Logo De Belofte

CULEMBORG - Voetbalclub Fair Play uit Culemborg wil een herstart maken. Dat laat het bestuur weten aan Omroep Gelderland. De club wil starten met 3 seniorenteams en 2 pupillen teams. Er hebben zich inmiddels 58 leden ingeschreven.

Het verdwijnen van de club, jaren geleden, verliep niet zonder slag of stoot. De club werd een aantal jaren geleden opgeheven omdat er naar eigen zeggen geen aanvaardbaar alternatief voor de voetbalvelden op de Sprokkelenburg werd aangeboden. De Sprokkelenburg zelf was bestemd voor woningbouw.

Fair Play ging uit van tegenwerking

De club ging uit van een bewuste actie tegen het voortbestaan van de club. Dat vermoeden werd een aantal jaren later bevestigd na een interview met een oud wethouder die sprak van een voetbalclub die als dekmantel diende voor andere zaken. 'Ik denk dat een aantal jongeren daar onzichtbaar kon vertoeven voor de samenleving. Ze hadden gewoon hele vervelende leden', aldus oud wethouder Roeland Geertzen toen.

De wethouder doelde daar op mogelijke criminele activiteiten van leden van de vereniging. Daarom zou de wethouder bewust een onuitvoerbaar voorstel hebben gedaan volgens de voetbalclub. Voor veel oud leden en andere was het aanleiding om aangifte te doen wegens onder andere smaad en machtsmisbruik door de wethouder. Justitie zag uiteindelijk geen rede tot vervolging van de oud wethouder.

Herstart nog geen gelopen race

Fair Play moet nog wel gebruik kunnen maken van velden in Culemborg. Volgens het bestuur is er ruimte op zondag, omdat er dan in Culemborg niet of nauwelijks gevoetbald wordt. Volgens de ChristenUnie wil het college pas in augustus een inventarisatie maken van de beschikbare velden.

Dat is te laat, want Fair Play moet voor half juni aan de KNVB laten weten of ze velden hebben om op te spelen. Fair Play wil komend seizoen al met de 3 seniorenteams beginnen.

Motie in voorbereiding

ChristenUnie en D66 hebben een motie in voorbereiding om het college te vragen haast te maken met de inventarisatie van de velden. Ook roept de motie op om 'de aanvraag van FairPlay te behandelen zonder hierin het verleden op een blokkerende wijze te betrekken'.

De partijen benadrukken ook dat het gezien het verleden van de club belangrijk is voor de gemeente om transparant te zijn. Dit ook omdat een goed onderzoek naar het verloop van de gebeurtenissen in het verleden nog niet heeft plaatsgevonden, terwijl dit wel in het Raadsprogramma was afgesproken.

Het college van Culemborg heeft nog niet gereageerd.

Door: Ton Arbouw

Het laatste nieuws uit Culemborg

 • Onduidelijk of Culemborg meedoet aan wietexperiment

  06 juni 2019
  CULEMBORG - Het is nog onduidelijk of Culemborg mee wil gaan doen aan het landelijk experiment van legale aanvoer van wiet bij coffeeshops. De gemeenteraad was daar donderdagavond verdeeld over.
 • Voetbalclub Fair Play wil weer spelen

  05 juni 2019
  CULEMBORG - Voetbalclub Fair Play uit Culemborg wil een herstart maken. Dat laat het bestuur weten aan Omroep Gelderland. De club wil starten met 3 seniorenteams en 2 pupillen teams. Er hebben zich inmiddels 58 leden ingeschreven.
 • Einde nabij voor zwembad Culemborg: gemeente wil subsidie intrekken

  23 mei 2019
  CULEMBORG - Het gemeentebestuur van Culemborg wil volgend jaar stoppen met het subsidiëren van het lokale zwembad De Waterlinie. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
 • Einde zwembad Culemborg lijkt een serieuze optie

  20 mei 2019
  CULEMBORG - Een sluiting van het nog maar drie jaar geleden geopende zwembad De Waterlinie in Culemborg komt dichterbij. Het zwembad kampt al sinds de opening in 2016 met tekorten en kan met ingang van eind juni de lopende rekeningen niet meer betalen.
 • Culemborg: geen rol in bouwaffaire Slokker

  04 april 2019
  CULEMBORG - De gemeente Culemborg ziet geen rol voor zichzelf weggelegd in de affaire rond de bouw van prefab-woningen in die stad. De woningen zijn in onder meer Culemborg neergezet door bouwbedrijf Slokker, maar vertonen scheuren, lekkages, tocht- en vochtproblemen en trillende vloeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend