Logo De Belofte

OOIJ - De gemeente Lingewaard en de gemeente Berg en Dal zien het wel zitten. Een veerpontje voor voetgangers en fietsers tussen Ooij en Bemmel. En de gemeenten zijn niet de enigen die zo'n veer wel willen. In vroeger tijden voer er al eentje.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er wordt nu gekeken of het haalbaar is. Daarmee wordt invulling gegeven aan een langer bestaande wens van de inwoners van Bemmel. Het wijkplatform Bemmel-Oost kwam met het idee. Het veer zou een aanvulling worden op de reeds bestaande voetveren tussen Millingerwaard - Doornenburg en Millingen aan de Rijn - Pannerden.

Veer was er al

Eigenlijk kun je niet eens echt spreken van een nieuwe. Op de beoogde plek voer al vanaf de eerste helft van de 19e eeuw tot rond 1960 een voetveer. Die zette vooral arbeiders van de aanwezige steenfabrieken over. 

Volgens onderzoek dat al gedaan is, moet het kunnen. Het aantal overzettingen van voet/fietsveren groeit (10% in de afgelopen jaren). Er zijn twee exploitanten die in de omgeving fiets/voetveren exploiteren (Kievits Veerdiensten en Uit®waarde). Kievits heeft beide gemeenten al te kennen gegeven geen derde veerdienst op zich te willen nemen.

Schipper(s) vinden is lastig 

Als er een pontje moet worden aangeschaft moet men rekening houden met een bedrag van ongeveer 120.000 euro. En de twee exploitanten hebben ook aangeven dat het vinden van schippers met de vereiste papieren lastig is. Op de Waal, de drukst bevaren rivier van Nederland, is een groot vaarbewijs nodig. Net als een binnenschipper moet hebben.

De nabij varende pontje van Kievits tussen de Millingerwaard en Doornenburg (21.000 passagiers per jaar) en tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden (53.000 passagiers per jaar) laten zien dat het met het aantal fietsers en voetgangers dat het water over wil wel goed zit. Uitgaande van 10.000 overzettingen met het nieuwe veer en een bijdrage van het Verenfonds zouden beide gemeenten ongeveer 10.000 euro per jaar moeten bijleggen om het exploitatietekort te dekken.

Maandagavond worden geïnteresseerden bijgepraat over de plannen. Dat gebeurt in De Thornsche Molen in Persingen. De avond begint om 20.00. Op 12 juni volgt een soortgelijke avond in Kasteel De Kinkelenburg in Bemmel.

Live nieuws

 • Extra miljoenen voor werk en inkomen groot financieel risico voor Tiel

  21 oktober 2019
  TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
 • College van B&W gaat buurten in Laag-Soeren

  18 oktober 2019
  LAAG-SOEREN - Burgemeester Carol van Eert, wethouders Ronald Haverkamp, Marc Budel, Gea Hofstede, Dorus Klomberg en gemeentesecretaris Hans Kettelerij zijn op zaterdag 26 oktober van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de muziektent aan de Jan Lighartlaan in Laag-Soeren.
 • Organisaties in Doetinchem spreken zorgen uit over bezuinigingen

  18 oktober 2019
  DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie