Logo De Belofte

NEEDE - Inwoners van Neede zijn massaal tegen de plannen voor een rijhal voor paarden aan de Diepenheimseweg. 23 bezwaarschriften en 1036 handtekeningen laten zien dat een deel van de inwoners de plannen niet ziet zitten. De handtekeningen werden vanavond overhandigd aan de gemeente Berkelland. De commissie had het onderwerp op de agenda staan.

door Melanie Lokate

'We voelen ons een speelbal', zegt Marianne Kok. Ze spreekt vanavond namens de omwonenden aan de Diepenheimseweg in tijdens de commissievergadering. Een ondernemer wil op de locatie een rijhal bouwen voor vijftien paarden. Daarnaast moet er een stal voor dertig stuks rundvee komen.

Inwoners van Neede zijn massaal tegen de plannen voor een rijhal voor paarden aan de Diepenheimseweg. 23 bezwaarschriften en 1036 handtekeningen laten zien dat een deel van de inwoners de plannen niet ziet zitten. De handtekeningen werden vanavond overhandigd aan de gemeente Berkelland. De commissie had het onderwerp op de agenda staan.

'Als je Neede binnenkomt vanaf onze straat dan wordt altijd gezegd dat het de poort naar het mooie toeristische Berkelland is. Nou als dit doorgaat is daar straks niets meer van over', zegt Kok. De manege moet aan de voet van de Needse Berg worden gebouwd. 'Het waardevolle essenland wordt hierdoor aangetast.'

Impact op familie ondernemer

De ondernemer kon vanavond zelf niet bij de vergadering zijn. Sander Hooch Antink, specialist bedrijfsontwikkeling van For Farmers, nam de honneurs waar. 'Er wordt de laatste tijd heel veel geroepen en dat is lang niet altijd gebaseerd op feiten. Het lijkt op stemmingmakerij en dat heeft veel impact op de familie.' Hooch Antink laat verder weten dat de familie de plannen wil doorzetten met respect voor de omgeving.

In het verleden is het perceel aan de Diepenheimseweg al vaker aan de orde geweest binnen de muren van het Berkellandse gemeentehuis. In eerste instantie wilde de eigenaar er een grote varkensstal bouwen. Vorig jaar heeft de gemeenteraad echter een voorbereidingsbesluit genomen waardoor de plannen in de wacht werden gezet.

De ondernemer kwam begin dit jaar met de plannen voor een rijhal. 'Wij wisten echt van niets', zegt Floris Poelman. 'Het kwam voor ons uit de lucht vallen en natuurlijk willen we dit niet. De natuur heeft zo lang zijn best gedaan om dit te vormen en dan ga je er zo'n grote rijhal neerzetten.'

Oppositie wil plan van tafel

De oppositiepartijen zijn het er vanavond tijdens de commissievergadering over eens: dit plan moet van tafel. 'Het landschap, de karakteristieke es, het is het visitekaartje van onze gemeenten', zegt Betsy Wormgoor van de PvdA. 'Ik begrijp de buurt', zegt Han Boer van D66. 'Het is namelijk ook niet te begrijpen.'

Alle ogen zijn deze avond gericht op collegepartij Gemeentebelangen Berkelland. 'Wij hebben cultureel erfgoed en het behoud van historische elementen in het landschap hoog in ons vaandel. Dit plan voldoet dan ook niet helemaal', zegt Erica Ordelman.

Ze wil graag dat er nogmaals een mediation traject wordt opgestart tussen de buurt en de ondernemer. 'Ik heb beide partijen gesproken en ik voel dat er ruimte is.' Marianne Kok laat weten dat ze best weer een gesprek wil voeren met de eigenaar, maar dat hij toch ook echt water bij de wijn moet doen.

Over twee weken moet de gemeenteraad een besluit nemen over het plan. 

Live nieuws

 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie