Logo De Belofte

EWIJK - Bewoners van Vakantiepark de Groene Heuvels in Ewijk zijn ten einde raad. Binnen een half jaar moeten ze van het vakantiepark zijn vertrokken. De eerste brieven zijn binnen: vanaf begin december mag er niet meer in de huisjes worden gewoond. 'Als ik mijn pillen inneem heb ik mezelf aardig onder controle, maar ik zie het niet meer zitten', vertelt bewoner Natasja Verploegen emotioneel. Ze vreest voor een financiële strop.

door Sven Strijbosch

Wie niet op tijd vertrekt krijgt een dwangsom aan zijn broek. Tienduizend euro per maand met een maximum van zestigduizend euro. Niet te betalen, zo stellen de bewoners. Net zo min als dat ze een andere woning kunnen betalen.

Veel bewoners hebben een hypotheek en vrezen voor een berg schulden als ze eruit moeten. Aan wie kan je het huisje nog voor een redelijke prijs verkopen? 'Niemand wil mijn huisje kopen', merkt Verploegen terecht op. Gerecreëerd wordt er nauwelijks op het park en aan gewone woningzoekenden kunnen de huisjes straks niet meer worden verkocht. Maar de bewoonster moet het huisje wel voor ruim 100.000 euro verkopen om een schuld bij de bank te voorkomen. 

Onverkoopbaar huis en dubbele lasten

'De huisjes zijn gewoon onverkoopbaar. Makelaars beginnen er niet aan. Mensen moeten wel naar een ander huis van de gemeente. Dat betekent dubbele lasten. Dan praat je over wel 1500 euro in de maand wat mensen op moeten gaan hoesten', vertelt Els van Laar. Bewoners moeten er straks uit, de lasten blijven doorlopen en er zal nieuwe huisvesting gevonden moeten worden. 'Onmogelijk', stelt Van Laar.

De gemeente heeft daar geen boodschap aan: 'Voor al onze bewoners, of ze nu wel of niet op de Groene Heuvels wonen, geldt dat als je de kosten van je woning niet kunt opbrengen, je naar een oplossing moet zoeken. Dan kijk je niet afwachtend naar de gemeente. Dan onderneem je actie.'

Maar die gemeente mag wel eens in de spiegel kijken, zegt onder meer de lokale PvdA-fractie. Sommige bewoners wonen al jarenlang op het park. 'Daarnaast zijn er voorzieningen vanuit de WMO aangebracht in verschillende huisjes. Dan wek je vertrouwen dat het wordt gedoogd', vertelt Tony Peters-Duits van de partij.

Donderslag bij heldere hemel

Jarenlang verbleven tientallen bewoners zonder problemen, permanent op het park. Sinds het aantreden van de nieuwe burgemeester, Daphne Bergman, is dat anders. Na twee grote controles op het park wil ze een einde maken aan permanente bewoning en de grote hoeveelheid arbeidsmigranten. Dat komt voor de bewoners als donderslag bij heldere hemel.

'Dat je niet permanent mag wonen op de Groene Heuvels kan niet als donderslag bij heldere hemel komen. Huisjeseigenaren zijn daar meermalen over geïnformeerd. Ook het handhavingstraject is al een tijd bekend. Mensen die er permanent wonen krijgen zes maanden de tijd om andere woonruimte te zoeken', zegt de gemeente Beuningen. 

'Spierballentaal'

'Ze wil gewoon even laten zien dat ze de burgemeester is', roept een van de bewoners als Omroep Gelderland een bezoek brengt aan het park. Daar komen meer dan twintig bezorgde, permanente bewoners op af. Die bewoners hebben de burgemeester nog nooit op het park gezien. 'Maar ze slaat wel spierballentaal uit', aldus Annemiek Oldenburg.

Veel mensen op het park hebben het al niet breed. Ze zijn vaak om minder leuke redenen op het park terecht gekomen. De verhalen variëren van echtscheidingen tot een slechte gezondheid. 'Mensen die nu dus echt in de problemen gaan komen. En let wel: je hebt maar een half jaar', benadrukt Oldenburg. 

Tekst gaat verder onder de reportage

Bewoners hebben al van alles geprobeerd. Inspraakreacties tijdens raadsvergaderingen, zienswijzen, een noodkreet bij Omroep Gelderland, maar de gemeente Beuningen lijkt er niet gevoelig voor. Permanent wonen op een recreatiebestemming is nou eenmaal verboden. Mensen met sociale problemen kunnen op hulp rekenen van het sociale team van de gemeente. 

Gemeente zet door

'Vanaf het begin van de Groene Heuvels is bekend dat het recreatiepark niet voor permanente bewoning gebruikt kan worden. In de loop van de jaren is dat verschillende keren bij de woningeigenaren onder de aandacht gebracht. Handhaving op permanente bewoning ligt ingewikkeld. Dat proces is een aantal keren gestart maar is niet succesvol geweest', laat de gemeente weten. Nu wil de burgemeester doorzetten. Ook een langere termijn dan zes maanden is onbespreekbaar. 

De bewoners zijn inmiddels bezig met bezwaren en gaan in het ergste geval voor een gang naar de bestuursrechter of zelfs de Raad van State. De strijd lijkt daarmee nog lang niet gestreden. 

Zie ook:

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie