Logo De Belofte

KEKERDOM - Er komt geld uit Den Haag beschikbaar om de ellende veroorzaakt door steeds heviger regenbuien tegen te gaan. Dat zei deltacommissaris Peter Glas tijdens een werkbezoek aan Breedeweg in de gemeente Berg en Dal.

Zodra het maar even stevig regent staat in Breedeweg in de gemeente Berg en Dal de boel blank. Samen met de gemeente en het waterschap proberen de inwoners er al jaren voor te zorgen dat niet keer op keer het regenwater hun huizen binnen stroomt. Zes miljoen euro is er nodig om de wateroverlast in het dorp aan te pakken. Maar Berg en Dal heeft 9 ton beschikbaar, voor de hele gemeente.

De tekst gaat verder onder de video.

Hoop

Deltacommissaris Glas kreeg tijdens zijn bezoek beelden te zien uit 2016; straten veranderden in kolkende modderstromen, nadat het had gestortregend. Het water kolkte de huizen van de inwoners van Breedeweg binnen en liet een verwoestend modderspoor achter.

Er is hoop. 'Vorig jaar is er door de minister die er over gaat, de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, ook een toezegging gedaan om ook financiële middelen beschikbaar te stellen', zei Glas tijdens zijn bezoek aan Breedeweg. 'Maar we denken ook na over hoe je het aan kunt pakken.' 

Inwoners moeten zelf ook bijdragen aan de oplossing vindt de regeringsfunctionaris.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

(Illustratie: Waterschap Rijn & IJssel)

Samen

Gemiddeld genomen is 70 procent van de stenen bebouwing eigendom van particulieren. Daar mag de overheid niet zomaar ingrepen doen om de wateroverlast aan te pakken. De bewoners van die huizen kunnen dat wel doen door bijvoorbeeld groen in plaats van stenen in hun tuinen aan te brengen en hun regenwaterafvoer van het riool te koppelen. 'Ondertussen kijkt men ook naar de overheid. We zullen daar samen uit moeten zien te komen', aldus Glas.

Dat er echt wat moet gebeuren staat voor de commissaris buiten kijf. Hij is onder de indruk van wat hij zag en hoorde in Breedeweg. De wijde regio rond het dorp heeft een pioniersrol in het aanpakken van problemen die worden veroorzaakt door klimaatverandering. Glas bezocht na Breedeweg in Groesbeek een congres over die gezamenlijke aanpak door de gemeenten Berg en Dal, Druten, Heumen, Nijmegen, Wijchen, West Maas en Waal, de Provincie Gelderland en het Waterschap Rivierenland.

Wat doet een deltacommissaris eigenlijk? In dit interview legde de voorganger van Peter Glas dat eerder uit. 

Zie ook:

Door: Rob Haverkamp

Live nieuws

 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door: 'Heel pijnlijk dat we iedereen moeten teleurstellen'

  21 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie