Logo De Belofte

NEEDE - Inwoners van Neede zijn massaal tegen de plannen voor een rijhal voor paarden aan de Diepenheimseweg. 23 bezwaarschriften en 1036 handtekeningen laten zien dat een deel van de inwoners de plannen niet ziet zitten. De handtekeningen werden vanavond overhandigd aan de gemeente Berkelland. De commissie had het onderwerp op de agenda staan.

door Melanie Lokate

'We voelen ons een speelbal', zegt Marianne Kok. Ze spreekt vanavond namens de omwonenden aan de Diepenheimseweg in tijdens de commissievergadering. Een ondernemer wil op de locatie een rijhal bouwen voor vijftien paarden. Daarnaast moet er een stal voor dertig stuks rundvee komen.

Inwoners van Neede zijn massaal tegen de plannen voor een rijhal voor paarden aan de Diepenheimseweg. 23 bezwaarschriften en 1036 handtekeningen laten zien dat een deel van de inwoners de plannen niet ziet zitten. De handtekeningen werden vanavond overhandigd aan de gemeente Berkelland. De commissie had het onderwerp op de agenda staan.

'Als je Neede binnenkomt vanaf onze straat dan wordt altijd gezegd dat het de poort naar het mooie toeristische Berkelland is. Nou als dit doorgaat is daar straks niets meer van over', zegt Kok. De manege moet aan de voet van de Needse Berg worden gebouwd. 'Het waardevolle essenland wordt hierdoor aangetast.'

Impact op familie ondernemer

De ondernemer kon vanavond zelf niet bij de vergadering zijn. Sander Hooch Antink, specialist bedrijfsontwikkeling van For Farmers, nam de honneurs waar. 'Er wordt de laatste tijd heel veel geroepen en dat is lang niet altijd gebaseerd op feiten. Het lijkt op stemmingmakerij en dat heeft veel impact op de familie.' Hooch Antink laat verder weten dat de familie de plannen wil doorzetten met respect voor de omgeving.

In het verleden is het perceel aan de Diepenheimseweg al vaker aan de orde geweest binnen de muren van het Berkellandse gemeentehuis. In eerste instantie wilde de eigenaar er een grote varkensstal bouwen. Vorig jaar heeft de gemeenteraad echter een voorbereidingsbesluit genomen waardoor de plannen in de wacht werden gezet.

De ondernemer kwam begin dit jaar met de plannen voor een rijhal. 'Wij wisten echt van niets', zegt Floris Poelman. 'Het kwam voor ons uit de lucht vallen en natuurlijk willen we dit niet. De natuur heeft zo lang zijn best gedaan om dit te vormen en dan ga je er zo'n grote rijhal neerzetten.'

Oppositie wil plan van tafel

De oppositiepartijen zijn het er vanavond tijdens de commissievergadering over eens: dit plan moet van tafel. 'Het landschap, de karakteristieke es, het is het visitekaartje van onze gemeenten', zegt Betsy Wormgoor van de PvdA. 'Ik begrijp de buurt', zegt Han Boer van D66. 'Het is namelijk ook niet te begrijpen.'

Alle ogen zijn deze avond gericht op collegepartij Gemeentebelangen Berkelland. 'Wij hebben cultureel erfgoed en het behoud van historische elementen in het landschap hoog in ons vaandel. Dit plan voldoet dan ook niet helemaal', zegt Erica Ordelman.

Ze wil graag dat er nogmaals een mediation traject wordt opgestart tussen de buurt en de ondernemer. 'Ik heb beide partijen gesproken en ik voel dat er ruimte is.' Marianne Kok laat weten dat ze best weer een gesprek wil voeren met de eigenaar, maar dat hij toch ook echt water bij de wijn moet doen.

Over twee weken moet de gemeenteraad een besluit nemen over het plan. 

Live nieuws

 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
 • College Heumen barst: CDA zegt vertrouwen in GroenLinks op

  20 februari 2020
  - Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Heumen is donderdagavond een politieke bom ontploft. Fractievoorzitter Rob de Graaf van de lokale CDA-fractie verklaarde onmogelijk nog langer samen te kunnen werken met GroenLinks. De vergadering werd onmiddellijk geschorst.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie