Logo De Belofte

NEEDE - Inwoners van Neede zijn massaal tegen de plannen voor een rijhal voor paarden aan de Diepenheimseweg. 23 bezwaarschriften en 1036 handtekeningen laten zien dat een deel van de inwoners de plannen niet ziet zitten. De handtekeningen werden vanavond overhandigd aan de gemeente Berkelland. De commissie had het onderwerp op de agenda staan.

door Melanie Lokate

'We voelen ons een speelbal', zegt Marianne Kok. Ze spreekt vanavond namens de omwonenden aan de Diepenheimseweg in tijdens de commissievergadering. Een ondernemer wil op de locatie een rijhal bouwen voor vijftien paarden. Daarnaast moet er een stal voor dertig stuks rundvee komen.

Inwoners van Neede zijn massaal tegen de plannen voor een rijhal voor paarden aan de Diepenheimseweg. 23 bezwaarschriften en 1036 handtekeningen laten zien dat een deel van de inwoners de plannen niet ziet zitten. De handtekeningen werden vanavond overhandigd aan de gemeente Berkelland. De commissie had het onderwerp op de agenda staan.

'Als je Neede binnenkomt vanaf onze straat dan wordt altijd gezegd dat het de poort naar het mooie toeristische Berkelland is. Nou als dit doorgaat is daar straks niets meer van over', zegt Kok. De manege moet aan de voet van de Needse Berg worden gebouwd. 'Het waardevolle essenland wordt hierdoor aangetast.'

Impact op familie ondernemer

De ondernemer kon vanavond zelf niet bij de vergadering zijn. Sander Hooch Antink, specialist bedrijfsontwikkeling van For Farmers, nam de honneurs waar. 'Er wordt de laatste tijd heel veel geroepen en dat is lang niet altijd gebaseerd op feiten. Het lijkt op stemmingmakerij en dat heeft veel impact op de familie.' Hooch Antink laat verder weten dat de familie de plannen wil doorzetten met respect voor de omgeving.

In het verleden is het perceel aan de Diepenheimseweg al vaker aan de orde geweest binnen de muren van het Berkellandse gemeentehuis. In eerste instantie wilde de eigenaar er een grote varkensstal bouwen. Vorig jaar heeft de gemeenteraad echter een voorbereidingsbesluit genomen waardoor de plannen in de wacht werden gezet.

De ondernemer kwam begin dit jaar met de plannen voor een rijhal. 'Wij wisten echt van niets', zegt Floris Poelman. 'Het kwam voor ons uit de lucht vallen en natuurlijk willen we dit niet. De natuur heeft zo lang zijn best gedaan om dit te vormen en dan ga je er zo'n grote rijhal neerzetten.'

Oppositie wil plan van tafel

De oppositiepartijen zijn het er vanavond tijdens de commissievergadering over eens: dit plan moet van tafel. 'Het landschap, de karakteristieke es, het is het visitekaartje van onze gemeenten', zegt Betsy Wormgoor van de PvdA. 'Ik begrijp de buurt', zegt Han Boer van D66. 'Het is namelijk ook niet te begrijpen.'

Alle ogen zijn deze avond gericht op collegepartij Gemeentebelangen Berkelland. 'Wij hebben cultureel erfgoed en het behoud van historische elementen in het landschap hoog in ons vaandel. Dit plan voldoet dan ook niet helemaal', zegt Erica Ordelman.

Ze wil graag dat er nogmaals een mediation traject wordt opgestart tussen de buurt en de ondernemer. 'Ik heb beide partijen gesproken en ik voel dat er ruimte is.' Marianne Kok laat weten dat ze best weer een gesprek wil voeren met de eigenaar, maar dat hij toch ook echt water bij de wijn moet doen.

Over twee weken moet de gemeenteraad een besluit nemen over het plan. 

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie