Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - Gemeente Oost Gelre wil de komende jaren in de kleine kernen 120 nieuwe woningen realiseren voor jongeren. De behoefte aan woningen voor jongeren is groot in Zieuwent, Harreveld, Vragender, Zwolle, Mariënvelde en Lievelde. Groter dan in de grote kernen Groenlo en Lichtenvoorde.

De gemeente wil stappen zetten om de jongeren voor de kleine kernen te behouden. In Oost Gelre zouden, in tegenstelling tot in de rest van de Achterhoek, de jongeren in hun geboortedorp willen blijven wonen. Het forensen naar het werk wordt op de koop toegenomen, zo is enkele jaren geleden al uit onderzoek gebleken.

Relatief jonge bevolking

‘Op Achterhoeks niveau heeft Oost Gelre een relatief jonge bevolking’, zegt wethouder Jos Hoenderboom. ‘De kleine kernen zijn nog jeugdiger dan de grote en dat vertaalt zich in de behoefte naar bouwen voor jongeren. We kunnen de provincie met dit document aantonen dat er behoefte is aan bouwen.’

Snel schakelen

Bob Lageschaar, voorzitter van Vragenders Belang en momenteel woordvoerder namens alle kleine kernen, is blij met de voortvarendheid van de gemeente. ‘Het is snel schakelen met korte lijntjes’, zegt Lageschaar. ‘De gemeente heeft ingezoomd op mogelijke woningbouwlocaties in elke kern en daar hebben wij onze mening over gegeven.’

Per kern is er qua woningaantallen een visie voor de korte, middellange en lange termijn opgesteld. Die wordt op 27 juni bij ’t Zwaantje in Lichtenvoorde gepresenteerd. Er staan 120 woningen op de rol, waarvan er al 45 zijn ingepland. Het gaat om vijftien woningen extra per kleine kern.

Hoenderboom wil vaart maken: ‘Ja, we willen volgend jaar bouwen, maar ik hoop dat dat misschien dit jaar het geval zal zijn. Zo zijn we in Mariënvelde al in gesprek.’

Gelijk trekken

Jongeren in de kleine kernen willen onder meer graag bouwen op hun geboortegrond omdat de gemiddelde grondprijs ‘enkele tientjes’ per vierkante meter lager is dan in Lichtenvoorde of Groenlo. ‘Dat klopt’, zegt wethouder Marieke Frank, 'maar daar gaan we wel naar kijken om het wellicht gelijk te gaan trekken.’

Live nieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
 • Deel jeugdzorgmaatregelen van tafel; Arnhem moet eerst met visie komen

  09 juli 2020
  ARNHEM - Wethouder Hans de Vroome zal even pas op de plaats moeten maken met een deel van zijn voorgenomen jeugdzorgmaatregelen, besloot de Arnhemse gemeenteraad. In verschillende onderzoeken wordt de gemeente een gebrek aan visie, samenhang en sturing verweten. En als je niet weet waar je naartoe wilt, kun je ook geen passende maatregelen bepalen, is de redenering.
 • Woonbootbewoners moeten nog steeds weg, maar krijgen iets meer lucht

  09 juli 2020
  ARNHEM - De vijftien woonbootbewoners van de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem moeten daar weg, stelde de gemeenteraad woensdagavond definitief vast. Zij liggen daar ongewenst en vooral onveilig. Het gebied moet zich doorontwikkelen als bedrijfshaven. Wel wordt er meer ruimte geboden in de zoektocht naar alternatieven voor de waterwoningen.
 • Er komt een vuurwerkshow in Arnhem met jaarwisseling

  09 juli 2020
  ARNHEM - Geen straal, bal of knal mag er meer te horen of te zien zijn tijdens de aankomende jaarwisseling in de Rijnstad. Arnhem koos woensdagavond voor een totaalverbod op particulier vuurwerk. Wel moet er een centrale vuurwerkshow op de Rijn komen, tussen de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie