Logo De Belofte

NIJKERK - Het nieuwe gemeentehuis van Nijkerk komt mogelijk in het pand van de Rabobank. Volgens de gemeente kan de locatie een goed alternatief zijn voor de Havenkom.

De gemeente en de bank hebben afgesproken op korte termijn te onderzoeken of de locatie een 'realistisch alternatief' is, laat de gemeente weten. Begin juli moet duidelijk worden of en op welke voorwaarden Nijkerk de locatie aan de Van 't Hoffstraat kan overnemen.

Kostenbewust

Wethouder Oosterwijk zegt de huisvesting voor het nieuwe stadhuis, ook het Huis van de Stad genoemd, zo kostenbewust mogelijk te willen realiseren: 'Dat is altijd belangrijk, maar zeker nu de gemeentelijke begroting fors onder druk staat.' 

In 2018 besloot de gemeente nog het nieuwe gemeentehuis in de Havenkom te bouwen. Het ontwikkelen van het gebied aan de rand van de Nijkerkse binnenstad staat al langer op de gemeentelijke agenda. Het meenemen van het 'Huis van de Stad' in de bouwplannen was bedoeld als duwtje in de rug. Het gebouw moet multifunctioneel worden waardoor meerdere maatschappelijke partijen er gebruik van kunnen maken.

De gemeente zegt nu te willen bekijken hoe de ontwikkeling op een andere manier gestimuleerd kan worden als het nieuwe stadhuis toch op een andere plek komt. 

Opties in beeld

De gemeente wil ook tijdelijk gebruik van de Rabobank onderzoeken, totdat meer zicht is op de definitieve plannen voor het gebied de Havenkom. 'Dat kan betekenen dat het Huis van de Stad op termijn toch in de Havenkom wordt gerealiseerd.

De voor- en nadelen van de opties worden in beeld gebracht, inclusief de consequenties voor de gemeentelijke begroting', zo staat in het persbericht. Het besluit van het college wordt naar verwachting in het najaar aan de raad voorgelegd.

'Geen exclusiviteit'

In een reactie zegt Rabobank directeur Verhoef op de site van mediapartner Nijkerk Nieuws dat er geen exclusiviteit met de gemeente is afgesproken. Tijdelijk huren is volgens de directeur geen optie. De bank heeft wel toegezegd mee te werken aan het onderzoek.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Nijkerk akkoord met half miljoen voor Food Academy

  04 juli 2019
  NIJKERK - De gemeenteraad van Nijkerk heeft donderdag unaniem ingestemd met de investering van een half miljoen euro voor de Food Academy Nijkerk. De mbo-opleiding kost 1,2 miljoen. De provincie draagt 2 ton bij en er komt hoogstwaarschijnlijk een een half miljoen uit de zogeheten regiodeal van het Rijk.
 • Raad Nijkerk tegen forse verhoging ozb

  04 juli 2019
  NIJKERK - Het college van de gemeente Nijkerk wilde de ozb (belasting voor woningbezitters) met 8-17 procent verhogen. Maar tijdens het bespreken van de voorjaarsnota bleek dat daar nu geen meerderheid voor is. De gemeente Nijkerk komt geld tekort op de begroting, omdat ze meer ambtenaren wil aannemen en door de hoge jeugdzorgkosten.
 • Nijkerk overweegt Rabobank-pand als nieuw gemeentehuis

  04 juli 2019
  NIJKERK - Het was al in kannen in kruiken. Nijkerk zou een nieuw gemeentehuis krijgen aan de andere kant van het plein. De gemeente besluit nu toch in onderhandeling te gaan met de Rabobank. De bank heeft een groot, modern kantoorgebouw te koop staan. Als reden geeft de gemeente de kosten en het feit dat het pand van de Rabobank snel beschikbaar is.
 • Nijkerk stemt unaniem in met drastische duurzaamheidsmaatregelen

  28 juni 2019
  NIJKERK - Energieneutraal in 2050. De gemeenteraad van Nijkerk stemt in met drastische maatregelen om dat voor elkaar te krijgen. Dat levert ook zorgen op, bijvoorbeeld over de benodigde 184 hectare aan zonneparken. Er zijn ook zorgen over de haalbaarheid, want hoe zorg je ervoor dat mensen de helft minder energie gebruiken?
 • Nijkerk groeit, maar voor wie zijn de nieuwe woningen?

  13 juni 2019
  NIJKERK - Nijkerk groeit hard, maar het is voor sommige Nijkerkers lastig om aan een woning te komen. Partijen in de gemeenteraad willen dat de gemeente gaat bouwen voor de eigen bevolking, ook al is dat lastig, want 'er staat geen hek om Nijkerk'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bouw World Food Center Ede in gevaar na stikstofuitspraak

  16 juli 2019
  EDE - Vijftig bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder meer de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
 • Wijchen raakt 'witte boerderij' maar niet kwijt

  16 juli 2019
  WIJCHEN - Het lukt de gemeente Wijchen maar niet om van de Woezikse 'witte boererij' af te komen. Een koopovereenkomst met een potentiële koper is deze week ontbonden.
 • Veerhaven Ochten wordt omgetoverd tot recreatiegebied

  16 juli 2019
  OCHTEN - Bij de oude Veerhaven in Ochten komt een informatiecentrum over oorlog en hoogwater om het toerisme in de regio verder te ontwikkelen. Dit centrum is onderdeel van een compleet recreatiegebied dat in 2022 klaar moet zijn.
 • Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
 • Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

  16 juli 2019
  WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend