Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem lijkt niet aan bezuinigingen te ontkomen. Er komt vanaf 2020 minder geld van het Rijk en daarom is de meerjarenbegroting van alle franje ontdaan, zoals gemeente het zelf betitelt. De gemeenteraad buigt zich op 18 juli over de zorgwekkende financiële situatie.

De meicirculaire vanuit Den Haag, waarin het ministerie van Binnenlandse Zaken jaarlijks gemeenten informeert over hoe het ervoor staat met het gemeentefonds, deed de alarmbellen afgaan in Doetinchem. 'Het meerjarenperspectief geeft een moeizaam financieel beeld', zegt wethouder financiën Henk Bulten. 'De onzekerheden nemen toe ten opzichte van de zekerheden, zowel aan de inkomstenkant als de uitgavenkant.'

Begroting tot 2020 sluitend

Na 2020 is er geen sprake meer van een structureel sluitende meerjarenbegroting. Er zal nog geïnvesteerd worden mits het strikt noodzakelijk is. Bulten:  'We gaan samen met de raad kijken naar mogelijkheden dit tij te keren. De begroting is tot en met 2020 nog sluitend.'

Het tekort met ingang van 2020 kan oplopen tot een paar miljoen euro. Doetinchem wil meer gaan samenwerken met andere gemeenten, provincie en er wordt ook gekeken naar het Duitse achterland. De nieuwbouw van het nieuwe ziekenhuis blijft een speerpunt. 

 

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend