Logo De Belofte

GROESBEEK - Er komt geld uit Den Haag beschikbaar om de ellende veroorzaakt door steeds heviger regenbuien tegen te gaan. Dat zei deltacommissaris Peter Glas tijdens een werkbezoek aan Breedeweg in de gemeente Berg en Dal.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zodra het maar even stevig regent staat in Breedeweg in de gemeente Berg en Dal de boel blank. Samen met de gemeente en het waterschap proberen de inwoners er al jaren voor te zorgen dat niet keer op keer het regenwater hun huizen binnen stroomt. Zes miljoen euro is er nodig om de wateroverlast in het dorp aan te pakken. Maar Berg en Dal heeft 9 ton beschikbaar, voor de hele gemeente.

De tekst gaat verder onder de video.

Hoop

Deltacommissaris Glas kreeg tijdens zijn bezoek beelden te zien uit 2016; straten veranderden in kolkende modderstromen, nadat het had gestortregend. Het water kolkte de huizen van de inwoners van Breedeweg binnen en liet een verwoestend modderspoor achter.

Er is hoop. 'Vorig jaar is er door de minister die er over gaat, de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, ook een toezegging gedaan om ook financiële middelen beschikbaar te stellen', zei Glas tijdens zijn bezoek aan Breedeweg. 'Maar we denken ook na over hoe je het aan kunt pakken.' 

Inwoners moeten zelf ook bijdragen aan de oplossing vindt de regeringsfunctionaris.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

(Illustratie: Waterschap Rijn & IJssel)

Samen

Gemiddeld genomen is 70 procent van de stenen bebouwing eigendom van particulieren. Daar mag de overheid niet zomaar ingrepen doen om de wateroverlast aan te pakken. De bewoners van die huizen kunnen dat wel doen door bijvoorbeeld groen in plaats van stenen in hun tuinen aan te brengen en hun regenwaterafvoer van het riool te koppelen. 'Ondertussen kijkt men ook naar de overheid. We zullen daar samen uit moeten zien te komen', aldus Glas.

Dat er echt wat moet gebeuren staat voor de commissaris buiten kijf. Hij is onder de indruk van wat hij zag en hoorde in Breedeweg. De wijde regio rond het dorp heeft een pioniersrol in het aanpakken van problemen die worden veroorzaakt door klimaatverandering. Glas bezocht na Breedeweg in Groesbeek een congres over die gezamenlijke aanpak door de gemeenten Berg en Dal, Druten, Heumen, Nijmegen, Wijchen, West Maas en Waal, de Provincie Gelderland en het Waterschap Rivierenland.

Wat doet een deltacommissaris eigenlijk? In dit interview legde de voorganger van Peter Glas dat eerder uit. 

Zie ook:

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie