Logo De Belofte

NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen mag zijn stad gaan aanprijzen voor een wietproef. Daarover zijn raadsleden het woensdagavond eens geworden. Volgende week is Bruls in Den Haag. Toch zijn er nog steeds veel twijfels over het experiment met gereguleerde wietteelt.

door Sven Strijbosch

'We zijn groot voorstander van een proef, maar hebben wel bedenkingen', zegt Marieke Smit van GroenLinks. Het geldt voor meer partijen in de Nijmeegse gemeenteraad. 

Het aanmelden voor de wietproef betreft een zogenoemde collegebevoegdheid. De burgemeester kan zelfstandig voor een proef in Nijmegen gaan. Toch wil Bruls dat de Nijmeegse gemeenteraad aan zijn zijde staat. De verschillende partijen hebben echter vragen, heel veel vragen. 

Heeft de gemeente nog een noodrem als de proef uit de hand loopt? Zal er een toename zijn van straatcriminaliteit door beperkter aanbod in de reguliere coffeeshops? 'De legale handel moet wel kunnen concurreren met de illegale handel', benadrukt Delano van Luik van het CDA nog maar eens. 

Aanmelding was er al

Burgemeester Bruls kan niet wachten op meer duidelijkheid en moet volgende week om de tafel in Den Haag. 'Dan kan ik niet doen als er twijfels zijn. Dan moet ik een brief sturen dat Nijmegen niet meedoet', zo stelt hij. 'Ik wil wel, ondanks het feit dat ook ik risico's zie.'

Bruls had zijn stad dan ook al aangemeld, onder voorbehoud van overleg met de gemeenteraad. De verschillende partijen gaven Bruls na de duidelijke woorden toestemming voor een positief gesprek in Den Haag. 

Een aantal kritiekpunten is al weggenomen. Er was angst voor het handhaven van het zogenoemde ingezetenencriterium. Daarmee worden buitenlandse drugstoeristen geweerd uit Nijmeegse coffeeshops. Funest, aangezien Nijmegen dichtbij de grens ligt, zo stellen coffeeshophouders en verschillende raadsleden.

Gebruikers uit Duitsland zouden bijvoorbeeld in het illegale circuit belanden. Dat criterium wordt niet gehandhaafd, ook niet tijdens een eventuele proef, garandeert Bruls.

Ook waren er zorgen over het aantal soorten wiet en hasj dat tijdens de proef mag worden aangeboden. De ondernemers worden verplicht in te kopen bij een beperkt aantal leveranciers. 'Het risico ligt daardoor op de loer dat de klant zal uitwijken naar het illegale circuit waar het aanbod als vanouds gevarieerd zal zijn', stellen de ondernemers.

Maar de burgemeester benadrukt: 'Er is geen maximum gesteld aan het aantal soorten dat verkocht mag worden tijdens de proef.' Coffeeshophouders kunnen afspraken maken met de vergunde telers voor een zo breed mogelijk assortiment.

Tien gemeenten

Alle coffeeshophouders moeten meedoen als Nijmegen daadwerkelijk wordt uitgekozen als proefgemeente. In totaal kiest minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tien gemeenten uit. Het gesprek van volgende week is daarvoor belangrijk. Coffeeshops zouden tijdens de proef af zijn van criminaliteit aan de achterdeur aangezien ze legaal in kunnen gaan kopen bij vergunde telers. 

De burgemeester neemt de twijfels en bedenkingen van raadsleden mee naar Den Haag. Wel wil hij een positief geluid afgeven. Nijmegen is immers een interessante gemeente voor de proef, zo stelt Bruls. Dit komt mede doordat de coffeeshops dichtbij elkaar liggen. 'Dat maakt het overzichtelijk', besluit de burgemeester. 

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmegen: 'Tippelzone pas dicht als vrouwen er niet meer afhankelijk van zijn'

  18 september 2019
  NIJMEGEN - Nijmegen wil over twee jaar bekijken of de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat dicht kan. Dat voornemen staat haaks op de wil van onder meer de gemeenteraad, die bang is dat de vrouwen hierdoor alleen maar in slechtere omstandigheden terechtkomen.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
 • 'Eén op de vijf mensen met psychiatrische aandoening moet naar zelfstandig wonen'

  12 september 2019
  NIJMEGEN - Twintig procent van de mensen in beschermde woonvormen moet doorstromen naar zelfstandig wonen met begeleiding. Dat willen gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen in het Rijk van Nijmegen bereiken door intensiever samen te werken.
 • Nijmegen praat met 300 jongeren om ze aan werk te helpen

  11 september 2019
  NIJMEGEN - Jongeren in Nijmegen die langer dan 2 jaar van een uitkering leven, worden vanaf deze maand door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek over hun toekomst. In totaal gaat het om 300 jongeren die na hulp van het Regionaal Werkbedrijf of het Gemeentelijk bureau Zorg en inkomen nog steeds in de bijstand zitten.

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie