Logo De Belofte

ZUTPHEN - De meeste Gelderse hondenbezitters betalen trouw de belasting voor hun huisdier, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. Niet iedereen is tevreden over wat zij daarvoor terugkrijgen. In Zutphen bijvoorbeeld: daar klagen inwoners gemiddeld het meest over de voorzieningen, het gebrek aan schoonmaak van uitlaatplekken en overlast door hondenpoep. De gemeente laat weten ermee bezig te zijn.

door Bastiaan van Blokland 

Uit het onderzoek, waar duizenden Gelderlanders aan meededen, komt naar voren dat de schoonmaak van hondenuitlaatplekken in Zutphen te wensen overlaat: volgens driekwart van de inwoners gebeurt dat nauwelijks.

Het zou in Zutphen ontbreken aan voorzieningen; plastic zakjes, afvalvakken en stroken waar de hond zijn behoefte kan doen. Zutphen kent bovendien een opruimplicht - je moet dus zakjes bij je dragen om de rommel van je hond op te ruimen.

Een overgrote meerderheid van de Zutphenaren vindt hondenpoep een groot probleem.

Geen 'doelbelasting'

Baasjes betalen in Zutphen ruim 80 euro per hond per jaar en voor een tweede 132 euro. Daarmee hoort de gemeente bij de zeven duurste van Gelderland.

Zutphenaren geven aan geen idee te hebben waar het geld van die belasting aan besteed wordt. Maar hondenbelasting is geen doelbelasting. Dat betekent dat wat wordt geïnd, niet perse hoeft te worden uitgegeven aan hondenvoorzieningen, hoewel dat vaak wordt gedacht.

'Waar gaat geld naartoe?'

Een inwoner van de gemeente, die verder anoniem wil blijven, zegt dat hij de troep van zijn viervoeter altijd netjes opruimt. 'Maar helaas denken veel mensen daar anders over.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

Dianne van Vugt, woonachtig in de wijk De Leesten, herkent dat: ook zij ergert zich aan poep op straat. De Zutphense vindt dat de gemeente keuzes maakt die hondenbezitters niet ten goede komen.

Ze hekelt niet-gemaaide grasstroken rond haar huis en wil graag meer velden in de nabije omgeving. Dat laatste kaartte zij aan bij de gemeente, maar daar zou geen geld voor zijn. 'Waar gaat dat geld dan naartoe?' vraagt ze zich af. 

'Het kan anders'

Wethouder Annelies de Jonge erkent dat het maaibeleid in de gemeente anders kan. Nu wordt, voor het behoud van bloemen en dieren, niet consequent alles platgemaaid.

Het geld van de belasting gaat naar groenonderhoud, maar bijvoorbeeld ook naar de inzet van handhaving en het opruimen van rommel op straat. Het is in ieder geval onderwerp van gesprek in de raad, legt De Jonge uit.

Luister hier naar een interview met wethouder De Jonge:

Zij gaat inventariseren waar nu prullenbakjes staan in de gemeente en of die wel op de juiste plekken zijn neergezet. Daarnaast denkt De Jonge erover losloopgebieden en stukken waar de hond alleen aangelijnd mag lopen, duidelijker aan te geven.

Maar één ding is zeker: die belasting gaat niet omlaag. De Jonge vindt ook: 'Ruim de rommel van je hond zélf op!'

Gelderse cijfers

Ongeveer een op de zeven mensen geeft aan de hondenbelasting niet te voldoen, blijkt uit ons onderzoek. Het aantal mensen dat afhaakt met betalen is daarbij significant hoger bij mensen die aangeven meerdere honden te hebben. Bijna een kwart betaalt dan niet voor het extra huisdier.

Nog een aantal gegevens uit het onderzoek:

 • Het meest ontevreden zijn dus de inwoners van Zutphen. Daar wordt belasting geheven, maar de geboden faciliteiten voor honden wordt door 51 procent als onvoldoende beoordeeld en 39 procent geeft aan dat het beter kan. 
 • Na Zutphen volgen Duiven en Doetinchem. Ook daar betaal je belasting en ook daar zijn inwoners niet te spreken over de faciliteiten: 46 en 51 procent zeggen dat het beter kan, 39 en 43 procent geven het een onvoldoende. 
 • Mensen uit Zevenaar reageerden het meest op ons onderzoek: 3,5 procent van de inwoners zegt de vragenlijst te hebben ingevuld.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Zutphense kermis blijft op de markten: raad ziet niets in verplaatsing

  08 juli 2019
  ZUTPHEN - De Zutphense gemeenteraad wil dat de kermis op de markten blijft. Het college maakte in juni nog bekend dat de IJsselkade de meest geschikte plek is voor de kermis.
 • Honden, poep en belasting: in Zutphen heerst de onvrede

  21 juni 2019
  ZUTPHEN - De meeste Gelderse hondenbezitters betalen trouw de belasting voor hun huisdier, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. Niet iedereen is tevreden over wat zij daarvoor terugkrijgen. In Zutphen bijvoorbeeld: daar klagen inwoners gemiddeld het meest over de voorzieningen, het gebrek aan schoonmaak van uitlaatplekken en overlast door hondenpoep. De gemeente laat weten ermee bezig te zijn.
 • Zutphen moet langdurig op dieet: tot 2023 geen ruimte voor extra uitgaven

  14 juni 2019
  ZUTPHEN - Zutphen heeft tot 2023 geen enkele ruimte voor extra uitgaven. Dat blijkt uit de bespreking van de voorjaarsnota van de gemeente. De financiële tegenvallers van de gemeente stapelen zich op.
 • Zutphense wethouder De Jonge overleeft motie van wantrouwen

  21 mei 2019
  ZUTPHEN - 'Het vorige college is tekort geschoten in de informatievoorziening naar de raad.' Om die reden dienden zes Zutphense partijen maandagavond een motie van wantrouwen in tegen wethouder Annelies de Jonge. De vier coalitiepartijen steunden de motie niet, waardoor er geen meerderheid voor was.
 • Jaren wachten op huurwoning in Harderwijk; gemeenten moeten bijbouwen

  20 mei 2019
  HARDERWIJK - Een sociale huurwoning bemachtigen in Harderwijk en Ede duurt vaak jaren voor mensen die actief zoeken. In Harderwijk kan het je tot acht jaar kosten voordat je een huis hebt, bevestigen de woningcorporaties. In Ede duurt het volgens de gemeente soms tot vier jaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raad Doetinchem akkoord met bijdrage gevel schouwburg Amphion

  19 juli 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de gevel van Schouwburg Amphion. Het theater kan het bedrag voor de herstelwerkzaamheden zelf niet ophoesten.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en de 10 euro' omhoog

  19 juli 2019
  EDE - De afvalstoffenheffing in Ede gaat omhoog. 'Tussen de 8 en de 10 euro, in die orde van grootte zal het zijn', zegt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks). De verhoging wordt waarschijnlijk in 2021 doorgevoerd.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Komen de Landmachtdagen naar Ede?

  19 juli 2019
  EDE - De Landmachtdagen moeten naar Ede. Dat wil de gemeente, blijkt donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Ede had in het verleden meerdere kazernes en herbergde vele militairen. Die tijd is voorbij. Toch vindt de gemeente zich een uitstekende kandidaat voor de Landmachtdagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend