Logo De Belofte

ZUTPHEN - Zutphen heeft tot 2023 geen enkele ruimte voor extra uitgaven. Dat blijkt uit de bespreking van de voorjaarsnota van de gemeente. De financiële tegenvallers van de gemeente stapelen zich op.

Door: Madelien Jansen

Uit de eerste bestuursrapportage van 2019 bleek begin juni dat het structurele tekort van 13 miljoen euro van de gemeente Zutphen oploopt tot zelfs 16 miljoen euro. Oorzaak zijn extra kosten op sociaal gebied.

Artikel 12-gemeente

Een grote eenmalige tegenvaller is verder het duurder uitvallen van de aanleg van Noorderhaven. Die kost de gemeente in ieder geval één miljoen extra. Daarnaast vormt de verhoogde bijdrage aan de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland een zware last. Al die extra kosten zorgen ervoor dat de algemene reserve, de spaarpot van de gemeente, hard slinkt. Zonder extra maatregelen belandt de gemeente eind dit jaar in de rode cijfers. 

De cijfers zijn een prognose, maar bij langdurige tekorten kan een gemeente onder preventief toezicht van de provincie komen, ook wel een Artikel-12 status genoemd. De gemeente geeft dan de regie in handen aan de provincie. Oppositiepartijen BewustZW en BurgerBelang Zutpen Warnsveld denken dat zo'n status misschien juist de redding kan zijn voor Zutphen. Wethouder Harry Matser en de coalitiepartijen vinden dit geen goed idee. 

Kleine meevaller

Elke Nederlandse gemeente ontvangt uitkeringen van de rijksoverheid om een aanzienlijk deel van de begroting te bekostigen. Voor Zutphen valt de uitkering dit keer 1,7 miljoen euro hoger uit dan gedacht.

Van de 13 miljoen euro die de gemeente Zutphen dit jaar desondanks moet bezuinigen, wordt ruim 1,5 miljoen euro niet gehaald. Het college zoekt nog wel naar alternatieven om toch 13 miljoen te kunnen bezuinigen. Investeringen worden dan wellicht stopgezet, lopende budgetten gekort en vacatures niet ingevuld.

Waar zit nog ruimte? 

Volgens het gemeentebestuur moet er de komende jaren heel veel gebeuren om weer grip op de financiën en de bedrijfsvoering te krijgen. Voor 2020 voorziet de gemeente wederom een tekort. 'Dit betekent dat nieuwe bezuinigingen als een reële optie gezien moeten worden', zegt Matser. Verder bezuinigen in het sociaal domein is niet mogelijk, en daarom wil de wethouder bekijken waar nog wel ruimte zit. 

Het gemeentebestuur wil een onafhankelijke partij onderzoek laten doen naar extra bezuinigingen. In november moet daarover meer duidelijk zijn.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Zutphen

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogleraar: 'Arnhem schuift miljoenentekort door naar de toekomst'

  16 juni 2019
  ARNHEM - De miljoenentekorten waar Arnhem mee kampt worden voor een deel doorgeschoven naar de toekomst, dat stelt hoogleraar economie van decentrale overheden Maarten Allers. 'De vraag is of dat nog kan.'
 • Rheden wil met praktijkondersteuners besparen op jeugdzorg

  15 juni 2019
  DE STEEG - De gemeente Rheden onderzoekt de inzet van 'praktijkondersteuners jeugd' bij huisartsen. Dat heeft de gemeenteraad deze week besloten. De gemeente hoopt dat dat doorverwijzingen voorkomt en leidt tot snellere hulpverlening en een halt op de alsmaar oplopende kosten voor jeugdzorg.
 • Zutphen moet langdurig op dieet: tot 2023 geen ruimte voor extra uitgaven

  14 juni 2019
  ZUTPHEN - Zutphen heeft tot 2023 geen enkele ruimte voor extra uitgaven. Dat blijkt uit de bespreking van de voorjaarsnota van de gemeente. De financiële tegenvallers van de gemeente stapelen zich op.
 • Raadslid Ellen Wijnsouw en GemeenteBelangen beëindigen samenwerking

  14 juni 2019
  EDE - Na 10 jaar scheiden de wegen voor Ellen Wijnsouw en GemeenteBelangen. De verschillen in opvattingen van koers en toekomstbeeld hebben het bestuur en fractie van GemeenteBelangen Ede doen besluiten om de samenwerking met het raadslid te beëindigen. Het besluit is donderdagavond genomen en aan haar medegedeeld.
 • Financiële strop voor bewoners vakantiepark Ewijk: 'Ik zie het niet meer zitten'

  14 juni 2019
  EWIJK - Bewoners van Vakantiepark de Groene Heuvels in Ewijk zijn ten einde raad. Binnen een half jaar moeten ze van het vakantiepark zijn vertrokken. De eerste brieven zijn binnen: vanaf begin december mag er niet meer in de huisjes worden gewoond. 'Als ik mijn pillen inneem heb ik mezelf aardig onder controle, maar ik zie het niet meer zitten', vertelt bewoner Natasja Verploegen emotioneel. Ze vreest voor een financiële strop.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend