Logo De Belofte

HATTEM - Op de Markt in Hattem ligt een proefvlak van gezaagde natuurstenen. Deze stenen bestaan uit de huidige bestratingsstenen op de Markt, maar dan met een afgezaagd vlak. De stenen zijn daardoor aan één kant vlak en die vormen het loopoppervlak.

Twee varianten
B&W heeft de gemeenteraad twee varianten geadviseerd; een met een bestrating van klinkers en een met hergebruik van de huidige natuurstenen. In deze laatste variant, Model 3 genoemd, zijn de Markt en de rijloper Kerkhofstraat uitgevoerd in een gezaagde natuursteen gesteld in beton en met vaste voeg.

B&W geeft de voorkeur aan Model 3. Het voormalig kerkhof wordt dan herstraat met de bestaande steen, met een zo smal mogelijke voeg, gevuld met split en brekerzand.

Raadpleging Hattemers
Uit de raadpleging van inwoners van Hattem is gebleken dat bij een aantal mensen zorgen bestaan of de gezaagde steen voldoende comfortabel is. Ook zijn er twijfels of deze gezaagde steen niet glad wordt bij regen en vorst. Ook wordt aandacht gevraagd voor de sterkte en duurzaamheid van de voegen. Veel mensen die hebben gereageerd, adviseren niet te 'experimenteren' met (gezaagde) natuursteen maar te kiezen voor een veilige, bewezen oplossing.

Externe adviseurs
B&W begrijpt de zorgen die hierover leven heel goed. Het college is zich bewust dat het plein nu in één keer goed moet worden aangelegd en heeft de voorbereiding zorgvuldig aangepakt. Zo is er advies gevraagd aan Kiwa Koac en heeft het college bureau Schmidt ingehuurd. Volgens B&W zijn deze partijen zeer deskundig op de toepassing van deze natuurstenen materialen. Ook is onderzoek gedaan naar oplossingen die elders succesvol zijn toegepast.

Proefopstelling getest
Om te onderzoeken of ook de bestaande stenen (Belgisch gres) voldoende comfortabel zijn, heeft B&W een proefopstelling laten maken. De gezaagde stenen zijn op een betonplaat geplaatst in een stelspecie en afgevoegd met het beoogde voegmiddel. Deze proefopstelling is getest en is nu op het plein neergelegd. Op deze manier kan iedereen de proefopstelling beoordelen.

Acceptabele resultaten
Uit het proefvlak blijkt dat ook met de huidige stenen acceptabele resultaten te bereiken zijn. Omdat de stenen ruw behakt zijn, zullen de stenen altijd onregelmatige vormen blijven houden. Tijdens de uitvoering worden de echt afwijkende stenen uitgesorteerd.

Nieuwe stenen aankopen
Door een nieuwe partij stenen aan te schaffen kan waarschijnlijk de uitvoeringstijd worden verkort, omdat stenen niet eerst naar een zagerij hoeven te worden getransporteerd. Een bijkomend voordeel is dat, bij aanschaf van een nieuwe partij voor de Markt en Kerkhofstraat, een deel van de vrijkomende stenen kunnen worden gebruikt als aanvullend materiaal voor het Kerkplein.

Beoordelingscriteria
Bij de beoordeling van de twee varianten zijn 5 toetsingscriteria gebruikt: comfort, beeldkwaliteit, stabiliteit/voegen, waterafvoer en kosten.
Beide varianten voldoen aan de gestelde criteria. Voor model 1 geldt dat deze goedkoper is en nog meer comfort oplevert. De gezaagde stenen van model 3 passen meer bij het historische karakter van het plein. De zorgen over stabiliteit en duurzaamheid kunnen worden weggenomen door het vormen van een bouwteam met een geschikte aannemer en een ervaren adviseur en uitvoering door gespecialiseerde stratenmakers.
Voor het college weegt de ambitie om een bijzonder plein met historische uitstraling te realiseren het zwaarst. Deze extra beeldkwaliteit rechtvaardigt een hogere financiële investering.

Commissievergadering 17 juni
Het voorstel van B&W staat op de agenda van de Commissie Algemene en Ruimtelijke Zaken van maandag 17 juni.

Door: Mediapartner RTV Hattem

Het laatste nieuws uit Hattem

 • VIDEO | Hattem, wat ben je fijn!

  03 september 2019
  HATTEM - Hattem staat er goed op. Letterlijk, want de Noord-Veluwse gemeente bekleedt de nummer 1-positie in Omroep Gelderlands onderzoek naar de 'aantrekkelijkste gemeente van Gelderland'. Wat maakt het kleine stadje zo prettig om te wonen?
 • Dit zijn de aantrekkelijkste Gelderse gemeenten

  03 september 2019
  HATTEM - Wat is de beste plek om te wonen in Gelderland? In de stad, of op het platteland? Tussen de bossen, of bij de rivieren? Omroep Gelderland vergeleek alle 51 gemeenten. Weten waar jouw gemeente staat? Lees dan het onderzoek.
 • Met zonnepanelen op weg naar duurzaam Hattem

  05 juli 2019
  HATTEM - De gemeente en energiecoöperatie Powered by Hattem werken samen aan een zonnepanelenproject. De gemeente stelt het dak van de gemeentewerf aan de Kerkhofdijk ter beschikking aan Powered by Hattem.
 • H2O – Nieuw bedrijf en ontwikkeling plandeel Hattem

  03 juli 2019
  HATTEM - Bedrijvenpark H2O en Knipscheer Infrastructuur hebben overeenstemming bereikt over de koop van een kavel van 3.000 m2. Knipscheer is het 19e bedrijf dat zich vestigt op het bedrijvenpark bij knooppunt Hattemerbroek.
 • Waar moet Hattem het geld vandaan halen?

  01 juli 2019
  HATTEM - Hoe kan Hattem de grote tekorten in de jaarrekening en de kadernota opvangen? Op die vraag heeft de gemeenteraad maandagavond nog geen eenduidig antwoord kunnen geven. 'Het is duidelijk dat we te maken hebben met een zware beproeving', aldus Teun Juk van het CDA.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Live nieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie