Logo De Belofte

EDE - Het gemeentebestuur van Ede presenteert een niet-sluitende meerjarenbegroting. Volgens de voorgestelde plannen komt Ede de komende vijf jaar bijna 4,5 miljoen euro tekort. Toch blijft de gemeente 'financieel gezond', stelt wethouder Leon Meijer van de ChristenUnie. De gemeenteraad moet zich er nog over buigen.

door Joukje Beiboer

De Edese tekorten worden onder meer veroorzaakt door stijgende zorgkosten en dalende inkomsten uit het gemeentefonds. Gemeenten krijgen de komende jaren minder geld omdat het Rijk minder geld uitgeeft. In Nederland zijn die bedragen aan elkaar gekoppeld. Voor Ede gaat het om een korting van ruim 6 miljoen euro. 

'Peanuts-oplossingen'

Het college heeft gekeken naar mogelijkheden om deze tegenvallers op te vangen. Het huishoudboekje is er bijgehaald en niet noodzakelijke activiteiten zijn geschrapt. Zo stelt het college voor om minder te doen aan groenonderhoud. 

'Er zijn plekken waar nooit mensen komen', zegt Meijer. 'Moeten we daar schoffelen?' Ook zou het gemeentehuis een avond in de week dicht kunnen. Met alle 'peanuts-oplossingen' wil het college de komende jaren 2,5 miljoen euro besparen. 

'Grote reserves en er komt nog geld uit Den Haag'

Ondanks het tekort van onder de streep bijna 4,5 miljoen euro, komt Ede niet in de problemen, verzekert wethouder Meijer. De gemeente heeft een algemene reserve van 14 miljoen euro. Alle reservepotjes bij elkaar opgeteld komt de gemeente zelfs uit op 125 miljoen euro. 

Bovendien verwacht de gemeente nog flink wat geld uit Den Haag. 'Wij verwachten in de afspraak met het rijk dat wij er per jaar 1,8 of 2 miljoen per jaar bij krijgen', zegt Meijer. Het gaat dan om de jaren 2022 en 2023.

Het Rijksgeld is een compensatie voor de stijgende zorgkosten van gemeenten in heel het land. Daarover hebben ze tot en met 2021 al geld van het Rijk toegezegd gekregen. Er wordt nog onderzocht hoeveel geld er in de jaren daarna bijkomt. 

Meer gemeenten met begrotingsgat

Hoewel het eigenlijk nooit voorkomt dat een gemeente een niet sluitende begroting heeft, waagt het Edese college het er toch op. Meijer verwacht dat ook andere gemeenten een gat zullen hebben in de begroting vanwege het nog te verdelen geld. 'Het ministerie zegt: je mag een tekort opnemen in je begroting.'

Overigens zou de gemeente Ede zelfs met 4 miljoen extra uit Den Haag nog een begrotingstekort hebben. De financiële toekomstplannen zijn nog niet definitief. De gemeenteraad van Ede buigt zich nog voor het zomerreces over de voorstellen van het college. Dan wordt de zogenoemde perspectiefnota vastgesteld. 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Wethouder Ede: 'Ik gooi geen geld weg voor WFC Experience'

  11 september 2019
  EDE - Ede is al jaren bezig met de realisatie van een World Food Center Experience. De grote lijnen zijn inmiddels uitgetekend en de plannen worden concreter. Toch blijft er veel kritiek. Waarom gaat er zoveel geld naar de Experience? En wie draait op voor de kosten als de publieke belangstelling tegenvalt?
 • Bouwstart station Ede-Wageningen op z'n vroegst in 2021

  11 september 2019
  EDE - De aanbesteding voor de bouw van een nieuw station Ede-Wageningen mislukte in december vorig jaar. Sindsdien is het stil rond dit miljoenenproject. Het enige dat nog wijst op de ambitieuze plannen is een verbleekte poster in de stationshal. Wat ging er mis en hoe nu verder? Spotlight, een nieuw bureau voor lokale onderzoeksjournalistiek, zoekt het uit.
 • Torenstraat in Ede centrum moet groener worden

  03 september 2019
  EDE - De Torenstraat in Ede centrum wordt volgens de gemeente een stuk groener na de herinrichting. De eerste werkzaamheden zijn maandag gestart.
 • Ook in Ede roep om parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen

  07 augustus 2019
  EDE - In navolging van Doetinchem krijgt Ede ook een proef met parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen, als het tenminste ligt aan raadslid Henk Righolt van GemeenteBelangen. Door de breedte van de parkeervakken moeten aanstaande moeders zich vaak in vreemde bochten wringen om in en uit de auto te komen.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Live nieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie