Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk heeft in Gelderland relatief gezien de meeste huurders in een corporatiewoning die te weinig geld hebben om de maandelijkse lasten op te brengen. Ze hebben een zogenoemd betaalrisico. In Arnhem daalt het aantal huurders met een smalle beurs fors.

Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen. De meest recente cijfers stammen uit 2017. Het percentage huishoudens in een huurwoning en met betalingsproblemen in Winterswijk is 16,1.

Deze huishoudens worden door de onderzoekers aangeduid als mensen met een betaalrisico: zij lopen het risico dat ze op een gegeven moment de maandelijkse huur niet meer kunnen betalen.

Klik hier om te weten hoe het zit in jouw gemeente.

Top 5

Renkum staat op de tweede plaats met 14,5 procent, voor Arnhem (14,1). De top 5 van Gelderse gemeenten met percentueel de meeste huurders die de eindjes amper aan elkaar kunnen knopen wordt gecompleteerd door Montferland (14 procent) en Zutphen (13,8).

Een derde van inkomen kwijt aan woonlasten

Huurders in een corporatiewoning zijn over het algemeen bijna een derde van hun netto inkomen aan woonlasten kwijt. Naast de kale maandhuur vallen hier ook de energie- en waterrekening onder, net als de gemeentelijke heffingen.

Brummen heeft relatief de minste huurders in een corporatiewoning die een betaalrisico hebben: 8 procent.

Spectaculaire daling in Arnhem

Kijken we naar absolute aantallen, dan kleuren Nijmegen en Arnhem rood. Nijmegen had in 2017 3.380 huishoudens met een betaalrisico, tegenover Arnhem met 3.140. Apeldoorn stond dat jaar op plek 3 met 2.215 huishoudens.

Arnhem kende sinds 2014 een spectaculaire daling van ruim negenhonderd huishoudens die moeilijk kunnen rondkomen. Nijmegen had er in 2014 3.825; in 2018 was in de Waalstad dat aantal met 445 gezinnen gedaald.

'Wees er vroeg bij'

Apeldoorn had moeite het aantal gezinnen met een betaalrisico naar beneden te krijgen en realiseerde een daling van 155 huurders.

Een woordvoerder van de gemeente Arnhem wijst op het gemeentelijke programma Vroeg Eropaf. 'Door koppelingen van bestanden kunnen we vroegtijdig herkennen of mensen schulden ontwikkelen. Als je er dan vroeg bij bent, kun je dat voorkomen en regelmatige betalingen herstellen', meldt hij.

Of dit programma daadwerkelijk heeft geleid tot minder problemen bij huurders, weet hij niet. 'We zien wel dat we sinds de start van Vroeg Eropaf in 2107 minder huisuitzettingen hebben door huurachterstanden.'

Verder heeft de gemeente Arnhem huishoudens geholpen vanuit de bijzondere bijstand. Dan gaat het volgens de woordvoerder om in uitzonderingssituaties. 'Als inwoners door bijzondere omstandigheden niet in staat zijn om zelf de huur (of hypotheek) te betalen, dan kan de gemeente in sommige gevallen bijstand verlenen voor die woonkosten.'

Vorig jaar hebben 61 huishoudens hier gebruik van gemaakt.

Percentage huurders met betaalrisico daalt

Vergeleken met 2014 dalen in Gelderland de percentages gezinnen in een huurwoning van een woningcorporatie die het financieel moeilijk hebben.

Landelijk houdt 12 procent na betaling van de woonlasten te weinig budget over voor voedsel, kleding en 'sociale participatiekosten': naar een sportclub kunnen, een keertje bezoek kunnen ontvangen of een (korte) jaarlijkse vakantie.

Het gaat landelijk om 228.000 huishoudens. Dat is vergelijkbaar met het aantal inwoners van Groningen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend