Logo De Belofte

KEKERDOM - De gemeente Berg en Dal overweegt in het uiterste geval dwangsommen om de parkeerproblemen in Kekerdom terug dringen. Inwoners van het dorp worden al jaren geplaagd door parkeeroverlast, veroorzaakt door mensen die komen wandelen in de Millingerwaard.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De gemeente vindt dat ondernemers netjes moeten zorgen voor parkeergelegenheid voor de mensen die ze trekken. Dat geldt ook voor de uitbaters van de Millinger Theetuin, de Waard van Kekerdom en voor Staatsbosbeheer, vindt de gemeente.

Boetes uitdelen

Het inzetten van dwangsommen is een uiterste middel. Juridisch moet er nog het één en ander voor uitgezocht worden. Wethouder Sylvia Fleuren verwacht dat redelijke gesprekken met alle partijen genoeg zou moeten zijn om te zorgen dat betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen.

De wethouder had maandagmiddag overleg met inwoners van Kekerdom om te kijken naar mogelijke oplossingen. Daar kwam niet alleen de mogelijkheid voor dwangsommen in het uiterste geval ter tafel. Op korte termijn zal de gemeente Berg en Dal ook strenger gaan controleren op dagen dat het druk is in het dorp. Automobilisten die dan hun auto op plekken geparkeerd hebben waar dat niet mag of waar ze hinder veroorzaken krijgen dan een boete.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

(foto: Omroep Gelderland)

Parkeerplaats gratis 

De verwachting is dat bekeuren effect zal hebben op het gedrag van de toeristen die naar Kekerdom komen. De gemeente gaat de bordjes die de dorpelingen nu zelf geknutseld hebben vervangen voor officiële borden van de gemeente. De strekking van de tekst zal gelijk zijn: het verzoek om voor 3 euro per dag te parkeren achter de slagboom op het veldje dat daar voor bedoeld is. Veel bezoekers die komen wandelen of fietsen willen dat niet en parkeren overal en nergens in het dorp.

De uitbaters van horecagelegenheden de Millinger Theetuin en De Waard van Kekerdom hebben al aangegeven te willen bijdragen aan het weer gratis maken van de parkeerplaats. Staatsbosbeheer wil dat niet.

Die wijst erop dat ze niets verdienen aan mensen die gratis komen genieten van de natuur in de Millingerwaard en dat er bovendien al een gratis parkeerplaats van Staatsbosbeheer is. Die ligt dichter bij het buurdorp Millingen. Veel bezoekers kiezen voor parkeren in Kekerdom, dichter bij de hoofdtoegang van de Millingerwaard.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

(Illustratie: Google Maps / Omroep Gelderland)

Gemeente wil niet betalen

De parkeerplaats achter de slagboom in Kekerdom is privéterrein van de familie Daamen. De gemeente Ubbergen, waar Kekerdom voor een gemeentelijke herindeling onder viel, betaalde de eigenaar van het terrein zodat iedereen daar gratis kon parkeren. De fusiegemeente Berg en Dal wil niet betalen. Die vindt het een verantwoordelijkheid van de horeca-ondernemers en Staatsbosbeheer. Berg en Dal wil niet een situatie creëren dat andere ondernemers dan massaal bij de gemeente aan komen kloppen om ook voor hen met belastinggeld een parkeerplaats voor hun klandizie te regelen.

Ook het parkeerverbod voor de Weverstraat kwam maandag aan bod.  Dat kan ook aan beide zijden van de straat. Dan zouden er ontheffingsvergunningen voor aanwonenden en hun bezoek moeten komen.

De inwoners van Kekerdom die met de wethouder spraken zijn positief over de houding van de gemeente. De wethouder liet Omroep Gelderland eerder al weten dat er echt wat moet gebeuren om de parkeeroverlast aan te pakken. Emoties lopen na jaren overlast hoog op. Boze Kekerdommers schelden toeristen uit en vernielen auto's door er bijvoorbeeld spiegels van af te trappen.

Kijk hier naar een reportage over de parkeerproblemen in Kekerdom:

Zie ook:

Live nieuws

 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door: 'Heel pijnlijk dat we iedereen moeten teleurstellen'

  21 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie