder permanente bewaking moest gaan wonen', legt Schuurmans uit. Jos Wienen kreeg te maken met zeer ernstige dreigementen. 

Motorrijders door de straat

Schuurmans geeft aan dat ze het openbaar bestuur in is gegaan om wat te kunnen bijdragen en dus niet zal wijken voor criminelen. Wel is ze blij dat haar kinderen het huis inmiddels uit zijn. 'Ik heb natuurlijk ook motorclubs de deur uitgezet en gesprekken gevoerd die best spannend waren. Toen waren mijn kinderen thuis. Dat vond ik verontrustend', zo zegt ze. 'Dat mijn dochter belde omdat er motorrijders langzaam door de straat reden. Die deden niks, maar het was wel intimiderend.'

'Mijn man en ik weten wat ik doe. Wij redden ons wel', vervolgt ze. 'Pas toen ik met ondermijning begon dacht ik: het zou wel fijn zijn als mijn kinderen het huis uit zijn. Zodat ik mijn werk kan doen zoals ik dat wil doen. Zonder bang te hoeven zijn dat mijn kinderen er het slachtoffer van kunnen worden. Dat kun je ze niet aandoen.'

Schuurmans over haar strijd tegen ondermijning (tekst gaat verder onder video):

'Ik had dit nog jaren kunnen doen'

Boven alles is Schuurmans trots op Lingewaard en kijkt ze met veel plezier terug op de afgelopen zes jaar. Ze benadrukt dat het geen tussenstap was naar een grotere gemeente. 'Absoluut niet. Toen ik in Lingewaard solliciteerde zag ik het als een enorme uitdaging. Ik had dit ook nog jaren kunnen doen als Haarlemmermeer niet was gelukt', vertelt ze. 

De lessen van een fusiegemeente neemt ze mee naar het westen. 'Er is heel erg geprobeerd om van Lingewaard één gemeente maken. Ik heb duidelijk gezegd: dat ga ik niet doen. Ik wil iedere kern waarderen en duidelijk maken dat de historie en het verenigingsleven van die kern veel belangrijker is dan de grotere gemeente', vervolgt ze. 'Ressen is voor mij even belangrijk als Bemmel.' 

Haarlemmerliede, Spaarnwoude en Haarlemmermeer zijn sinds 1 januari één gemeente geworden.  Ook daar zal ze dus proberen te werken aan alle hobbels die een fusie met zich meebrengt.

'Carnaval symbolisch voor het leven'

'Afgelopen jaar hebben alle carnavalsverenigingen de Lingewaardse Orde opgericht. Daarin hebben ze laten zien dat ze zich niet alleen een Huissense carnavalsvereniging voelen, maar zich ook verbonden voelen met Lingewaard. Carnaval is symbolisch voor het leven. Als de carnavalsverenigingen dat zeggen, geldt het ook voor de rest van de samenleving', besluit Schuurmans.

Exact wat ze ook in Haarlemmermeer wil bereiken. Al wordt daar geen carnaval gevierd. 

Zie ook: Burgemeester Schuurmans van Lingewaard naar Haarlemmermeer

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie