Logo De Belofte

- 'Hef een belasting op paarden! En dan ook gelijk één voor katten!' Het zijn veelgehoorde reacties in ons onderzoek naar hondenbelasting. We werden overspoeld met de antwoorden van duizenden Gelderlanders en inventariseerden: 'Heeft u last van poep op straat?'. En wat vindt u eigenlijk van die blaftaks?'

door Bastiaan van Blokland

In Maasdriel halveerden ze donderdagavond het tarief; daar betaal je vanaf 2020 nog iets meer dan 37 euro per jaar. De gemeente kan dit naar eigen inzicht doen, want overal is het weer anders geregeld.

Kijk hier in welke gemeente je hondenbelasting betaalt en hoeveel:

Het onderwerp is wellicht een open deur, maar als ons vragenformulier één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat hondenbelasting en hondenpoep een veelbesproken onderwerp is. Vooral in Zutphen is men ontevreden over de voorzieningen die er voor honden zijn, blijkt uit de antwoorden. Respondenten uit die stad ervaren daarnaast veel overlast van uitwerpselen.

Gelderlanders die onze enquête invulden zijn het er in ruime meerderheid over eens: schaf het maar helemaal af, die hondenbelasting. Zij ergeren zich aan poep op straat, maar vinden de hondenbelasting tegelijkertijd overwegend onterecht en scheef. Want wat krijg je er nu voor terug?

In april werd een petitie met meer dan 60.000 handtekeningen aangeboden, waarin wordt gepleit voor de afschaffing van de maatregel.

'Waarom ruim ik op?'

Een groot deel van de mensen dat de enquête invulde geeft aan last te hebben van kattenpoep in de tuin. En daar is géén belasting voor. Zij vinden dat oneerlijk. Ook paardenstront komt geregeld terug: dat is een fikse hoop en blijft vaak tijden liggen. 'Waarom worden paarden niet belast?' vragen de respondenten zich af.

Hondenbezitters zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat zij zélf met een zakje de poep achter hun huisdier moeten opruimen, om vervolgens alsnog belasting te betalen, de zogenoemde opruimplicht. Wat de vraag bij hen opwerpt: 'Waar betaal ik dan belasting voor?'

Tekst loopt door onder de foto: 

'Hef een belasting op paarden! En dan ook gelijk één voor katten!' Het zijn veelgehoorde reacties in ons onderzoek naar hondenbelasting. We werden overspoeld met de antwoorden van duizenden Gelderlanders en inventariseerden: 'Heeft u last van poep op straat?'. En wat vindt u eigenlijk van die blaftaks?'

Interessant weetje: het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeerde in 2005 dat er een verband is tussen hondenbelasting en poepoverlast: mensen die belasting moeten betalen zijn minder geneigd hun rommel op te ruimen dan inwoners van gemeenten waar de heffing niet geldt. Belasting kan demotiverend werken, schrijven de onderzoekers.

Lees dat onderzoek hier terug

Wie klaagt het meest?

De meeste mensen die onze vragen beantwoordden komen uit de gemeente waar de belasting het hoogst is: Nijmegen. Natuurlijk is dat ook de grootste gemeente in onze provincie, maar om dat in perspectief te zetten: Arnhem (de derde stad van Gelderland) staat significant lager, op plek 9. En daar betaal je de gemeente niets voor je viervoeter.

Apeldoorn, de tweede gemeente in onze provincie, kent tevens een hoog belastingtarief en komt in onze lijst terug op plek 2. Op de derde plek vinden we Doetinchem; een qua inwoneraantal modale gemeente met een relatief laag belastingtarief voor honden: 25 euro per jaar. Maar de ontevredenheid is er hoog, blijkt uit de gegeven antwoorden.

Liemers laat van zich horen

Naar rato komen de meeste respondenten uit Zevenaar: ruim 3,5 procent van de inwoners van die gemeente vulde onze enquête in. Je betaalt daar ruim 65 euro per jaar voor één hond. Een tweede hond kost je bijna 100 euro. Zevenaar is daarmee een wat duurdere middenmoter. 

Tekst loopt door onder de foto:

'Hef een belasting op paarden! En dan ook gelijk één voor katten!' Het zijn veelgehoorde reacties in ons onderzoek naar hondenbelasting. We werden overspoeld met de antwoorden van duizenden Gelderlanders en inventariseerden: 'Heeft u last van poep op straat?'. En wat vindt u eigenlijk van die blaftaks?'

De Liemers kent als geheel een bovengemiddelde hondenbelastingdruk. Westervoort steekt er daar met bijna 87 euro met kop en schouders bovenuit. Duiven, Montferland en Zevenaar liggen gemiddeld rond de 65 euro. Doesburg hangt met 45,75 euro op een gemiddeld tarief.

Inwoners van deze gemeenten reageerden verhoudingsgewijs veel op onze enquête. Niet alleen zijn de kosten er redelijk hoog, er wordt ook overlast ervaren en de voorzieningen laten soms te wensen over. 

Houd gld.nl in de gaten voor meer verhalen over de hondenbelasting.

Zie ook: Hondenbelasting, grote verschillen in Gelderse gemeenten

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

  • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

    08 augustus 2021
    DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
  • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

    15 juni 2021
    DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
  • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

    27 mei 2021
    DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
  • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

    04 mei 2021
    DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
  • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

    07 april 2021
    DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie