Logo De Belofte

ARNHEM - Een voorgestelde korting voor Arnhemse minima op de behandeling van hun huisdier bij een dierenarts, moet wellicht omlaag. Dat vreest dierenarts Fedde Hornstra. De pilot waarmee getoetst werd of de maatregel in de smaak valt, was wel een groot succes.

Leo de Groot, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vindt dat voor dit project opnieuw gekeken moet worden naar de verdeling van de kosten tussen de gemeente, de dierenarts en de klant. Dierenarts Hornstra beaamt dat: 'Mijn voorstel is om een derde door de gemeente, een derde door de dierenartsen en een derde door de klant te laten betalen. Dat viel bij sommige dierenartsen niet helemaal in goede aarde.'

'Financieel niet houdbaar'

Die kritische dierenartsen vrezen dat de regeling op lange termijn financieel niet houdbaar is voor hen. 'Misschien terecht. Al heb ik zelf het geld er wel voor over. Het is waarschijnlijker dat de korting voor de klant omlaag moet, willen we de regeling kunnen voortzetten', aldus Hornstra.

Fractievoorzitter De Groot schat de gemeentelijke kosten op hooguit 60.000 euro. Wanneer de perspectiefnota aan de orde komt - vermoedelijk in het najaar - dient hij bij de gemeenteraadsvergadering een verzoek in om het punt 'dierenwelzijn' daarin op te nemen. Daarnaast wil hij een budget vrijmaken voor het vervolg van de pilot.

Positieve reacties

Uiteindelijk heeft de pilot tien weken geduurd. Volgens SP’er en initiatiefnemer Luuk van Geffen waren de reacties zeker positief. 'Er werd veel gebruik gemaakt van de regeling. Er was dus blijkbaar echt behoefte aan. Op deze manier is alvast veel dierenleed verzacht, dan wel voorkomen', vertelt hij.

Volgens hem gaan baasjes om financiële redenen vaak te laat naar de dierenarts. Kosten lopen hierdoor enorm op. 'Terwijl met relatief simpele maatregelen erger voorkomen had kunnen worden, wanneer ze er op tijd bij waren geweest', besluit de SP'er.

Door: Mediapartner RTV Arnhem

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend