Logo De Belofte

HATTEM - Op de Markt in Hattem ligt een proefvlak van gezaagde natuurstenen. Deze stenen bestaan uit de huidige bestratingsstenen op de Markt, maar dan met een afgezaagd vlak. De stenen zijn daardoor aan één kant vlak en die vormen het loopoppervlak.

Twee varianten
B&W heeft de gemeenteraad twee varianten geadviseerd; een met een bestrating van klinkers en een met hergebruik van de huidige natuurstenen. In deze laatste variant, Model 3 genoemd, zijn de Markt en de rijloper Kerkhofstraat uitgevoerd in een gezaagde natuursteen gesteld in beton en met vaste voeg.

B&W geeft de voorkeur aan Model 3. Het voormalig kerkhof wordt dan herstraat met de bestaande steen, met een zo smal mogelijke voeg, gevuld met split en brekerzand.

Raadpleging Hattemers
Uit de raadpleging van inwoners van Hattem is gebleken dat bij een aantal mensen zorgen bestaan of de gezaagde steen voldoende comfortabel is. Ook zijn er twijfels of deze gezaagde steen niet glad wordt bij regen en vorst. Ook wordt aandacht gevraagd voor de sterkte en duurzaamheid van de voegen. Veel mensen die hebben gereageerd, adviseren niet te 'experimenteren' met (gezaagde) natuursteen maar te kiezen voor een veilige, bewezen oplossing.

Externe adviseurs
B&W begrijpt de zorgen die hierover leven heel goed. Het college is zich bewust dat het plein nu in één keer goed moet worden aangelegd en heeft de voorbereiding zorgvuldig aangepakt. Zo is er advies gevraagd aan Kiwa Koac en heeft het college bureau Schmidt ingehuurd. Volgens B&W zijn deze partijen zeer deskundig op de toepassing van deze natuurstenen materialen. Ook is onderzoek gedaan naar oplossingen die elders succesvol zijn toegepast.

Proefopstelling getest
Om te onderzoeken of ook de bestaande stenen (Belgisch gres) voldoende comfortabel zijn, heeft B&W een proefopstelling laten maken. De gezaagde stenen zijn op een betonplaat geplaatst in een stelspecie en afgevoegd met het beoogde voegmiddel. Deze proefopstelling is getest en is nu op het plein neergelegd. Op deze manier kan iedereen de proefopstelling beoordelen.

Acceptabele resultaten
Uit het proefvlak blijkt dat ook met de huidige stenen acceptabele resultaten te bereiken zijn. Omdat de stenen ruw behakt zijn, zullen de stenen altijd onregelmatige vormen blijven houden. Tijdens de uitvoering worden de echt afwijkende stenen uitgesorteerd.

Nieuwe stenen aankopen
Door een nieuwe partij stenen aan te schaffen kan waarschijnlijk de uitvoeringstijd worden verkort, omdat stenen niet eerst naar een zagerij hoeven te worden getransporteerd. Een bijkomend voordeel is dat, bij aanschaf van een nieuwe partij voor de Markt en Kerkhofstraat, een deel van de vrijkomende stenen kunnen worden gebruikt als aanvullend materiaal voor het Kerkplein.

Beoordelingscriteria
Bij de beoordeling van de twee varianten zijn 5 toetsingscriteria gebruikt: comfort, beeldkwaliteit, stabiliteit/voegen, waterafvoer en kosten.
Beide varianten voldoen aan de gestelde criteria. Voor model 1 geldt dat deze goedkoper is en nog meer comfort oplevert. De gezaagde stenen van model 3 passen meer bij het historische karakter van het plein. De zorgen over stabiliteit en duurzaamheid kunnen worden weggenomen door het vormen van een bouwteam met een geschikte aannemer en een ervaren adviseur en uitvoering door gespecialiseerde stratenmakers.
Voor het college weegt de ambitie om een bijzonder plein met historische uitstraling te realiseren het zwaarst. Deze extra beeldkwaliteit rechtvaardigt een hogere financiële investering.

Commissievergadering 17 juni
Het voorstel van B&W staat op de agenda van de Commissie Algemene en Ruimtelijke Zaken van maandag 17 juni.

Door: Mediapartner RTV Hattem

Het laatste nieuws uit Hattem

 • Waar moet Hattem het geld vandaan halen?

  01 juli 2019
  HATTEM - Hoe kan Hattem de grote tekorten in de jaarrekening en de kadernota opvangen? Op die vraag heeft de gemeenteraad maandagavond nog geen eenduidig antwoord kunnen geven. 'Het is duidelijk dat we te maken hebben met een zware beproeving', aldus Teun Juk van het CDA.
 • Klinkers voor de Markt in Hattem

  01 juli 2019
  HATTEM - De Markt in Hattem krijgt nieuwe bestrating met klinkers. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten.
 • Proefvlak gezaagd natuursteen ligt op de Markt Hattem

  07 juni 2019
  HATTEM - Op de Markt in Hattem ligt een proefvlak van gezaagde natuurstenen. Deze stenen bestaan uit de huidige bestratingsstenen op de Markt, maar dan met een afgezaagd vlak. De stenen zijn daardoor aan één kant vlak en die vormen het loopoppervlak.
 • 'Adopteer een rotonde in Hattem'

  07 mei 2019
  HATTEM - De gemeenteraad van Hattem maakt het mogelijk om een rotonde in Hattem te adopteren. Op initiatief van de ChristenUnie en met steun van alle andere partijen stemde de raad maandagavond voor een motie om dat mogelijk te maken.
 • Markt in Hattem in de zomer afgesloten voor auto’s

  24 april 2019
  HATTEM - B&W van Hattem hebben besloten om de Markt in de zomerperiode af te sluiten voor auto’s. Van 1 mei tot 1 oktober -op maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur- is de Markt niet meer toegankelijk voor het autoverkeer.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend