Logo De Belofte

NIJKERK - Nijkerk groeit hard, maar het is voor sommige Nijkerkers lastig om aan een woning te komen. Partijen in de gemeenteraad willen dat de gemeente gaat bouwen voor de eigen bevolking, ook al is dat lastig, want 'er staat geen hek om Nijkerk'.

door Ellen Kamphorst

Na de zomer staat wonen op de agenda van de gemeenteraad, maar oppositiepartij CDA wilde na aanleiding van een aantal schriftelijke vragen toch in de commissie vast zorgen op tafel leggen.

Fractievoorzitter Joop van Ruler: 'Wij willen dat er gebouwd wordt voor de Nijkerkers en willen graag weten hoe het college en de andere fracties daarin staan.' Die blijken het voor het grootste deel roerend met het CDA eens te zijn. Nieuwbouw moet voldoen aan de behoeftes van eigen inwoners en projectontwikkelaars zullen in eerste instantie lokaal adverteren, zodat de woningen kunnen worden gekocht door Nijkerkers. 

Slecht voorbeeld

Hoe het niet moet, ook daar zijn de meeste partijen het over eens. In Hoevelaken worden nieuwbouwwoningen verkocht die grotendeels tussen een half miljoen en een miljoen kosten. Ook wethouder Dijksterhuis noemt dat nieuwbouwproject 'een les voor de toekomst'. 

Fractievoorzitter van Pro21 Irene Moes is planoloog en probeert de oplossingen in perspectief te plaatsen: 'Nieuwbouw is maar een klein deel van de woningvoorraad, Nijkerkers kunnen hun koopwoning aan iedereen verkopen, daar hebben we als gemeente geen enkele invloed op.' 

Daarnaast vindt Moes het niet vreemd dat er niet-Nijkerkers naar de gemeente verhuizen: 'We hebben de afgelopen jaren ook veel gebouwd. Ze benadrukt ook dat het heel goed zou kunnen dat deze nieuwe kopers hun jeugd wel in Nijkerk hebben doorgebracht en na hun studententijd weer terugkeren.

Woondeal

Het Rijk heeft met een aantal regio's waar de woningnood hoog is woondeals gesloten. Nijkerk heeft zich daar met de regio Amersfoort ook voor aangemeld, nadat de regio in eerste instantie door de minister over het hoofd was gezien. Het college moest snel handelen, daarom werd de gemeenteraad niet meteen ingelicht.

Wethouder Dijksterhuis: 'Het Rijk gaat meedenken over de problemen die hier spelen, het is niet zo dat het bakken met geld oplevert. Je zou dan kunnen denken aan het verduurzamen van de woningen van de woningbouwcorporaties of wellicht een pilot rondom het vestigen van arbeidsmigranten.'

Daarnaast wil Dijksterhuis ook met in overleg met de gemeenten in de regio Foodvalley en de provincie Gelderland: 'We hebben afgesproken 200 huizen per jaar te bouwen, over dat aantal wil ik over een paar maanden graag in gesprek.' 

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Nijkerk akkoord met half miljoen voor Food Academy

  04 juli 2019
  NIJKERK - De gemeenteraad van Nijkerk heeft donderdag unaniem ingestemd met de investering van een half miljoen euro voor de Food Academy Nijkerk. De mbo-opleiding kost 1,2 miljoen. De provincie draagt 2 ton bij en er komt hoogstwaarschijnlijk een een half miljoen uit de zogeheten regiodeal van het Rijk.
 • Raad Nijkerk tegen forse verhoging ozb

  04 juli 2019
  NIJKERK - Het college van de gemeente Nijkerk wilde de ozb (belasting voor woningbezitters) met 8-17 procent verhogen. Maar tijdens het bespreken van de voorjaarsnota bleek dat daar nu geen meerderheid voor is. De gemeente Nijkerk komt geld tekort op de begroting, omdat ze meer ambtenaren wil aannemen en door de hoge jeugdzorgkosten.
 • Nijkerk overweegt Rabobank-pand als nieuw gemeentehuis

  04 juli 2019
  NIJKERK - Het was al in kannen in kruiken. Nijkerk zou een nieuw gemeentehuis krijgen aan de andere kant van het plein. De gemeente besluit nu toch in onderhandeling te gaan met de Rabobank. De bank heeft een groot, modern kantoorgebouw te koop staan. Als reden geeft de gemeente de kosten en het feit dat het pand van de Rabobank snel beschikbaar is.
 • Nijkerk stemt unaniem in met drastische duurzaamheidsmaatregelen

  28 juni 2019
  NIJKERK - Energieneutraal in 2050. De gemeenteraad van Nijkerk stemt in met drastische maatregelen om dat voor elkaar te krijgen. Dat levert ook zorgen op, bijvoorbeeld over de benodigde 184 hectare aan zonneparken. Er zijn ook zorgen over de haalbaarheid, want hoe zorg je ervoor dat mensen de helft minder energie gebruiken?
 • Nijkerk groeit, maar voor wie zijn de nieuwe woningen?

  13 juni 2019
  NIJKERK - Nijkerk groeit hard, maar het is voor sommige Nijkerkers lastig om aan een woning te komen. Partijen in de gemeenteraad willen dat de gemeente gaat bouwen voor de eigen bevolking, ook al is dat lastig, want 'er staat geen hek om Nijkerk'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend