Logo De Belofte

DE STEEG - De gemeente Rheden onderzoekt de inzet van 'praktijkondersteuners jeugd' bij huisartsen. Dat heeft de gemeenteraad deze week besloten. De gemeente hoopt dat dat doorverwijzingen voorkomt en leidt tot snellere hulpverlening en een halt op de alsmaar oplopende kosten voor jeugdzorg.

door Huibert Veth

Volgens het initiatief van GPR Burgerbelangen zou de inzet van praktijkondersteuners voorkomen dat kinderen onnodig worden doorverwezen naar dure of specialistische hulp. Fractievoorzitter Magda Rook zegt dat onderzoek zelfs besparingsmogelijkheden tot 78 procent laat zien. 'Maar als we hier de helft zouden realiseren ben ik al heel blij.'

'Laagdrempelig'

'Ondersteuning vanuit de huisartsenpraktijk is laagdrempeliger', vervolgt Rook. 'Het wordt momenteel in meer plaatsen ingevoerd. De kosten worden gedragen door de GGZ, gemeente en huisartsen.'

Bekijk hier de reactie van fractievoorzitter Magda Rook (tekst gaat door na de video):

'Praktijkondersteuner jeugd word je niet zomaar. Dat is iemand met ontzettend veel kennis. Het zou kunnen dat je alleen een opvoedingsadvies krijgt. Maar als je een verwijzing nodig hebt, dan krijg je die ook sneller. Daardoor lopen kinderen minder schade op.'

Weerstand

Een eerdere pilot binnen de gemeente leverde volgens Rook de nodige weerstand op. 'Er waren huisartsen die niet echt samen wilden werken. Huisartsen kregen het gevoel dat je bij hen in de toko kwam kijken. Maar dat is helemaal niet mijn bedoeling.'

'Een geweldig leuk idee', vindt fractievoorzitter Marleen Noorland (PvdA). Het voorstel werd unaniem aangenomen. Wethouder Marc Budel zal de raad later dit jaar informeren over de voortgang.

Zie ook: 

Live nieuws

 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • Extra informatieavond Hulshorst over wegwerkzaamheden druk bezocht

  18 oktober 2019
  HULSHORST - Dat voor de inwoners van Hulshorst de wegwerkzaamheden verwarring brengt, was donderdag duidelijk door de grote opkomst tijdens de extra informatieavond.
 • Vuurwerkverbod in Apeldoorn

  18 oktober 2019
  APELDOORN - Apeldoorn wordt als eerste Nederlandse gemeente vuurwerkvrij. De komende jaarwisseling komen er vuurwerkvrije zones, tijdens de oud en nieuw van 2020 naar 2021 geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Een ruime raadsmeerderheid had via een motie opgeroepen een streep te zetten door het afsteken door particulieren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie