Logo De Belofte

ARNHEM - Eind dit jaar wordt ook in de Arnhemse binnenstad afval gescheiden aangeboden in ondergrondse containers. Ondernemers in het centrum mogen hier vanaf volgend jaar ook gebruik van maken. Als ze toch kiezen voor contracten met commerciële partijen om hun afval in te zamelen mogen de zakken daarbij niet meer aan de straat gezet worden. Dat besloot de gemeenteraad afgelopen week.

door Huibert Veth

Nu zijn ondernemers in de binnenstad nog verplicht om hun afval door commerciële inzamelaars op te laten halen. Vanaf volgend jaar mogen ook zij restafval in de ondergrondse containers aanbieden. Ook papier en karton kan via de gemeente lopen. Voor glas, PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken) en grofvuil onderzoekt de gemeente de mogelijkheden.

Schoner stadsbeeld

Indien er toch gekozen wordt voor een commerciële partij dan moeten inzamelmiddelen zoals containers daarvoor van 1 januari 2020 op het eigen terrein geplaatst worden. Bij invoering zal hierop gecontroleerd worden. Dit mag niet meer aan de openbare weg.

Volgens het college worden zakken nu vaak ongecontroleerd aangeboden. Daarbij worden zakken opengetrokken en verwaait het afval. Het verdwijnen van losse afvalzakken in het stadscentrum moet bijdragen aan een schoner stadsbeeld. Ook hoopt het stadsbestuur het aantal vervoersbewegingen door commerciële inzamelaars te beperken.

Bedrijfsafval zal voornamelijk in 60-literzakken worden aangeboden. De containers in dit gebied zullen dan ook geschikt zijn voor zowel 30-liter- als 60-literzakken. De communicatie richting de ondernemers wordt afgestemd met Platform Binnenstad Arnhem (PBA).

Wethouder Cathelijne Bouwkamp geeft aan dat ook ondernemers in de Steenstraat, Kronenburg en Presikhaaf in de toekomst mogelijk bij deze regeling aan kunnen sluiten. De gemeenteraad was unaniem voor het collegevoorstel.

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend